Κάλεσμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε «κούρεμα εδώ και τώρα» έκανε η κυρία Βάσω Παπανδρέου. Η Βάσω είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠαΣοΚ που έσπασε το για πολλούς θεωρούμενο «ταμπού» και μίλησε δημοσίως για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μπροστά στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠαΣοΚ. Ο υπουργός Οικονομικών, ασφαλώς, επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι τα πλεονεκτήματα του «κουρέματος» είναι λιγότερα από τα μειονεκτήματα. Αυτή η γραμμή άμυνας όμως δεν αποκαλύπτει ολόκληρη την αλήθεια. Κάποιοι υποψιάζονται ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα ήθελαν ένα «κούρεμα», που όμως δεν θα το έχει ζητήσει η Ελλάδα.
***
O τρόπος με τον οποίο αναμένεται να γίνει είναι απλός. Οπως ακριβώς η επιμήκυνση του δανείου της τρόικας ήλθε αυτομάτως μετά το ιρλανδικό μνημόνιο, έτσι και η αναδιάρθρωση ή ο ανασχεδιασμός του ελληνικού χρέους μπορεί να έλθει ως «bonus» εξαιτίας ενεργειών άλλων. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να ζητήσουν αναδιάρθρωση. Μάλιστα οι «Financial Τimes» έγραψαν ότι αναδιάρθρωση ενδέχεται να ζητήσει η Πορτογαλία αμέσως μετά την (για πολλούς σίγουρη) ένταξή της στον Μηχανισμό. Εκτιμούν λοιπόν ότι η Ελλάδα μπορεί μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χωρίς να στιγματιστεί από τις αγορές, στο πλαίσιο πρόωρης ενεργοποίησης του Μηχανισμού για πολλές χώρες ταυτόχρονα.
***
Υπηρεσία Μιας Στάσης για την Ιδρυση Επιχειρήσεων. Λειτουργεί; Οχι ακριβώς! Υποτίθεται ότι η Υπηρεσία (η οποία εξαγγέλλεται από όλες τις κυβερνήσεις εδώ και επτά-οκτώ χρόνια…) ήταν επιτέλους έτοιμη και θα έπρεπε να εγκαινιαστεί από τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη στις 5 Απριλίου. Μόνο που τα εγκαίνια δεν έγιναν. Ο λόγος; Στο Μαξίμου δεν ήταν βέβαιοι ότι θα λειτουργούσαν όλα τέλεια, αφού πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα projects ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σκέφτηκαν λοιπόν να προστατεύσουν τον Πρωθυπουργό από κάποιο μπλακάουτ στο σύστημα. Το ίδιο σκέφτηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης και δεν επέμεινε να προχωρήσει στα εγκαίνια. Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης αξιοποίησε την υπόθεση και επισήμανε δημοσίως ότι το σύστημα δεν λειτουργεί πλήρως. Τη διαπίστωση δεν τη διαψεύδει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μεταδίδει ωστόσο ότι η Υπηρεσία, παρά τις ελλείψεις, λειτούργησε κανονικά και ήδη από την πρώτη ημέρα, την περασμένη Δευτέρα, ιδρύθηκαν τρεις επιχειρήσεις. Τούτων δοθέντων, τα επίσημα εγκαίνια μετατέθηκαν για τις 11 Απριλίου.
***
Κινεζική περιπέτεια για τον κ. Χ. Παμπούκη. Μου λένε ότι οι επαφές του υπουργού Επικρατείας με τους ιθύνοντες της China Development Βank «θερμαίνονται» όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα από το Σάββατο 9 Απριλίου και για μία εβδομάδα ο κ. Παμπούκης να βρίσκεται στην Κίνα για διαπραγματεύσεις τόσο με την κρατική τράπεζα όσο και με την κινεζική κυβέρνηση. Ως γνωστόν, το «μυστικό σχέδιο» του Χάρη θέλει την κινεζική τράπεζα να ανοίγει παράρτημα στην Αθήνα και να δημιουργεί greek fund για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Το fast track, ο θεσμός της επιφάνειας και το πρόγραμμα των 50 δισ. υποτίθεται ότι λειτουργούν ως μαγνήτες. Ωσπου να δούμε αποτελέσματα, όμως, το καλάθι παραμένει πολύ μικρό.
