Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στην έρευνα για το μεγάλο «παραδικαστικό κύκλωμα» και τη «μαφία των ακινήτων», συμφωνα με δηλώσεις προς «το Βήμα», στελεχών της ΕΛΑΣ αλλα και νομικών κύκλων. Οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης για το κύκλωμα των ιδιωτών που φέρεται να προχωρούσαν σε ιδιοποίηση ακινήτων με τη βοήθεια δικαστικών λειτουργών, η σχετική έρευνα βρίσκεται στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί καμιά ποινική δίωξη για την υπόθεση παρότι κάτι τέτοιο είχε προαναγγελθεί ότι θα συμβεί στα τέλη του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες η καθυστέρηση αυτή παρουσιάζεται λόγω της εντολής που έδωσαν δικαστικοί λειτουργοί να υπάρξει ακρόαση και των 90.000 περίπου συνομιλιών που είναι καταγεγραμμένες από το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ.
Ψάχνουν και πολιτικά πρόσωπα
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έχει ζητηθεί για να εντοπισθούν άγνωστες παράμετροι της υπόθεσης με την πιθανή εμπλοκή και πολιτικών προσώπων. Ακόμη φέρεται στόχος αυτής της πολύχρονης ακρόασης των συνομιλιών είναι να αποκαλυφθούν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης για δικαστικούς. Μέχρι στιγμής από την Υποδιεύθυνση Διώξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ είχαν απομαγνητοφωνηθεί 4.300 συνομιλίες.
Κώλυμα ακόμη φέρεται να υπάρχει και στον έλεγχο και την τεκμηρίωση της εμπλοκής δικαστών στο κύκλωμα. Ειδικός έλεγχος γίνεται σε 12 υποθέσεις – εκτός της δράσης της μαφίας των ακινήτων – όπου ακούγονται στιχομυθίες για παρεμβάσεις σε δικαστικούς λειτουργούς.
Μία από αυτές είναι η υπόθεση δωροδοκίας του δικαστή Ευάγγελου Καλούση το 2001, μία υπόθεση κλοπής εικόνας από την Μύκονο το 2006 αλλά και ενός ελέγχου για αγορανομικές παραβάσεις στη Βαρβάκειο αγορά. Την ίδια ώρα πάντως οι ιδιώτες που φέρεται να συσχετίζονται με παράνομες διαδικασίες ιδιοποίησης ακινήτων συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους και προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες για υποθέσεις πλειστηριασμών ακινήτων.
Πολύκροτη υπόθεση
Η υπόθεση της δράσης του κυκλώματος με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 δικηγόρων, εφοριακών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, μπράβων της νύχτας, ενδεχομένως δικαστών, ως και… ντετέκτιβ, αποκαλύφθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010. (σχετικό δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ» της 25ης Σεπτεμβρίου 2010).
Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησε τότε στην κωδική επιχείρηση υπό την κωδική ονομασία «ΑΤΙΣ», σε 16 κατ΄ οίκον ελέγχους σε Αθήνα και Πειραιά, κατά τους οποίους κατέσχεσε χιλιάδες έγγραφα και καταγραφές από ψηφιακούς δίσκους για τη δράση της σπείρας.
Από το 1997 ως σήμερα το κύκλωμα φέρεται να συνέστησε 158 εταιρείες – μαϊμού για υποτιθέμενη αξιοποίηση ακινήτων και εμπόριο χρυσού αλλά και να ιδιοποιήθηκε με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβούσε σε πλειστηριασμούς τραπεζών για να γλιτώσουν οι πολίτες την κατάσχεση των σπιτιών τους. Ο τζίρος του κυκλώματος υπολογίσθηκε από αστυνομικούς ότι ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ
Η ΕΛΑΣ έφθασε στη σπείρα ύστερα από μηνυτήριες αναφορές νομικών υπηρεσιών τραπεζών το προηγούμενο φθινόπωρο, αλλά και έπειτα από αναλυτική κατάθεση μέλους του κυκλώματος. Την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος.
Πρωταγωνιστής του κυκλώματος εμφανίζεται 53χρονος πολιτικός μηχανικός που είχε κατηγορηθεί την περίοδο 1985-1986 για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και λαθρεμπόριο χρυσού. Ακόμη φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμπλοκή ιερέα, με συμμετοχή και στο πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα, που αποκαλύφθηκε την περίοδο 2004-2005, Κι οι δύο έχουν αρνηθεί ότι έχουν προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες.