Αν αναλογιστούμε ποια είναι εκείνη η διατροφική αμαρτία την οποία αφορίζουν οι διατροφολόγοι αλλά λατρεύουν όλοι οι υπόλοιποι, το μυαλό μας σίγουρα θα πάει στις τηγανίτες πατάτες. Τι είναι όμως, αυτό που τις φέρνει πρώτες στην λίστα των προτιμήσεών μας όταν είμαστε αγχωμένοι; Μήπως ότι παρασκευάζονται σύντομα και έχουν πλούσια, ευχάριστη γεύση; Δεν είναι μόνο αυτό.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Neuroscience απέδειξε ότι η προτίμησή μας δεν είναι τυχαία. Οι τηγανίτες πατάτες και τα τσιπς χάρη στο αλάτι που περιέχουν μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν άγχος, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της «ορμόνης του έρωτα» στο αίμα.
Η έρευνα, που διεξήχθη σε αρουραίους, έδειξε ότι η αντίδρασή τους σε μια στρεσογόνο κατάσταση, όπως είναι ο εγκλεισμός, διαφοροποιήθηκε ανάλογα με τα επίπεδα αλατιού που είχαν στο σώμα τους.
Σε εκείνους με υψηλά επίπεδα αλατιού, παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου, σε σύγκριση με εκείνους που το αλάτι βρισκόταν σε φυσιολογικό επίπεδο. Επιπλέον, οι υπερνατριαιμικοί, όπως λέγονται όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό τους, συνήλθαν πιο σύντομα από την κρίση άγχους.
Όσο για την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που συνδέεται με την ικανότητά μας να δημιουργούμε κοινωνικούς δεσμούς, φιλικούς ή ερωτικούς, παρατηρήθηκε αυξημένη απελευθέρωση σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου. Και μιας και οι κοινωνικές επαφές συχνά μας αγχώνουν, η ορμόνη αυτή θεωρείται από τους ειδικούς κρίσιμη για την καταπολέμηση του άγχους.
Τέλος, ας μην παραβλέπουμε και το αίσθημα της δίψας που μας προκαλούν οι τηγανίτες πατάτες και τα τσιπς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο οργανισμός είναι προετοιμασμένος όταν αντιμετωπίζει αυτό το στρεσογόνο αίσθημα να υπερβαίνει τον φόβο και το άγχος. Έτσι, όταν καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά, θέτουμε σε λειτουργία τον φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού κατά του άγχους.