Σε διεθνή αναγνώριση ελπίζουν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών, ελπίζει να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση την Τετάρτη κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ντόχα

Την ώρα που η Ιταλία στηρίζει τον εξοπλισμό των ανταρτών στη Λιβύη, οι ίδιοι οι αντάρτες δηλώνουν, ότι δεν ζητούν όπλα από τη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, που πραγματοποιείται την Τετάρτη στην Ντόχα.

Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί ελπίζουν σε διεθνή αναγνώριση και οικονομική βοήθεια.

Ηδη η Βρετανία, έκανε έκκληση να δημιουργηθεί ένα ταμείο, προκειμένου να δοθούν χρήματα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Την ίδια ώρα, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη (περίπου 20 χώρες, περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί), δηλώνουν ότι έχει ξεκινήσει ένας «αγώνας με τον χρόνο», προκειμένου να δοθεί βοήθεια στο λαό της Λιβύης.

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι ο εξοπλισμός δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των ανταρτών.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία δηλώνει, ότι επιθυμεί να εφοδιαστούν με όπλα οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

«Πρέπει να παράσχουμε όλα τα δυνατά μέσα για την άμυνά τους», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Μασάρι, εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι, η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για την προστασία των αμάχων, «δεν απαγορεύει τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών».

Ο Μ. Μασάρι δήλωσε, ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Ντόχα, ωστόσο, τόνισε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση.

Το θέμα του εξοπλισμού των ανταρτών έχει διχάσει τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη.

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Βανάκερε, για παράδειγμα, δήλωσε, ότι η απόφαση του ΟΗΕ δεν προβλέπει να δοθούν όπλα στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης, ο πρίγκιπας του Κατάρ, σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, ζήτησε να δοθούν στο λιβυκό λαό τα μέσα, για να αμυνθεί.

«Η διάσκεψή μας έχει αρχικά στόχο, να υποστηρίξει το λιβυκό λαό ώστε να μπορέσει […] να αποφασίσει για την τύχη του», και να «επιτρέψει στο λιβυκό λαό να υπερασπιστεί τον εαυτό του, για να αποφασίσει για το μέλλον του».

Η οικονομική ενίσχυση των ανταρτών είναι, ωστόσο, ένα από τα θέματα που συζητιούνται.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε την Τετάρτη να δημιουργηθεί ένας προσωρινός οικονομικός μηχανισμός, ο οποίος θα βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς, να πληρώσουν τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, ώστε να εξασφαλίσουμε, ότι τα κράτη που θέλουν να στηρίξουν το προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο στο να πληρώσει τις δαπάνες του δημοσίου τομέα, θα μπορούν να το κάνουν αυτό με τρόπο διαφανή», δήλωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Ιταλική πηγή δήλωσε, ότι επιδιώκεται η ίδρυση ταμείου, που θα περιλαμβάνει πόρους της Λιβύης που έχουν «παγώσει», με στόχο την χρηματοδότηση των εξεγερμένων.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι – μουν, κάλεσε από την Ντόχα τη διεθνή κοινότητα, να παραμείνει ενωμένη στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι σχεδόν 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι, μπορεί να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είναι σημαντικό να μιλάμε με μία φωνή», δήλωσε ο Μπαν στο άνοιγμα της διάσκεψης.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα των περίπου έξι εκατομμυρίων κατοίκων, υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, έως και 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Αφρικανικής Ενωσης, θα είναι παρόντες στη διάσκεψη της Ντόχα, καθώς και εκπρόσωποι χωρών, όπως η Γαλλία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Αυτό που επιδιώκουν οι αντικαθεστωτικοί, είναι η αναγνώρισή τους από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από τις ΗΠΑ.

«Θέλουμε μία ξεκάθαρη και επίσημη αναγνώριση εκ μέρους της Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Μαχμούντ Σαμάμ, μέλος της αντιπροσωπείας, προσθέτοντας ότι, ελπίζει πως από τη διάσκεψη θα προκύψει μία de facto διεθνής αναγνώριση.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία προέτρεψε το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τις στρατιωτικές πιέσεις στον Μουαμάρ Καντάφι.

Το βράδυ της Τετάρτης ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, θα συναντηθεί με το βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσουν την στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Παρόντες θα είναι οι υπουργοί Αμυνας των δύο κρατών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.