«Δεν δίνουμε χρήματα αλλά εγγυήσεις»

«Δεν δίνουμε χρήματα αλλά εγγυήσεις για την δυνατότητα των τραπεζών να αποκτήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας έτσι σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την στήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ που παρέχει προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

«Δεν δίνουμε χρήματα αλλά εγγυήσεις για την δυνατότητα των τραπεζών να αποκτήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας έτσι σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την στήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ που παρέχει προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και την σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στον ρόλο των τραπεζών λέγοντας ότι «έχουν προσφέρει αλλά έχουν κάνει και λάθη, έχουν κάνει υπερβολές (στα κέρδη) ενώ δεν στήριξαν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν έκαναν τα εγκλήματα που έκαναν σε άλλες χώρες, δεν επένδυσαν σε τοξικά ομόλογα».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να υπερασπιστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λέγοντας ότι «δεν μπορεί να δανείζεται γιατί δεν βρίσκει τις αγορές ανοιχτές, ενώ έχει εκροή καταθέσεων λόγω της ύφεσης και λόγω της μεταφοράς καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού». Και υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση «είναι υποχρέωση να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, ώστε αυτό να στηρίξει την ελληνική οικονομία». Τόνισε δε, ότι η στήριξη των τραπεζών αυτή την περίοδο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς διαγράφονται «δειλά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης» και όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας στην προσπάθεια για να βρει η χώρα την περπατησιά της».

Ελλειμμα 1% το 2015

Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής η κυβέρνηση θα επιχειρήσει «να φέρει το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, όχι γενικό πωλητήριο» απάντησε ο υπουργός στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ενώ υπερασπίστηκε το νέο πακέτο εγγυήσεων για το τραπεζικό σύστημα.

Eπίσης, ο υπουργός ανέφερε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης «δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το «μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης» και τις προβλέψεις για «νέα αντιλαϊκά μέτρα», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «είμαστε σε περίοδο, όπου περισσεύει η εύκολη κριτική και οι ανέξοδες κορώνες, ενώ αυτό που λείπει είναι η ανάγκη μίας συγκροτημένης στήριξης της εθνικής προσπάθειας».

«Άκουσα τον εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μας κραδαίνει τα νέα μέτρα και εισηγητές άλλων κομμάτων να επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες με αθροίσεις αριθμών άσχετων μεταξύ τους και δυσθεώρητα νούμερα, θέλοντας να μας κάνουν να πιστέψουμε πως είναι όλα αυτά κακά για τον πολίτη. Όσοι πιστεύουν όμως, πως θα ψηφοθηρήσουν με υποτιθέμενα νέα μέτρα που θα πέσουν πάνω στους πολίτες, κάνουν λάθος» ανέφερε ο υπουργός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.