Οι λίβυοι αντάρτες προχωρούν στην πώληση πετρελαίου

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων και οικονομικής φύσεως, από τη διεθνή κοινότητα στη Λιβύη

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του αγώνα τους και για αυτό θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων και οικονομικής φύσεως, από τη διεθνή κοινότητα στη Λιβύη.

Τις εκτιμήσεις αυτές ανέφερε στην ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμπντελιλά Αλ Χατίμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας και νυν ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στη Λιβύη, ενημερώνοντας το σώμα, για τις επαφές που είχε με τα μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, των ανταρτών, αλλά και με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο τελευταίο του ταξίδι στη χώρα.

«Το συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του από την έλλειψη κεφαλαίων, αλλά και για θέματα που αφορούν την διαπραγμάτευση και την πώληση, πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι το ζήτημα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να φέρει επιτυχές αποτέλεσμα στο θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας», ανέφερε ο Κχατίμπ, στο 15μελές σώμα.

«Το Συμβούλιο στήριζε τα σχέδιά του σε δύο βασικές πηγές εσόδων, στα δάνεια με εγγύηση τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στις δεσμευμένες καταθέσεις στο εξωτερικό», εξήγησε στην έκθεσή του, ο άραβας διπλωμάτης του Οργανισμού.

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί σχεδιάζουν αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν στην πρώτη πώληση φορτίου πετρελαίου, από τότε που εφαρμόσθηκε το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα εξαιτίας του καθεστώτος Καντάφι. Το φρένο στις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα της Βορείου Αφρικής έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού», στις αγορές διεθνώς.

Δορυφόρος εντόπισε το τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου Εκουαντόρ, να πλέει στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, με κατεύθυνση το εμπορικό λιμάνι στη Μάρσα ελ Χαρίγκα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και όπου αναμένεται να φτάσει την Τρίτη. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.