***
Κατά μία άποψη, η δήλωση του κ. Ι. Παπαντωνίου για «φαγοπότι με τα υποβρύχια» συνέβαλε ώστε ο κ. Ευ. Βενιζέλος να διαμηνύσει ότι η εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια είναι αναπόφευκτη. Υστερα και από και αυτές τις εξελίξεις πολλοί διέκριναν ότι ο Γιάννος άλλαξε τακτική, εγκατέλειψε την αφ΄ υψηλού στάση και έγινε επιθετικός για θέματα διαφάνειας αφήνοντας αιχμές για πολλούς. Δεν ξέρω αν θα του «βγει» η νέα τακτική. Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι αιχμές δεν σταματούν εκεί. Σε εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) προγραμματισμένη για την Πέμπτη ο κ. Παπαντωνίου (ο οποίος έδωσε νωρίτερα το κείμενο της ομιλίας του στον Τύπο) υποστήριξε ότι κανένα μεγάλο κόμμα δεν μπορεί σήμερα να προωθήσει τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και ζήτησε συγκλίσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Ουδείς ασφαλώς πιστεύει ότι θα εισακουστεί…
***
Η «ξαφνική επίσκεψη» του κ. Αντ. Σαμαρά στην αγορά της Νέας Ιωνίας προ ημερών δεν ήταν απολύτως ανέφελη. Ενας κρεοπώλης τού είπε ευθαρσώς ότι «φταίνε για όλα οι πολιτικοί των τελευταίων δεκαετιών» . Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως είχε έτοιμη την απάντηση: «Γι΄ αυτό έχω καταθέσει πρόταση να ελεγχθεί το “πόθεν έσχες” των πολιτικών από το 1974». Κατά τα άλλα, η επίσκεψη ήταν απροειδοποίητη, διότι οι καιροί δεν επιτρέπουν οργανωμένες επισκέψεις (καθώς δίνουν στόχο), αν και ο κ. Σαμαράς διαμηνύει στους συνεργάτες του ότι δεν θα κλειστεί ποτέ στο γραφείο του. Τέτοιες αιφνιδιαστικές επισκέψεις (λελογισμένου ρίσκου) πάντως αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στο επόμενο διάστημα.
***
Συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι ένας από τους δεκάδες συμβούλους του Δημοσίου στη διαχρονική προσπάθεια για αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι η ιαπωνική εταιρεία Μizuho Corporate Αdvisory. Στο υπουργείο Οικονομικών οι περί τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζουν ότι η ανάμειξη της ιαπωνικής εταιρείας στον τομέα αυτόν χρονολογείται από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Ωστόσο ο συνεργάτης μου με διαβεβαιώνει ότι εντός της εξωτικής εταιρείας συμβούλων δεν επικρατεί ενθουσιασμός για την εμπλοκή της στα ελληνικά πράγματα. Αν και από το 2003 η Μizuho έχει καταθέσει φακέλους και προτάσεις αξιοποίησης για μια σειρά από τουριστικά ακίνητα του Δημοσίου, οκτώ χρόνια αργότερα τίποτε δεν έχει προχωρήσει. Οπως έλεγε χαριτολογώντας γνώστης του θέματος, σεισμοί, τσουνάμι και ραδιενέργεια φοβίζουν λιγότερο τους Ιάπωνες από ό,τι η ελληνική γραφειοκρατία. Η ιαπωνική εταιρεία πάντως δεν είναι η μόνη, αφού και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Δημοσίου να προχωρήσει δυναμικά.
