ΝΑΤΟ-Λιβύη: Προς στρατιωτικό αδιέξοδο

Οι εταίροι αδυνατούν να συμφωνήσουν πώς θα κινηθεί ακριβώς η Συμμαχία μπροστά στο φόβο ενός στρατιωτικού αδιεξόδου, δεδομένου ότι τρεις εβδομάδες επιδρομών δεν έχουν κάμψει τις κυβερνητικές δυνάμεις. Σημείο τριβής η εντατικοποίηση των επιδρομών, η εμπλοκή περισσότερων χωρών, ο εξοπλισμός των εξεγερμένων.

Κοινός στόχος είναι να πέσουν οι τίτλοι τέλους στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι και οι επιδρομές θα συνεχιστούν έως ότου τερματιστούν οι επιθέσεις κατά αμάχων αναφέρει το ΝΑΤΟ.

Πάντως οι εταίροι αδυνατούν να συμφωνήσουν πώς θα κινηθεί ακριβώς η Συμμαχία μπροστά στο φόβο ενός στρατιωτικού αδιεξόδου, δεδομένου ότι τρεις εβδομάδες επιδρομών δεν έχουν κάμψει τις κυβερνητικές δυνάμεις. Σημείο τριβής η εντατικοποίηση των επιδρομών, η εμπλοκή περισσότερων χωρών, ο εξοπλισμός των εξεγερμένων.

Ενόσω ο διπλωματικός «πυρετός» βρίσκεται σε εξέλιξη, η πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης βρίσκεται στο έλεος των κανταφικών δυνάμεων. Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι συνεχίζονται, και το καθεστώς εκτοξεύει ρουκέτες που πλήττουν αμάχους στην πόλη.

Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρεις Αιγύπτιοι, και δεκάδες τραυματίστηκαν την Πέμπτη από τις ρουκέτες των κανταφικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Οι εξεγερμένοι προειδοποιούν για επικείμενη «σφαγή» στη Μιζουράτα εάν δεν εντείνει το ΝΑΤΟ τις επιθέσεις εναντίον των κανταφικών δυνάμεων.

«Μια σφαγή θα συμβεί εδώ αν το ΝΑΤΟ δεν επέμβει αποφασιστικά» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων από τη Μιζουράτα, τη μοναδική πόλη της δυτικής Λιβύης που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.

Κάτοικοι της Μιζουράτα βγήκαν το μεσημέρι στους δρόμους αψηφώντας τις επιθέσεις πυροβολικού και ελεύθερων σκοπευτών, όπως φάνηκε σε ζωντανή μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. Συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα τζαμί που είχε βομβαρδιστεί νωρίτερα με ομοβροντίες ρουκετών.

«Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» φώναζε το πλήθος, ενώ μερικοί κρατούσαν τις σημαίες της εξέγερσης. To Reuters υπογραμμίζει ότι δεν κατέστη άμεσα δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητα των τηλεοπτικών πλάνων.

ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ βρέθηκαν σε αναζήτηση κοινής στρατηγικής με τη Γαλλία και τη Βρετανία να πιέζουν για την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων και την εμπλοκή περισσότερων χωρών. Σε αυτή τη φάση μόνο έξι εκ των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές (Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Βέλγιο, Νορβηγία και Δανία).

Η συνεδρίαση του Βερολίνου έληξε με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Aντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος εξέφρασε τη δέσμευση της Συμμαχίας να συνεχίσει την αποστολή της στη Λιβύη για όσο χρειαστεί και έως ότου οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι τερματίσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων και αποσυρθούν στις βάσεις τους.

Οι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι συμφωνούν πως κοινός στόχος είναι το τέλος του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, ωστόσο δεν υπάρχει συναίνεση για το πώς θα πρέπει να κινηθούν επακριβώς στο εξής. Τρεις εβδομάδες επιδρομών δεν έχουν κάμψει τις κανταφικές δυνάμεις, γεγονός που προκαλεί τριβές στη Συμμαχία.

Ούτε και κατά τη χθεσινή συνάντηση της Ομάδας Επαφής στη Ντόχα υπήρξε κάποια σαφής κοινή θέση πέραν του ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να φύγει. Δεν υπήρξε συναίνεση ούτε εάν πρέπει να ενισχυθούν οι επιδρομές, ούτε εάν πρέπει να μετάσχουν και άλλες χώρες, ούτε εάν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντάρτες.

Τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών έχει προκρίνει η Ιταλία, ωστόσο η Γαλλία επισήμανε την Τετάρτη διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ότι δεν υποστηρίζει αυτή την κίνηση στην παρούσα φάση. Στον εξοπλισμό των ανταρτών αντιδρά και το Βέλγιο.

Κατά τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις διαφορές τους, λέγοντας ότι οι χώρες τους επιδιώκουν τους ίδιους στόχους στη Λιβύη, που είναι η ειρήνη και η δημοκρατία, ακόμη κι αν διαφωνούν όσον αφορά τους τρόπους.

«Η διαφωνία μας αφορά τους τρόπους» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι αντίθετα με το Βερολίνο το Παρίσι τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης.

«Αλλά στο βάθος συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση και ότι χρειάζεται μια πολιτική λύση» προσέθεσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Παρίσι και Λονδίνο πιέζουν για την εμπλοκή περισσότερων χωρών στις αεροπορικές επιδρομές. Η Ισπανία, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει ούτε το σχέδιο δράσης της, ούτε τη στρατιωτική αποστολή της στη Λιβύη.

Η Ιταλία θα εξετάσει το όποιο αίτημα των Λίβυων αντικαθεστωτικών να ανοίξει πυρ στο πλαίσιο των υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, αλλά εφόσον υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα γι’ αυτό, είπε την ίδια στιγμή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το ΝΑΤΟ να διατηρήσει την ενότητά του, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει την επιχείρηση της Συμμαχίας μέχρι να φύγει τον Καντάφι. Πάντως, δεν έκανε καμία νύξη ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις αεροπορικές επιδρομές.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε συνάντηση στο Βερολίνο με την γερμανίδα καγκελάριο Aνγκελα Μέρκελ πριν από την έναρξη των εργασιών της ΝΑΤΟϊκής συνόδου. Αμφότερες ζήτησαν την παραίτηση του Καντάφι και το τέλος του καθεστώτος, και αμφότερες απέφυγαν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

«Θα συζητήσουμε τώρα, πως θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά και πως επίσης θα αξιοποιηθεί και μία πολιτική διαδικασία» είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Με τη σειρά της η Χίλαρι Κλίντον τόνισε πως η Συμμαχία πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της μπροστά σε αυτό που αποκάλεσε απόπειρα του Μουαμάρ Καντάφι να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ.

Την αναγκαιότητα για μία πολιτική λύση στη διένεξη με τη Λιβύη υπογράμμισε την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ μετά από συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Aντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο Βουλφ είπε ότι «είναι αναγκαίο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ να οδηγήσουν σε μία πολιτική διαδικασία».

Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε από την πλευρά του ότι η συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στο Κατάρ αποτελεί καλή βάση για περαιτέρω διαβουλεύσεις. «Θα συζητήσουμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ένα καλό αποτέλεσμα» είπε πριν από την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής συνόδου στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σε μία πολιτική λύση και άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον επανέλαβε τέλος ότι η Ενωση ζητεί την άμεση αποχώρηση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το πέρας των εργασιών της διάσκεψης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.