Επιχειρηματίας κατά του «καρτέλ ξενόγλωσσων βιβλίων»

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού - κατά παντός υπευθύνου - υπέβαλε ο επιχειρηματίας κ.Γ. Φλωράς, ο οποίος είχε καταγγείλει και τελικώς δικαιώθηκε για την δημιουργία καρτέλ στην αγορά των ξενόγλωσων βιβλίων.

Την «ουρά» της υπόθεσης του καρτέλ των ξενόγλωσσων βιβλίων καλείται να διερευνήσει ο εισαγγελέας μετά από την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε «κατά παντός υπευθύνου» ο επιχειρηματίας Γ. Φλωράς, με βάση τις καταγγελίες του οποίου αποκαλύφτηκε το καρτέλ. Οπως είναι γνωστό για τη συγκεκριμένη υπόθεση διαμορφώθηκαν δύο εισηγήσεις από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με βάσητην πρώτη εισήγηση οι εμπλεκόμενες στο καρτέλ εταιρείες προτεινόταν να τιμωρηθούν με πρόστιμο περίπου 4,6 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, το 2008, η δεύτερη εισήγηση με βάση την οποία εκδικάστηκε η υπόθεση και έγινε αποδεκτή από την ολομέλεια τς Επιτροπής Ανταγωνισμού, προέβλεψε την επιβολή προστίμου ύψους 15 εκατ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δύο εισηγήσεων ήταν η αξιολόγηση των συμβολαίων που είχαν συναφθεί μεταξύ
προμηθευτικών εταιρειών και χονδρεμπόρων. Η πρώτη εισήγηση – κατά την τότε διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού – χαρακτήριζε τα συμβόλαια ως νόμιμα, ενώ η δεύτερη εισήγηση, η οποία
τελικώς έγινε αποδεκτή, τα χαρακτήριζε ως παράνομα. Στο διάστημα των δύο χρόνων που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο εισηγήσεων το καρτέλ, σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ.Φλωρά, απέσπασε σημαντικά οικονομικά
οφέλη από την παράνομη δραστηριότητα του. Η υπόθεση των ξενόγλωσσων βιβλίων αφορά σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ δύο φορές έχει απασχολήσει το θέμα την Βουλή με ερωτήσεις Βουλευτών του Πασόκ – η μία εξ αυτών κατατέθηκε από τον κ. Α. Κακλαμάνη, πρώην πρόεδρο της Βουλής. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ.
Κυριτσάκης, συνεχίζει να διερευνά τόσο την ηθική όσο και την νομική διάσταση των συγκεκριμένων καταγγελιών.

Η μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε διότι διαπιστώθηκε πως η διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε συνεταίρος το 2008 με τον δικηγόρο εταιρείας που δικαζότανε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην υπόθεση των ξενόγλωσων βιβλίων. Ο κ. Φλωράς ισχυρίζεται ότι τα συμβόλαια με βάση τα οποία καταδικάστηκαν οι εταιρείες του καρτέλ των ξενόγλωσων βιβλίων, το 2006 η διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας τα είχε χαρακτηρίσει απολύτως νόμιμα, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2008, τα χαρακτήρισε παράνομα. Και υποστηρίζει ότι στο διάστημα των δύο χρόνων, το καρτέλ απέστασε σημαντικά οικονομικάοφέλη.

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ. Φλωράς «το 2001 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε την έρευνα στην αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου, η διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής, υπεύθυνη της νομικής έρευνας και αξιολόγησης των εγγράφων, το 2005 και το 2006 ερεύνησε «διεξοδικά» τα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας των εκδοτών ξενόγλωσσου βιβλίου με τους χονδρέμπορους ξενόγλωσσου βιβλίου και τα βρήκε νόμιμα ως προς τους όρους που περιείχαν». Μεταξύ των συμβολαίων ήταν και τα συμβόλαια μεταξύ εκδοτικής εταιρείας και χονδρεμπορικής εταιρείας, τα οποία επίσης χαρακτήρισε ως νόμιμα.

Κι ο κ. Φλωράς συνεχίζει «τον Ιούλιο του 2006 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έβγαλε την πρώτη εισήγηση εντοπίζοντας σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου και παραλείποντας πολλές και σημαντικές άλλες. Και τον Σεπτέμβριο του 2006 – 2 μήνες μετά την έκδοση της παραπάνω εισήγησης -, αμέσως μετά το γνωστό σκάνδαλο των «κουμπάρων» η διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας αφήνει την θέση της διευθύντριας και παραμένει έμμισθη δικηγόρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τον Οκτώβριο του 2008 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ολοκληρώνοντας τον επανέλεγχο των συμβολαίων αποκλειστικής συνεργασίας των εκδοτών ξενόγλωσσου βιβλίου με τους χονδρέμπορους ξενόγλωσσου βιβλίου τα βρήκε τελείως παράνομα ως προς τους όρους που περιείχαν. Τα ίδια συμβόλαια που η πρώην διευθύντρια τα είχε βρει νόμιμα το 2006».

Και τον Ιούλιο του 2009 «γι αυτά τα παράνομα συμβόλαια η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλει πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ στους εκδότες ξενόγλωσσου βιβλίου και στους συνεργαζόμενους με αυτούς χονδρεμπόρους. Από τα 15 εκατ. ευρώ τα 12,5 εκατ. αφορούσαν την συγκεκριμένη εκδοτική εταιρεία και τα συμβόλαια που είχε με συγκεκριμένη χονδρεμπορική εταιρεία».
Κι όπως καταγγέλει ο κ. Φλωράς «πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2008 το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ενώ ήταν ακόμα έμμισθη υπάλληλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (δηλαδή συνεργάζεται καθημερινά με τα στελέχη που δικάζουν το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου), γίνεται συνέταιρος με τον δικηγόρο της χονδρεμπορικής εταιρείας που τελικά τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.