Ας το παραδεχθούμε: εμείς οι γυναίκες δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε στα προϊόντα ομορφιάς. Ταυτόχρονα όμως η πείρα ετών μάς έχει κάνει δύσπιστες στις υποσχέσεις τους. Ετσι, όταν έφθασε στα γραφεία μας το ενημερωτικό έντυπο για ένα νέο προϊόν, το οποίο υπόσχεται όχι μόνο να ανακόψει αλλά και να αποκαταστήσει τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπό μας, η πρώτη αντίδρασή μας ήταν η δυσπιστία. «Αυτά δεν γίνονται!» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο συναδέλφου, ειδικά όταν διαβάσαμε ότι τα παραπάνω οφείλονται σε ένα σχετικά απλό σάκχαρο, από αυτά που βρίσκονται σε αφθονία στη φύση. Καθώς όμως η είδηση ερχόταν από μια αξιόπιστη εταιρεία, η οποία πρωτοστατεί στην έρευνα για το δέρμα, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το θέμα λίγο περισσότερο. Ετσι, μιλήσαμε με την κυρία Ρatricia Ρineau, διευθύντρια Επικοινωνίας της L΄Οr al Research, προκειμένου να μάθουμε πώς λειτουργεί η ραμνόζη (περί αυτού του σακχάρου πρόκειται), η οποία αποτελεί το ενεργό συστατικό στη νέας κοπής κρέμα προσώπου Liftactiv της Vichy. Και ως σωστοί άπιστοι Θωμάδες μελετήσαμε τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των ερευνητών επάνω στα οποία βασίστηκε η δημιουργία του προϊόντος.
Τα μυστικά της γήρανσης
Για περισσότερο από δύο δεκαετίες οι επιστήμονες στα ερευνητικά εργαστήρια της L΄Οral στο Κλισί της Γαλλίας διερευνούν τα μυστικά της γήρανσης του δέρματος. Γενικά, με τον όρο «γήρανση» οι επιστήμονες εννοούν την «από τον χρόνο εξαρτώμενη βιολογική διαδικασία η οποία οδηγεί βαθμηδόν σε μεταβολές της δομής και λειτουργίας των ιστών ενός οργανισμού». Οι μεταβολές που επέρχονται με τη γήρανση δεν είναι χωρίς συνέπειες: η ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις μειώνεται (όπως παραδείγματος χάριν η ικανότητα επούλωσης τραυμάτων), ενώ αυξάνεται η επιρρέπειά του σε ασθένειες (π.χ. νευροεκφυλιστικές ασθένειες).
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η γήρανση είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία, εξαρτώμενη τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες (της διατροφής και του γενικότερου τρόπου ζωής μας συμπεριλαμβανομένων) και πλήθος ερευνητικά προγράμματα ανά τον κόσμο έχουν στόχο να διαλευκάνουν τα μυστικά της. Ενα καλό μοντέλο για τη μελέτη της γήρανσης είναι το δέρμα, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμο, ενώ η διαδικασία αφήνει εμφανή σημάδια σε αυτό. Φυσικά, εκτός από τα εξωτερικά σημάδια της γήρανσης, οι ερευνητές μελετούν και τα εσωτερικά, δηλαδή τις μορφολογικές και βιοχημικές αλλαγές οι οποίες επέρχονται με τον χρόνο στις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος.
Σύμφωνα με την κυρία Ρineau, οι επιστήμονες των εργαστηρίων της L΄Οr al άρχισαν τις μελέτες τους για τη φυσιολογία του δέρματος πριν από 30 χρόνια. Για την ακρίβεια, η εργασία τους ήταν μέρος των διεθνών ερευνητικών προσπαθειών που είχαν στόχο την αποκατάσταση του δέρματος έπειτα από εγκαύματα. Καρπός αυτών των προσπαθειών είναι η δυνατότητα που έχουμε σήμερα να παράγουμε στο εργαστήριο δέρμα το οποίο μεταμοσχεύεται στον ασθενή.
Οι «στυλοβάτες» ινοβλάστες
Από αυτές τις πρωτοπόρες εργασίες αναδύθηκαν και οι λεπτομέρειες της φυσιολογίας του δέρματος, αλλά και η σημασία μιας ομάδας κυττάρων που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται ινοβλάστες και αποτελούν μέρος του συνδετικού ιστού του οργανισμού μας. Βασική λειτουργία τους είναι η διατήρηση της δομής του ιστού στον οποίο ανήκουν μέσω της παραγωγής μιας σειράς πρωτεϊνών οι οποίες αποτελούν δομικά συστατικά της εξωκυττάριας ουσίας. Καθώς η ατροφία του συνδετικού ιστού και η μείωση των συστατικών της εξωκυττάριας ουσίας αποτελούν χαρακτηριστικά της γήρανσης του δέρματος, οι ερευνητές της L΄Οral εστίασαν την προσοχή τους στις ιδιότητες των ινοβλαστών του δέρματος. Ειδικότερα, προχώρησαν σε συγκριτική μελέτη δειγμάτων από βιοψίες δέρματος νέων και ηλικιωμένων ατόμων και δημιούργησαν δέρμα στο εργαστήριο προκειμένου να μελετήσουν τις ιδιότητές του.
Τα αποτελέσματα των εργασιών τους, τα οποία παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση «ΡLos Οne» (Δεκέμβριος 2008, τεύχος 3, τόμ. 12, e4066), έριξαν φως στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει μια υποκατηγορία ινοβλαστών στη νεότητα του δέρματος. Σύμφωνα με το άρθρο, οι ινοβλάστες του θηλώδους δέρματος είναι αυτοί που διατηρούν για περισσότερο χρόνο την ικανότητα να προάγουν την παραγωγή κερατινοκυττάρων (τα κύτταρα της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος) σε σχέση με άλλους ινοβλάστες, ενώ αυξημένη ήταν και η ικανότητά τους να διατηρούν την κανονική μορφολογία του δέρματος. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι οι ινοβλάστες αυτοί εντοπίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στο νεαρό δέρμα οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές των ινοβλαστών του θηλώδους δέρματος ευθύνονται για τη συνολική γήρανση του ιστού αυτού.
Ενεργοποίηση με τη ραμνόζη
«Εχοντας εντοπίσει την κυτταρική πηγή ανανέωσης του δέρματοςοι ερευνητές αφιέρωσαν πολύ χρόνο αναζητώντας μόρια τα οποία θα μπορούσαν να επιδράσουν στους ινοβλάστες του θηλώδους δέρματος και να τους ενεργοποιήσουν περαιτέρω» είπε η κυρία Ρineau και προσέθεσε: «Ηδη από το 2006 είχαμε ενδείξεις ότι τα σάκχαρα θα μπορούσαν να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο και στραφήκαμε σε αυτά. Από όλα όσα δοκιμάσαμε η ραμνόζη φάνηκε να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Οχι μόνο ενισχύει την παραγωγή ουσιών της εξωκυττάριας ουσίας (όπως το κολλαγόνο) από τους ινοβλάστες, αλλά το μικρό της μέγεθος την καθιστά ιδανική, αφού μπορεί να φθάσει σε αυτούς».
Πράγματι, η ραμνόζη είναι ένα πολύ μικρό σάκχαρο το οποίο υπάρχει άφθονο στη φύση (οι γάλλοι ερευνητές την προμηθεύονται από ένα φυτό). Ωστόσο μόρια σακχάρων σαν τη ραμνόζη μπορεί να καταστήσουν πρωτεΐνες στις οποίες προσδένονται ιδιαίτερα αντιγονικές. Εχει άραγε ελεγχθεί η πιθανότητα η ραμνόζη να ενισχύει την ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων; «Σαφέστατα!» ήταν η απάντηση της κυρίας Ρineau, όταν της θέσαμε το ερώτημα. «Εξάλλου,οι τοξικολογικές κλινικές μελέτες είναι μέρος της πάγιας διαδικασίας που ακολουθείται προτού εμφανιστεί ένα προϊόν στην αγορά. Σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα καλλυντικά δεν επιτρέπεται να έχουν παρενέργειες!».
Εν κατακλείδι, το αποτέλεσμα των κόπων των ερευνητών της L΄Οral είναι αφενός ο εντοπισμός των κυττάρων που ευθύνονται για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματός μας και αφετέρου η ανεύρεση ενός συστατικού που μπορεί να τα κρατά υγιή και λειτουργικά.
Το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το συστατικό όταν μπαίνει σε ένα βαζάκι για να το χρησιμοποιήσουμε στη δική μας επιδερμίδα είναι κάτι που δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε καθώς ορισμένα πειράματα και μέθοδοι στην κοσμετολογία παραμένουν μυστικά για εμπορικούς λόγους. Μια δοκιμή θα μας δώσει ίσως την απάντηση…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