***
Η «σιωπηλή παραίτηση» του κ. Ι. Ραγκούση από τον συντονισμό της κυβέρνησης μετά τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου έχει τεντώσει τα νεύρα των συνεργατών του. Ο υπουργός Εσωτερικών μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2011 «εκτονώθηκε» εντός του υπουργείου του ετοιμάζοντας πέντε νομοσχέδια, τα οποία πρόκειται να οδηγηθούν στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το 40ωρο στο Δημόσιο, το Πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, το νέο μισθολόγιο και τα οικονομικά των κομμάτων, μαζί με το «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Γιατί όμως εγκατέλειψε τον συντονισμό; Προφανώς γιατί οι υπουργοί συνεννοούνται τόσο άψογα μεταξύ τους και προωθούν τόσο γρήγορα το κυβερνητικό έργο που δεν χρειαζόταν με κανέναν τρόπο οποιοσδήποτε συντονισμός…
***
Υπάρχει κλίμα πανελλαδικής αποδοκιμασίας κατά της κυρίας Λούκας Κατσέλη; Οι εχθροί της λένε «ναι», οι περισσότεροι όμως υποστηρίζουν ότι όχι. Πάντως, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει, μαθαίνω ότι η υπουργός Απασχόλησης δεν πρόκειται να σταματήσει την πανελλαδική «σοσιαλιστική εκστρατεία» για θέματα απασχόλησης, όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις που εμφανίζονται. Ως γνωστόν, σε κάθε πρωτεύουσα περιφέρειας την οποία επισκέπτεται και μιλάει σε κοινή εκδήλωση με τον περιφερειάρχη- όπως πρόσφατα στην Τρίπολη μαζί με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη – ομάδες διαμαρτυρομένων «κλέβουν την παράσταση» και γίνονται θέμα στις ειδήσεις. Από την άλλη πλευρά, φίλοι της υπουργού Απασχόλησης επιμένουν ότι είναι η μοναδική που τολμά να επισκέπτεται τους πάντες, ότι πάντοτε καλεί τους διαμαρτυρομένους σε διάλογο και (σε αντίθεση με άλλους υπουργούς) δεν αποφεύγει (αντιθέτως επιζητεί) επίσκεψη στην κομματική οργάνωση.
***
Γιατί το ΠαΣοΚ δεν διαγράφει τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο; Το ερώτημα απασχολεί πολλούς. Κάποιοι επέμεναν τόσο στη Βουλή όσο και στην Ιπποκράτους ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου σκεφτόταν να προχωρήσει στη «συμβολική διαγραφή» του Ακη από το ΠαΣοΚ. Ο λόγος ήταν ότι το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας εμπλέκεται και στην υπόθεση των υποβρυχίων και με αυτόν τον τρόπο ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να δείξει ότι δεν τον συνδέει τίποτε με το πρώην κορυφαίο στέλεχος του «παλαιού ΠαΣοΚ». Γιατί τελικά η διαγραφή δεν έγινε; Μαθαίνω ότι για το θέμα αυτό ρωτήθηκαν μυστικά τόσο ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης όσο και άλλα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Η απάντηση ήταν ότι ο Ακης δεν… μπορεί να διαγραφεί επειδή έχει ήδη διαγραφεί. Θυμίζω ότι τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 το ΠαΣοΚ προχώρησε στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας. Και εκείνο που επιβεβαιώθηκε προσφάτως στην Ιπποκράτους και στο Μαξίμου είναι ότι αυτή η αναστολή κομματικής ιδιότητας ισοδυναμεί με διαγραφή. Τον Ιούνιο δηλαδή έγινε η διαγραφή, μόνο που το ΠαΣοΚ απέφυγε τότε να το διατυπώσει καθαρά. Ετσι, σήμερα δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη έχει κάνει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
BHMAτοδότης
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε «κούρεμα εδώ και τώρα» έκανε η κυρία Βάσω Παπανδρέου. Η Βάσω είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠαΣοΚ που έσπασε το για πολλούς θεωρούμενο «ταμπού» και μίλησε δημοσίως για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μπροστά στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠαΣοΚ. Ο υπουργός Οικονομικών, ασφαλώς, επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι τα πλεονεκτήματα του «κουρέματος» είναι λιγότερα από τα μειονεκτήματα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.