Απόβαση ξένων οίκων στην Αθήνα

Απόβαση ξένων επενδυτικών τραπεζών, κυρίως από τις ΗΠΑ, με στόχο τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος των 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις ως το 2015 (15 δισ. ως το 2013) παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Την ώρα που η αγορά έχει αρχίσει να δυσπιστεί ως προς τον στόχο των αποκρατικοποιήσεων, πελάτες μεγάλων οίκων όπως η Goldman Sachs, η JΡ Μorgan, η Citigroup, η Unicredit κ.

Απόβαση ξένων επενδυτικών τραπεζών, κυρίως από τις ΗΠΑ, με στόχο τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος των 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις ως το 2015 (15 δισ. ως το 2013) παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Την ώρα που η αγορά έχει αρχίσει να δυσπιστεί ως προς τον στόχο των αποκρατικοποιήσεων, πελάτες μεγάλων οίκων όπως η Goldman Sachs, η JΡ Μorgan, η Citigroup, η Unicredit κ.ά. διερευνούν στην Ελλάδα τις όποιες ευκαιρίες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μην αποκλείουν τελικά και κάποιες θετικές εκπλήξεις στην πορεία του προγράμματος στο οποίο στηρίζει πολλά η κυβέρνηση. Φυσικά το μεγάλο κίνητρο είναι οι μεγάλες προμήθειες, οι οποίες, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα «ξένα σπίτια», κυμαίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις από 3% ως 5%!

Μελετούν το σχέδιο

Η εξειδίκευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων καθώς και η δημοσιοποίηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου για την περίοδο 2012-2014 αναμένονται στα μέσα του μήνα. Τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για να ενημερωθεί σχετικά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ τα ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΕ αναμένεται να βρεθούν για τον ίδιο λόγο στην ελληνική πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες.

Εν όψει αυτών των εξελίξεων ξένοι θεσμικοί επενδυτές πύκνωσαν το τελευταίο διάστημα τις συναντήσεις με τις διοικήσεις αρκετών εισηγμένων εταιρειών δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον για τα εγχώρια εταιρικά δρώμενα δεν έχει εκλείψει.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, καθώς μεγάλες εκδόσεις, κυρίως αποκρατικοποιήσεις, ιστορικά είχαν θετική απήχηση, μπορεί να έρθουν καλύτερες ημέρες στο Χρηματιστήριο που περιμένει τις εξελίξεις αυτές. Θετικά λειτουργεί για την αγορά επίσης η επιτυχημένη έκδοση τριετών ομολογιών σταθερού επιτοκίου του ΟΤΕ, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 3,6 φορές, την οποία ανέλαβαν από κοινού οι Αlpha Βank, ΒΝΡ Ρaribas, ΕFG Εurobank, ΗSΒC Βank Ρlc. και Μorgan Stanley, όπως και το θετικό «γύρισμα» της αγοράς της Τουρκίας, καθώς επαναφέρει το ενδεχόμενο της πώλησης του 20% της θυγατρικής της Finansbank στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Κλειδί οι διαρθρωτικές αλλαγές

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πάντως ότι η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ελλάδα να τα καταφέρει και να βγει από την κρίση, κυρίως για λόγους που σχετίζονται με την επιτυχία του εγχειρήματος του ευρώ και του ευρωπαϊκού οικονομικού μπλοκ. Ετσι το βάρος πέφτει στις εσωτερικές διεργασίες και στην αποφασιστικότητα που θα δείξει η κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Αν οι διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιηθούν και η οικονομία μπορέσει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς όπως εκτιμάται είναι πραγματικά δύσκολο να συνεχίσει να ικανοποιεί τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο παραμένει σε ύφεση, τότε η όποια αναδιάταξη του ελληνικού χρέους που προεξοφλούν σήμερα οι αγορές ίσως λάβει χώρα το 2013 με πιο ομαλό τρόπο για όλους.

Διαφορετικά, τα σενάρια είναι πολλά και ορισμένα στο τελικό τους στάδιο περιλαμβάνουν ακόμη και την ανάμειξη του Ρaris Club, το οποίο αποτελεί μια ανεπίσημη διεθνής ομάδα αξιωματούχων οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 19 από τις μεγαλύτερες οικονομίες. Εξετάζουν από κοινού τρόπους για να προσφέρουν βοήθεια επί αναδιαρθρώσεων χρέους και λοιπών ρυθμίσεων σε υπερχρεωμένες χώρες που τους υποδεικνύει το ΔΝΤ. Αναλαμβάνουν όταν το χρέος σχετίζεται κυρίως με εθνικούς πιστωτές.

Σενάρια «κουρέματος»

Η ιδέα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι συζητείται πλέον ευρύτατα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα υψηλά κλιμάκια των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης.Τραπεζικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι γίνονται κάποιες πρώτες σκέψεις,αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν πιο ολοκληρωμένες επαφές.Ωστόσο,δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κινητικότητα γύρω από το όλο θέμα,όπως μαρτυρούν οι πυκνές επαφές τις τελευταίες ημέρες του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η μυστηριώδης συνάντησή του με τον αμερικανό πρέσβη,για το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε καμία ενημέρωση.

Ενδεικτικό επίσης θεωρείται σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Τimes» όπου αναφέρονται πληροφορίες για σχετικές συζητήσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σκέπτονται την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους χωρίς συνέπειες είναι δύσκολο να περάσει πολιτικά.
Τραπεζικές πηγές που ρωτήθηκαν από «Το Βήμα» θεωρούν τη σχετική συζήτηση επικίνδυνη χωρίς προηγούμενη βαθιά επεξεργασία από επιτελεία και ειδικές ομάδες εργασίας.Και αυτό γιατί είναι κρίσιμο η επιμήκυνση του συνόλου του χρέους ή όποια άλλη λύση να είναι οικειοθελής, να είναι οργανωμένη από τις ευρωπαϊκές αρχές και να μην οδηγείται από τετελεσμένα από τις αγορές.Οπως και αν έχει,πάντως,φαίνεται ότι έχουμε εισέλθει σε πολύ ευαίσθητη φάση της διαχείρισης της κρίσης χρέους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.