Στη Βουλή βρίσκεται από την Τρίτη ο ογκωδέστατος φάκελος της δικογραφίας της προμήθειας των υποβρυχίων, η οποία καλείται τώρα να εξετάσει αν υπάρχουν ευθύνες σε πρώην υπουργούς, που είτε υπέγραψαν τις αρχικές συμβάσεις είτε υπέγραψαν την καταβολή ποσών στις γερμανικές εταιρίες με βάση τις τροποποιητικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο παραπεμπτικό έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή αναφέρεται ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πρώην υπουργών το επίμαχο διάστημα 1998-2009. Οι πολιτικοί, που διετέλεσαν υπουργοί Άμυνας είναι οι κκ. Ακης Τσοχατζόπουλος (γίνεται μνεία για υτόν στο έγγραφο του Αρείου Πάγου), Γιάννος Παπαντωνίου, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης.
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ επεξεργάζονται πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής χωρίς τη μεσολάβηση Εξεταστικής. Η πρόταση θα γίνει ενδεχομένως αύριο, αφού σήμερα επιτελείο από βουλευτές και νομικούς εξετάσει ποιά στοιχεία αφορούν πρώην υπουργούς το επίμαχο διάστημα προμήθειας των υποβρυχίων (1998-2009).
Πληρωμές με εικονικά τιμολόγια
Τον τρόπο που έγιναν οι παράνομες πληρωμές για τα υποβρύχια περιγράφει σε έγγραφό της η εισαγγελέας κυρία Πόπη Παπανδρέου που διενεργεί την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Στο έγγραφο δικαστικής συνδρομής προς τους γερμανούς συναδέλφους της επιμένει ότι μέρος των παράνομων πληρωμών έγιναν μέσω αντισταθμιστικών και εικονικών τιμολογίων. Πρόσωπο -κλειδί είναι πάντα ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, αλλά και ο στενός του συνεργάτης Αντώνης Χάγιας, στον οποίο κοινοποιούνται όλα τα τιμολόγια των αντισταθμιστικών.
Στο μεταξύ η νεότερη έρευνα του ΣΔΟΕ έχει αποκαλύψει και άλλες εταιρίες, που εμπλέκονται στον χορό των εκατομμυρίων ευρώ, που διακινούνταν ως το Καλοκαίρι του 2009 στη χώρα μας και ιδιαίτερα εμπλέκεται γερμανική εταιρεία εξοπλιστικών της οποίας σύμβουλος στη χώρα μας εμφανιζόταν πρόσωπο-πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο της Siemens, επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών και εμπλεκόμενος στη δωροδοκία Μαντέλη!
Η εμπλοκή της εταιρείας εμφανίζεται σε κοινό λογιστικό γραφείο με υποκατασκευάστρια, που είχε σχέση με τιμολόγια εκτέλεσης των αντισταθμιστικών.
Στη δικαστική συνδρομή της εισαγγελέως τον Μάρτιο του 2010 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «… Ο δόκτωρ Στέφαν Γκένχοφ ήταν ο μάνατζερ του έργου στην Ελλάδα. Ηταν και ο υπεύθυνος του έργου,. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στην Ελλάδα υπήρχαν υπέρογκες πληρωμές. Το έργο συμφώνησε ο Φρίντμαν Χάουν. Στην προκειμένη περίπτωση δε, το ρόλο των ενδιαμέσων φέρεται να ανελαβαν οι κ.κ. Ματαντός και Αβατάγγελος.
Κατά τον μάρτυρα Ερμπσλεχ ο Ματαντός είχε «εργαστεί καλύτερα» και έβρισκε «άκρες επί τόπου». Είχε άριστες σχέσεις και εξασφάλισε τις επαφές με την κυβέρνηση, ένα μέρος της αμοιβής του το χρησιμοποίησε για να πληρώνει τις μίζες. Την ευθύνη στο διοικητικό συμβούλιο της Man Ferrostaal AG για την Ελλάδα την είχε ο κ. Χάουν. Μετά από αυτόν ανέλαβε καθήκοντα ο δόκτωρ Μίτσερλιχ (σ. σ γνωστός από τη συμμετοχή του στην εταιρεία του αεροδρομίου…».
