Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 16μήνου παραμένει το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς αυξάνονται και πληθύνονται οι δηλώσεις ευρωτραπεζιτών που προδιαθέτουν τις αγορές για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Το δολάριο βρίσκεται υπό πίεση, όμως, και έναντι πολλών ακόμη νομισμάτων και δη ασιατικών, καθώς Κεντρικές Τράπεζες της Ασίας προσανατολίζονται επίσης στην υιοθέτηση μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουν, όπως άλλωστε και η ΕΚΤ, τον πληθωρισμό.
Το ευρώ σήμερα έφθασε προς στιγμήν στα 1,4515 δολάρια, λίγο χαμηλότερα από τα 1,4521 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009, στο οποίο είχε φθάσει χθες.
Ο ιταλός τραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έπιασε σήμερα από τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ το γαϊτανάκι της πληθωρισμοφοβίας, λέγοντας ότι «οι κίνδυνοι από τις διαρκείς ανατιμήσεις των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών στην ευρωζώνη καθιστούν τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων μη ανεκτή περαιτέρω». Νωρίτερα χθες στο γαϊτανάκι είχαν χορέψει κι άλλα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως ο γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, ο ιταλός Μάριο Ντράγκι και ο βέλγος Λικ Κοέν.
Στην Ασία πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες ετοιμάζονται επίσης να εγκαταλείψουν την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων θορυβημένοι κι αυτοί από τη διατάραξη της σταθερότητας των τιμών. Θα παρατηρούσε, βεβαίως, κανείς ότι οι Ασιάτες τραπεζίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη άνεση να λάβουν περιοριστικά της ρευστότητος μέτρα από όση έχουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, διότι οι ασιατικές οικονομίες αναπτύσσονται με ρυθμούς ταχύτατους, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ξέφρενους. Δεν κινδυνεύουν, δηλαδή, συγκρατώντας τις τιμές να στερήσουν από τις οικονομίες τους την αναπτυξιακή ορμή τους, διότι αυτή είναι ρωμαλέα και όχι ασθενική και επισφαλής όπως στην Ευρώπη (εξαιρουμένης της Γερμανίας και μόνο).
Ετσι, το δολάριο Σιγκαπούρης εκτινάχθηκε σε ύψη ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, έπειτα από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αφήσει το νόμισμα να ανατιμηθεί. Οι νομισματικές αρχές της Σιγκαπούρης εξήγησαν ότι βασίζουν την απόφασή τους στα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας επιταχύνθηκε σε επίπεδο διπλάσιο από το αναμενόμενο!
Προς νέες ανατιμήσεις του γουάν προσανατολίζεται και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε ότι «το έθνος πρέπει να υιοθετήσει σώφρονα νομισματική πολιτική και να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών».
Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) δεν δείχνει διατεθειμένη να υποκύψει στις κινδυνολογίες των πληθωρισμοφόβων Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου και να εγκαταλείψει την πολιτική των οιονεί μηδενικών επιτοκίων που ακολουθεί από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ανεχθεί τις ανατιμήσεις των καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες, όπως έχει διευκρινίσει, οφείλονται στις ανατιμήσεις των καυσίμων και των τροφίμων.
Ο Μπερνάνκι έχει επαναλάβει πλειστάκις ότι ο δομικός πληθωρισμός (ο δείκτης δηλαδή που εξαιρεί τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων) παραμένει σε ασφαλή επίπεδα. Η ακρίβεια οφείλεται κυρίως στο ακριβό πετρέλαιο και είναι προσωρινή, υποστηρίζει, και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος να προχωρήσει η Fed σε μείωση της ρευστότητας στην αγορά και να θέσει προσκόμματα στην πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
Κάτι που δεν είπε ο Μπερνάνκι, αλλά πολλοί αναλυτές επισημαίνουν, είναι ότι οι διεθνείς συναλλαγματικές συγκυρίες (το φθηνό δολάριο δηλαδή) ενισχύει τις αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και βοηθά στη μείωση του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.