Εβρος: Ακατάλληλες οι συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης έχει λάβει η κατάσταση στην περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, λόγω της ιδιαίτερης αύξησης του αριθμού των εισερχόμενων αλλοδαπών.

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης έχει λάβει η κατάσταση στην περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, λόγω της ιδιαίτερης αύξησης του αριθμού των εισερχόμενων αλλοδαπών.

Καθημερινά, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, τίθενται σημαντικά ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία οφείλονται κυρίως στις άθλιες συνθήκες κράτησης, στις σημαντικές ελλείψεις στελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και στη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων, τα οποία έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο με επικεφαλής τον Βοηθό Συνήγορο του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ. Β. Καρύδη, επισκέφτηκε την περιοχή από τις 18 ως τις 20 Μαρτίου 2011 και κατέληξε στα συμπεράσματα που είχε βγάλει και η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη δική της επίσκεψη.

Στο κλιμάκιο μετείχε ακόμη και αντιπροσωπεία της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, κ. Κ. Παπαϊωάννου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση των συνθηκών στους χώρους κράτησης αλλοδαπών της περιοχής, της εφαρμογής της νομοθεσίας ασύλου, καθώς και των επί μέρους θεμάτων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου.

Το κοινό κλιμάκιο επισκέφθηκε τους χώρους κράτησης και την περιοχή των χερσαίων συνόρων, και συναντήθηκε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας όπως και τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, μετά από πρόσκληση της Αρχής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Κοινή διαπίστωση του κλιμακίου, αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων υπήρξε ότι η κατάσταση στην περιοχή, κυρίως την τελευταία διετία, έχει λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, λόγω της ιδιαίτερης αύξησης του αριθμού των εισερχόμενων αλλοδαπών.

Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί μάλιστα και ανάλογη αντιμετώπιση. Ήδη, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επεξεργάζονται την καταγραφή των προβλημάτων αυτών και προτάσεις για την αντιμετώπιση τους, οι οποίες θα αποσταλούν στους αρμοδίους φορείς.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί συνάντηση με τους αρμοδίους υπουργούς, προκειμένου να συζητηθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ιδιαιτέρως κρίσιμης και επείγουσας αυτής κατάστασης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.