Στο ρυθμό του Εγκέλαδου χορεύουν οι αγορές

Τσουνάμι ρευστοποιήσεων σαρώνει τα χρηματιστήρια σε κάθε γωνιά της γης – και δη στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές – λόγω των δύο νέων ισχυρών σεισμικών δονήσεων μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν στην Ιαπωνία και βεβαίως λόγω της αναβάθμισης της επικινδυνότητας της πυρηνικής κρίσης από την κυβέρνηση του Τόκιο στο επίπεδο της καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986.

Οι ειδήσεις επιταχύνουν τη φυγή των επενδυτών προς τα ασφαλή καταφύγια των αγορών ομολόγων, του ελβετικού φράγκου και του χρυσού, όχι όμως και των αγορών εμπορευμάτων.

Οι γενικοί δείκτες υποχωρούν σε όλες τις αγορές κεφαλαίων, ενώ πτωτικά άνοιξε και η Wall Street επηρεαζόμενη συν τοις άλλοις και από τον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο τζίρο που ανακοίνωσε η κορυφαία μεταλλουργική εταιρεία Alcoa Inc. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της αμερικανικής κυβέρνησης έπεσε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,55%, ενώ το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε έναντι και των 16 νομισμάτων με τις περισσότερες συναλλαγές στον πλανήτη.

Το γεν ενισχύεται επίσης, ενώ το ευρώ εκτινάχθηκε το απόγευμα στα 1,4517 δολάρια ευνοούμενο και από τη δήλωση του γερμανού ευρωτραπεζίτη (μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ ότι «τα επιτόκια του ευρώ θα πρέπει να φθάσουν στα προσήκοντα επίπεδα». Είναι σαφές ότι πρόκειται για προαναγγελία και άλλων αυξήσεων των ευρωεπιτοκίων.

Ο χρυσός ανέκαμπτε από την χθεσινή πτώση του από τα επίπεδα ρεκόρ που είχε φθάσει και ενισχυόταν κατά 1,35 δολάρια στα 1.464,50 δολάρια η ουγκιά.

Η τιμή των σιτηρών υποχωρεί κατά 1,5% και η τιμή του χαλκού υποχωρεί κατά 1%. Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν για δεύτερη ημέρα στις αγορές πετρελαίου.

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε το μεσημέρι κατά 1,58 δολάρια στα 108,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα η τιμή είχε πέσει προς στιγμήν στα 107,87 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 90 σεντς στα 123,08 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 121,97 δολάρια το βαρέλι, αλλά η λονδρέζικη αγορά έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες σε αγκυροβόλιο της διεθνούς θεσμικής κερδοσκοπίας στις πετρελαϊκές αγορές και ως εκ τούτου εκεί οι αντιστάσεις στις πτωτικές τάσεις των τιμών είναι ισχυρές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.