Ενώπιον αδιεξόδου βρίσκεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, οι οποίοι ενημέρωσαν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης.
Βουλευτές και δικαστές συμφώνησαν ότι έτσι ενισχύεται η ανασφάλεια δικαίου στους Έλληνες πολίτες όπως και ότι πρέπει κάτι να γίνει, ενώ συνέκλιναν στο ότι μόνον ο θεσμικός διάλογος εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας και των συντεταγμένων λειτουργιών της.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Π. Πικραμένος, οι αντιπρόεδροι του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου κκ. Φ. Αρναούτογλου, Γ. Σταυρόπουλος και Αθ. Ράντος και η αντιπρόεδρος του Ε’ Τμήματος κυρία Αγγελική Θεοφιλοπούλου κατέθεσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κατάσταση χειροτερεύει.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «είναι κρίσιμο και μείζον θέμα για εμάς η μεγάλη και υπερβολική καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης», ενώ διευκρινίστηκε ότι «ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην πολυνομία που πρέπει να καταπολεμηθεί».
Μάλιστα υπογραμμίστηκε ότι «τα πράγματα πλέον είναι χειρότερα, καθώς φέτος μόνο κατατέθηκαν 10.500 αιτήσεις, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και μεταξύ αυτών είναι όλα τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία: Καλλικράτης, ασφαλιστικό, μνημόνιο κλπ.».
Επισημάνθηκε επίσης ότι την ίδια ώρα υπήρξε αποχώρηση 12 διακεκριμένων δικαστικών, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣτΕ είναι πάνω από 23.000. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναούτογλου «η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει», ενώ επισήμανε ότι «δεν μπορεί το ανώτατο δικαστήριο να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο», προτείνοντας να μελετηθεί εξ αρχής η φυσιογνωμία του ΣτΕ, διότι «αυτή τη στιγμή όπως λειτουργεί οδηγείται σε αδιέξοδο».
Σύμφωνα με τον κ. Ράντο κάθε χρόνο εισάγονται πάνω από 8.000 νέες υποθέσεις, διεκπεραιώνονται περίπου 6.000, ενώ υπάρχει ένα «στοκ» 32.000 υποθέσεων. «Αν κλείσω την πόρτα σε νέες υποθέσεις θα χρειαστώ 5,5 χρόνια για να διεκπεραιώσω μόνο το στοκ», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ η κυρία Θεοφιλοπούλου επεσήμανε ότι μόνο στο τμήμα της έχει 5.500 υποθέσεις, λέγοντας ότι το πρόβλημα επιτείνει η περιβαλλοντική νομοθεσία και η πολυπλοκότητα της, προκαλώντας το σχόλιο του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Γ. Φλωρίδη ο οποίος υποστήριξε ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία έγινε «είτε από άσχετους, αδαείς ή επικίνδυνους υπουργούς με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η γραφειοκρατία και κατ’ επέκταση η διαφθορά». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Μ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι «οι καιροί απαιτούν ορατές λύσεις».