Στην δικαστική συνδρομή γίνεται λόγος για την έρευνα του ΣΔΟΕ σε σχέση με την έδρα της εταιρείας SNT ATLAS, που εκτέλεσε αντισταθμιστικά. Όπως ανφέρεται χαρακτηριστικά οι ελεγκτές πήγαν στα γραφεία του λογιστικού γραφείου της ACCOUNTING SOLUTIONS, όπου τους δήλωσαν ότι κρατούσαν τα βιβλία της γερμανικής εταιρείας RHEIN METALL DEFENCE ELECTRONICS και της SNT ATLAS ELECTRONIC GMBH, όχι όμως της εταιρείας, που αναζητούσαν.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το «Βήμα» έμβασμα 800.000 ευρώ από την εταιρεία RHEINMETALL είχε σταλεί στον εμπλεκόμενο της Siemens, αλλά το ποσό είχε παγώσει με απόφαση του ΣΔΟΕ. Η υπόθεση διερευνάται και από την ανακρίτρια κυρία Μαρία Νικολακέα.
Η εισαγγελέας εκτιμάει ότι «από τα αντισταθμιστικά και μέσω εικονικών τιμολογίων καλύφθηκε μέρος των παράνομων πληρωμών…». Αναφέρει χαρακτηριστικά:: «Μέρος των φερομένων ως παράνομων πληρωμών «καλύφθηκαν» στις δαπάνες των συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, δια της έκδοσης εικονικών τιμολογίων συμπεριφορά η οποία πληροί τους όρους της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της φοροδιαφυγής με τημορφή της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων…».
Ιδιαίτερη σημασία δίνει επίσης η εισαγγελέας και στις διαδρομές του χρήματος από το 2000-2007 στους λογαριασμούς τηs Ferrostaal/HDW από τα Ελληνικά Ναυπηγεία στην τράπεζα Westdeutche Landes bank στο Έσσεν και το Ντύσελντορφ. Υπάρχει και τρίτος λογαριασμός στην ίδια τράπεζα (αριθμ. 410159), ο οποίος όμως δεν έχει εντοπισθεί σε ποια πόλη έχει ανοιχτεί.
Κλήσεις σε σαράντα πρόσωπα
Σε 40 πρόσωπα έχουν σταλεί κλήσεις να καταθέσουν ως ύποπτοι στην Εισαγγελία της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας Αβατάγγελος εμφανίστηκε ενώπιον της εισαγγελέως και ανέλυσε πως εκείνος εισέπραξε στην Ελβετία τα 11 εκατ. ευρώ από τα 66 εκατ. που διεκδικούσε από τη γερμανική εταιρεία.
Ο κ. Αβατάγγελος αντίθετα από τους γερμανούς μάρτυρες επιμένει ότι δεν έδωσε ποτέ μίζες, ούτε ότι μέρος από τα 11 εκατ. ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα με τελικούς αποδέκτες έλληνες αξιωματούχους ή πολιτικά πρόσωπα. Στην εισαγγελέα κατέθεσε τα στοιχεία του δικηγόρου του στη Γερμανία αλλά και στην Ελβετία. Ο τελευταίος φέρεται να έχει εισπράξει τα 11 εκατ. ευρώ από το 2008.
Διάψευση Μίχα
Ο πρώην Νομάρχης και συνδικαλιστής των ναυπηγείων κ. Ι. Μίχας, ο οποίος κατά τον ΣΔΟΕ συμμετείχε στις διαπραγαματεύσεις των Ναυπηγείων ως συνδικαλιστής διαψεύδει κατηγορηματικά ότι «είχε ποτέ πάρει μέρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».
Αναφέρει επίσης ότι «δεν έχουν αλλάξει τα περιουσιακά του στοιχεία τα τελευταία χρόνια, που ζεί στο ίδιο διαμέρισμα, ενώ εκκρεμεί και δάνειο του στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων».