Τι είναι
Τα συμπαθητικά «σακουλάκια» της εικόνας (ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης) δεν θα τα συναντήσουμε στην καθημερινότητά μας. Διαβιούν σε υδάτινα οικοσυστήματα και κάθε ένα από αυτά είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός, ένα πρωτόζωο. Τρέφονται διηθώντας με τη βοήθεια μεμβρανικών συστημάτων οργανικά υλικά τα οποία προσελκύουν κουνώντας τα μαστίγιά τους ώστε να δημιουργούνται στρόβιλοι νερού.
Μελέτη ζωής
16.695 μωρά γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 1946
13.687 από αυτά τα μωρά εξετάστηκαν ενδελεχώς και οι μητέρες τους απάντησαν σε εκτενή ερωτηματολόγια
5.362 μωρά επελέγησαν να ενταχθούν σε μια επιδημιολογική μελέτη η οποία διαρκεί ως σήμερα.
Η μελέτη αρχικά αξιοποιήθηκε για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην ανάπτυξη των παιδιών,στη συνέχεια για την επίδραση του τρόπου ζωής στην υγεία και σήμερα περνά στη γενετική-μοριακή φάση της.Περιμένουμε με αγωνία τα νεότερα!
Οι κοκέτες του Διαδικτύου
Οι γυναίκες που βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στην εμφάνισή τους χρησιμοποιούν το Facebook για να αισθανθούν καλύτερα,λένε οι ειδικοί.Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη στην οποία 311 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) απάντησαν σε ερωτηματολόγια και δέχθηκαν να γίνει η διαδικτυακή συμπεριφορά τους αντικείμενο έρευνας. Ποιο ήταν το κρίσιμο στοιχείο για την εξαγωγή αυτού του συμπεράσματος; Ο αριθμός των φωτογραφιών που ανέβαζαν στον ιστότοπο οι κοκέτες ήταν μεγαλύτερος και οι φωτογραφίες προσεκτικά επιλεγμένες…
Επικοινωνία γαμετών
Το ότι το ωάριο επικοινωνεί με τα σπερματοζωάρια,το γνώριζαν οι ερευνητές.Αυτό που αναζητούσαν ήταν το πώς.Επειτα από 20ετείς έρευνες,αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο έδωσαν την απάντηση: μέσω της ορμόνης προγεστερόνης η οποία παράγεται από τα κύτταρα που περιβάλλουν το ωάριο.Σύμφωνα δε με τα ευρήματά τους,τα οποία δημοσιεύτηκαν στο τεύχος της 17ης Μαρτίου 2011 της επιθεώρησης Νature,δεν πρόκειται για απλή επικοινωνία αλλά για ουσιαστική βοήθεια: η προγεστερόνη προσδένεται σε έναν δίαυλο ιόντων και προκαλεί μαζική είσοδο ιόντων ασβεστίου στις «ουρές» των σπερματοζωαρίων,πράγμα που τους επιτρέπει να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα προς τον στόχο.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ωαρίου να βοηθήσει τη γονιμοποίησή του πάντως,οι ερευνητές σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το εύρημα για την ανάπτυξη μη ορμονικών αντισυλληπτικών μεθόδων.
ΛΕΞΗ
Functional connectomics
Δεν θα αποπειραθούμε να μεταφράσουμε τον άρτι γεννηθέντα όρο ο οποίος περιγράφει ένα νέο επιστημονικό πεδίο που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αξιοποιώντας τη δύναμη των υπολογιστών αλλά και της προηγμένης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας και των απεικονιστικών τεχνικών, οι ερευνητές δημιουργούν λειτουργικούς χάρτες του εγκεφάλου. Στους τρισδιάστατους χάρτες μπορεί κανείς να δει ποια κύτταρα «συνομιλούν» με ποια, αλλά και το είδος της πληροφορίας που μεταδίδεται.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