Διπλή επίθεση εξαπέλυσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης εναντίον όσων στηρίζουν πολιτικά την κατάληψη των συμβασιούχων «με μικροκομματικά κριτήρια», όπως είπε, αλλά και εναντίον συνδικαλιστών του δήμου που χρησιμοποιούν «απειλές, εκβιασμούς και βία». Ξεκαθάρισε μάλιστα για μια ακόμα φορά ότι ο δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί «παρέχοντας χρήσιμες υπηρεσίες» ως χρέος προς τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην πόλη.
«Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στον δήμο, ένα σάπιο κατεστημένο, που δεν αφήνει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της η νέα δημοτική αρχή». Αυτό κατήγγειλε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατηγορώντας παράλληλα τις παρατάξεις που «στηρίζουν και ενισχύουν την κατάληψη των συμβασιούχων» ότι φέρουν ευθύνη για τα επεισόδια που έγιναν στο κτίριο του «Αθήνα 9,84» στο Γκάζι μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και συμβασιούχων.
«Δημοκρατία είναι να εφαρμόσει η ψηφισμένη δημοτική αρχή το πρόγραμμά της, τα άλλα είναι τραμπουκισμοί» είπε. Την ίδια ώρα οι συμβασιούχοι, καταγγέλλοντας την επέμβαση των ΜΑΤ και τον τραυματισμό τριών συναδέλφων τους, επέκτειναν τις κινητοποιήσεις τους και παράλληλα με την κατάληψη στο δημαρχιακό μέγαρο της οδού Αθηνάς, προχώρησαν σε κατάληψη του αμαξοστασίου καθαριότητας στην Ιερά Οδό , όπου υπάρχουν απορριμματοφόρα του δήμου.
Παρά τη σφοδρή αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων και του κ. Ν. Κακλαμάνη, με ανταλλαγή πυρών εκατέρωθεν, ο επικεφαλής της «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» δεν ακολούθησε την τακτική των υπόλοιπων παρατάξεων (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τον κ. Καμίνη για την επέμβαση των ΜΑΤ και τη στάση του απέναντι στους συμβασιούχους. Οι «πολεμικοί» διάλογοι που διημείφθησαν μεταξύ Καμίνη – Κακλαμάνη σταμάτησαν όταν ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Παλικαρισμοί…
Λίγο πιο πριν όμως ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε τον κ. Καμίνη «συνήγορο της κυβέρνησης», ο οποίος έχασε τις «χρυσές ευκαιρίες» που, όπως τόνισε, υπήρξαν για να λυθεί η κρίση με τους συμβασιούχους στον δήμο γιατί «αυτή την εντολή έχετε πάρει από τον κ. Ραγκούση, να εφαρμοστεί το μνημόνιο». Η αναφορά του πρώην δημάρχου στην εποχή που ο ίδιος είχε κινηθεί για να κατευνάσει αντίστοιχες κινητοποιήσεις με τους συμβασιούχους προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καμίνη, ο οποίος δηκτικά του αντέτεινε: «Ο κ. Κακλαμάνης να αφήσει τους παλικαρισμούς. Παλικαρισμός δεν είναι να κάνεις βεγκέρα με τους καταληψίες και να πίνεις καφέ. Παλικαρισμός είναι να λύνεις προβλήματα».
Τότε άρχισαν σαν πινγκ πονγκ οι ατάκες του ενός κατά του άλλου: «Πανικόβλητος δήμαρχος», «Οι λεονταρισμοί αλλού, όχι σε μας», ενώ έδωσαν και πήραν τα… «κύριε επίκουρε της Νομικής» και «κύριε επίκουρε της Ιατρικής».
«Οι εκβιασμοί δεν έχουν θέση στη δημοκρατία»
Σε τεταμένο κλίμα εντός της αίθουσας συνεδριάσεων και με δεκάδες συμβασιούχους στο προαύλιο του κτιρίου του «9,84» ο δήμαρχος εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια τα οποία, όπως είπε, «προκάλεσε ομάδα συνδικαλιστών». Κατήγγειλε ότι επιχείρησαν «με βίαιο τρόπο να εμποδίσουν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Απέτυχαν. Τους είχα προειδοποιήσει. Οι εκβιασμοί, οι απειλές και η βία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία». Σύμφωνα με το δήμαρχο, η παρουσία στη συνεδρίαση δημοτικών παρατάξεων που μέχρι πριν από λίγες ημέρες έλεγαν ότι δεν μετέχουν σε συνεδρίαση που διεξάγεται σε χώρο εκτός του Δημαρχιακού Μεγάρου ήταν τελικά επιβράβευση της επιμονής του να συνεχιστούν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει ο δήμος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καμίνης χρησιμοποίησε την εξής διατύπωση: «Σημειώνω με ικανοποίηση ότι ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης και η παράταξή του αποφάσισαν τελικώς να επιστρέψουν στο δημοτικό συμβούλιο και να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ελέγχουν τη δημοτική αρχή. Το ότι την ίδια ώρα επιμένουν να στηρίζουν πολιτικά όσους επιδιώκουν την παράλυση του δήμου δεν εξηγείται με κοινή λογική παρά μόνο με μικροκομματικά κριτήρια».
Αριστερά κατά Καμίνη
Δριμεία ήταν η επίθεση κατά του κ. Καμίνη και από τους επικεφαλής των παρατάξεων της ήσσονος αντιπολίτευσης. Ο κ. Ν. Σοφιανός (παράταξη του ΚΚΕ) μίλησε για «αυταρχισμό» εντός και εκτός συνεδρίασης και για «φιλοκυβερνητική πλειοψηφία» που απαγόρευσε την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, «επιβάλλοντας διαδικασίες φίμωσης».
Η κυρία Ελένη Πορτάλιου (παράταξη ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε την επέμβαση των ΜΑΤ καταδικάζοντας παράλληλα ως προς τη διαδικασία εντός του δημοτικού συμβουλίου τις «καινοφανείς, αυταρχικές, στο όριο των διαδικασιών του πολιτεύματος, πρακτικές της δημοτικής αρχής». Επίσης, καταγγελτικός ήταν ο κ. Π. Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ο οποίος μάλιστα έφερε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ένα δακρυγόνο που είχε ριχθεί από τα ΜΑΤ.
Παρέμβαση Ψινάκη
Ενδιαμέσως παρενέβη προκαλώντας έκπληξη με όσα είπε – κάποιοι μίλησαν για διαφοροποίηση σε σχέση με τον κ. Κακλαμάνη – ο κ. Ηλίας Ψινάκης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Κακλαμάνη, ζητώντας από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Μπέη να είναι «πιο αυστηρός, να έχει πυγμή» για να μπει «τάξη στο δημοτικό συμβούλιο», σημειώνοντας ότι σε μια πόλη που βουλιάζει, χρειάζεται συζήτηση και λύσεις και όχι «να τα ρίχνουμε στο δήμαρχο ή ο ένας στον άλλο»…
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας και αποδοκίμασαν «την επιλογή της δημοτικής αρχής να χρησιμοποιήσει το αμφιθέατρο του σταθμού για τη συνεδρίαση του περιφερόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, εν μέσω των ΜΑΤ».