Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη των συμμαχικών βομβαρδισμών στη Λιβύη, ο ηγέτης της χώρας Μοαμάρ Καντάφι και οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις παραμένουν στριμωγμένοι στη γωνία, σφυροκοπούμενοι ανελέητα από τις νατοϊκές δυνάμεις. Ωστόσο παρά τη διεθνή αεροπορική- και όχι μόνο- υποστήριξη οι ανεκπαίδευτοι και κακά εξοπλισμένοι εξεγερμένοι της Ανατολικής Λιβύης δεν κατόρθωσαν σε αυτό το διάστημα να ανακαταλάβουν τις πόλεις«κλειδιά» της κεντρικής χώρας, με το μέτωπο ουσιαστικά να έχει «παγώσει». Και το δίλημμα που έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν οι δυτικές δυνάμεις είναι ξεκάθαρο: de facto διχοτόμηση ή πόλεμος φθοράς μέχρις εσχάτων;
Ο Καντάφι έχει χρήματα, βαρύ οπλισμό και εκπαιδευμένο στρατό, και δείχνει να έχει επιλέξει μια στρατηγική μακροχρόνιας σύρραξης. Ωστόσο οι σύμμαχοι- και ιδιαίτερα η Αγγλία και η Γαλλία, που πήραν και επισήμως το «τιμόνι των επιχειρήσεων» από τις διστακτικές ΗΠΑ- δεν φαίνονται διατεθειμένες για κάτι τέτοιο, αφού η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν εξουσιοδοτεί την ανατροπή του λιβυκού καθεστώτος. Ετσι, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, το ενδεχόμενο διχοτόμησης της χώρας ανάμεσα στην Τριπολίτιδα, την «κανταφική» Δυτική Λιβύη, και στην Κυρηναϊκή, την «αντικανταφική» Ανατολική Λιβύη, είναι πλέον πιο πιθανό από ποτέ. «Η διχοτόμηση θα εξυπηρετούσε τους ανθρωπιστικούς στόχους μας, αφού έτσι θα αποτρέπαμε τη μια πλευρά να σκοτώνει την άλλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Νικ Χάρβεϊ.
Ωστόσο υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές, αυτές που ευαγγελίζονται πως μια τυχόν διχοτόμηση θα προκαλούσε πολλά προβλήματα. «Δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για να διχοτομήσουμε τη Λιβύη με νόμιμο και επίσημο τρόπο όπως έγινε στο Κοσσυφοπέδιο» τόνισε ο ειδικός αναλυτής Σάσανκ Τζόσι της βρετανικής δεξαμενής σκέψης RUSΙ, προσθέτοντας ότι «μια de facto διχοτόμηση είναι πιθανή, αλλά θα πρέπει να μπορεί να ενισχυθεί και να παρακολουθείται». Ο κ. Τζόσι υποστηρίζει επίσης ότι ο λαός της Λιβύης «δεν έχει διάθεση για διχοτόμηση,αλλά επιθυμεί ένα ενωμένο κράτος.Μπορεί στην Ανατολή να είναι “αντικανταφικοί”,αλλά δεν θα δεχθούν τη διαίρεση της χώρας τους σε δύο ξεχωριστές πολιτικές οντότητες».
Ενα επιπλέον πρόβλημα που καθιστά αυτομάτως την κατάσταση περαιτέρω περίπλοκη είναι ο πολεμικός εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Οι ειδικοί προτείνουν να δοθούν στους αντάρτες αντιαρματικά όπλα και πύραυλοι εδάφους- εδάφους προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυνάμεις του Καντάφι: ωστόσο το ΝΑΤΟ έχει αντίθετη άποψη, θεωρώντας ότι ισχύει εμπάργκο όπλων και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Η κυβέρνηση του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε μάλιστα ότι μερικοί από τους λίβυους αντάρτες έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ενώ και οι ΗΠΑ κράτησαν αποστάσεις από τους αντικαθεστωτικούς, κατηγορώντας τους εμμέσως πλην σαφώς για διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν. Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίζεται σθεναρά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, τονίζοντας, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ότι η επιχείρηση δεν θα καταλήξει σε αδιέξοδο. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λιβύη» πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Χέιγκ, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμένης έκτασης και διάρκειας επιχείρησης με βρετανούς στρατιώτες στο λιβυκό έδαφος, όπως στην περίπτωση διάσωσης πολιτών.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας πιστεύει ότι τα σενάρια της «επόμενης ημέρας» δεν συμπεριλαμβάνουν τον συνταγματάρχη Καντάφι, καθώς ο λίβυος ηγέτης είναι πολιτικά απομονωμένος. Η άποψη αυτή ενισχύεται περαιτέρω και από το αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει το 30% της στρατιωτικής δύναμης του συνταγματάρχη Καντάφι, όπως δήλωσε ο ταξίαρχος Μαρκ φαν Ουχμ, στέλεχος του επιτελείου του ΝΑΤΟ.
Ολα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν από τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα.
«Αντάρτικο» πετρέλαιο άρχισαν να εξάγουν οι αντικαθεστωτικοί
Με τους λίβυους εξεγερμένους να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του αγώνα τους, λογικό και επακόλουθο ήταν να αρχίσουν οι εξαγωγές πετρελαίου. Πληροφορίες που επικαλείται το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφεραν ότι υο υπό λιβεριανή σημαία δεξαμενόπλοιο «Equator», της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Dynacom Tankers Management, φόρτωσε «αντάρτικο» πετρέλαιο σε τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου κοντά στο Τομπρούκ, το οποίο ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Η εταιρεία Lloyd’s List, που προσφέρει στοιχεία για τη ναυτιλία, αναφέρει ότι στο τάνκερ επρόκειτο να φορτωθούν 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, ένα φορτίο αξίας περίπου 85 εκατ. ευρώ με πιο πιθανή κατεύθυνση το Κατάρ, το οποίο έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Εξεγερμένων ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