Το σύνδρομο του απρόθυμου υπουργού

Κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα εν τη γενέσει του το δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2015 απειλεί την κυβέρνηση, εν αναμονή της πρώτης συζήτησης με την τρόικα για το περιεχόμενό του και της παρουσίασής του εντός των δύο προσεχών εβδομάδων. Τα αίτια της απειλής αυτής, σύμφωνα με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, εντοπίζονται σε πολλαπλές παραμέτρους: προσωπικές στρατηγικές υπουργών, πραγματικές αδυναμίες περικοπών, αλλά και φόβος για το πολιτικό κόστος και τις εξελίξεις, εν όψει της κρίσιμης ημερομηνίας συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου κατά το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου.

Κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα εν τη γενέσει του το δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2015 απειλεί την κυβέρνηση, εν αναμονή της πρώτης συζήτησης με την τρόικα για το περιεχόμενό του και της παρουσίασής του εντός των δύο προσεχών εβδομάδων. Τα αίτια της απειλής αυτής, σύμφωνα με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, εντοπίζονται σε πολλαπλές παραμέτρους: προσωπικές στρατηγικές υπουργών, πραγματικές αδυναμίες περικοπών, αλλά και φόβος για το πολιτικό κόστος και τις εξελίξεις, εν όψει της κρίσιμης ημερομηνίας συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου κατά το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστική η αγωνία που εξέφραζε τις προηγούμενες ημέρες ένας από τους υπουργούς που κατέχει κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση: «Αυτό που αισθάνομαι είναι πραγματικός φόβος» έλεγε και εξηγούσε: «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου η πολιτική ατολμία και η έλλειψη ομοψυχίας μπορεί να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο και σε πολιτική κρίση, με απρόβλεπτες εξελίξεις». Για τους λόγους αυτούς, ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα κύκλο επαφών με υπουργούς, στις οποίες παρευρίσκεται πάντοτε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εχουν φθάσει στα όριά τους

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές και τις πιέσεις που ασκούνται από τον υπουργό Οικονομικών, υπάρχει μία ομάδα υπουργών που προβάλλει αντιστάσεις, τις οποίες αιτιολογεί με ποικίλους τρόπους.
Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ.Δρούτσας (ο οποίος συμμετείχε σε σχετική σύσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης) τονίζει ότι δεν έχει κανένα περιθώριο περαιτέρω περικοπών, καθώς με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από πέρυσι έχει ήδη μειωθεί δραματικά ο προϋπολογισμός του υπουργείου, σε βαθμό που σημειώνονται προβλήματα στελέχωσης των πρεσβειών ή ακόμη και κάλυψης τρεχουσών αναγκών τους.
Εξαρχής αντίστοιχες παρεμβάσεις για το μισθολογικό κόστος έκανε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ωστόσο αφήνει ανοιχτό το παράθυρο περαιτέρω περικοπών στις εξοπλιστικές δαπάνες μέσω εξορθολογισμού. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής, ειδικώς σε ό,τι αφορά το μισθολογικό καθεστώς των σωμάτων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή σε οριακό σημείο έχει φθάσει η προσπάθεια του κ. Α. Λοβέρδου να ελέγξει τις δαπάνες του συστήματος Υγείας.

Πού υπάρχουν περιθώρια

Ανοιχτό είναι από την άλλη πλευρά ενδεχόμενο περικοπών στις αμοιβές των δικαστικών- κάτι που κατά πολλούς εξηγεί και την πρόσφατη ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
Διαφορετικές προσεγγίσεις εν όψει της κατάρτισης του νέου δημοσιονομικού πλαισίου έχουν καταγραφεί και ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πέραν της συμφωνίας για τις γενικές αρχές του υπό κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου, ο μεν κ. Ραγκούσης επιμένει ότι η αναλογία 1:5 (προσλήψεις/αποχωρήσεις) στο Δημόσιο δεν πρόκειται να ανατραπεί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θέλει να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής αυτής της σχέσης, αναλόγως των αναγκών και συνθηκών που θα διαμορφωθούν σε κάθε τομέα.

Οι επιφυλάξεις της Τίνας άναψαν φωτιές

Πέραν των περιθωρίων περικοπών και των όποιων κινήτρων κρύβονται πίσω από την απροθυμία υπουργών να συμφωνήσουν σε αυτές,η δυστοκία που παρατηρείται στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων έχει ανοίξει ένα ακόμη ενδοκυβερνητικό μέτωπο.
Η αφορμή δόθηκε από τη συνέντευξη της κυρίαςΤίνας Μπιρμπίλη στα «Νέα»,όπου η υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε την άποψη ότι «δεν ενδείκνυται (η παρούσα συγκυρία) ως χρόνος προβληματισμού για τη διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ»και ότι «σε βασικά δίκτυα,όπως αυτά του ηλεκτρισμού,των υδάτων και του φυσικού αερίου,είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δημόσιο».Συνάδελφοι της κυρίας Μπιρμπίλη στην κυβέρνηση αποδίδουν τη στάση της ακόμη και στη διάθεσή της να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους συνδικαλιστές.
Η παρέμβαση αυτή άνοιξε έναν κύκλο συζητήσεων,τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει,διευκρινίζοντας ότι αυτό που συζητείται για τις ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα είναι η μεταβίβαση του μάνατζμεντ σε ξένους ή εγχώριους επιχειρηματίες ή ομίλους.Στο πεδίο των ΔΕΚΟ, ανάλογη άποψη και θέση με την κυρία Μπιρμπίλη εκφράζει η υπουργός Εργασίας κυρίαΛούκα Κατσέλη.
Σύμφωνα με τα όσα η ίδια έχει πει σε συνομιλία της με δημοσιογράφους, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στρατηγικού χαρακτήρα θα πρέπει να είναι η«κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης» στις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ.Βενιζέλος από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο πρέπει να αξιολογείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στην υψηλότερη δυνατή τιμή.

Οι «6+1» που θα σύρουν τον χορό των αποκρατικοποιήσεων

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ καμπής στο οποίο έχει φθάσει η κυβέρνηση, οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού έχουν παγώσει. Τις τελευταίες ημέρες όμως ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκαλεί αλλεπάλληλες συσκέψεις μιας μικρής ομάδας υπουργών, παρουσία πάντοτε του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει επωμιστεί την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου δημοσιονομικού πλαισίου για τη «μετά μνημόνιο» εποχή.
Παρά την εικαζόμενη απομάκρυνση του ενδεχομένου ανασχηματισμού, ο κ. Παπανδρέου δείχνει στην πράξη ότι προχωρεί σε ανακατανομή ρόλων και συσχετισμών στην κυβέρνηση, η οποία ωστόσο ορίζεται πρωτίστως από τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της περιόδου.
Εμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η ανακατανομή αυτή δεν συνιστά δημιουργία «νέας ομάδας». Βλέπουν, αντιθέτως, ότι πρόκειται για μια αναγκαία κίνηση, προκειμένου να υπάρχει στενή και συχνή παρακολούθηση σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα δοκιμαστούν η αποτελεσματικότητα και η συνοχή της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες έχει συνεδριάσει τρεις φορές ένα, νέο, μικρό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών κ. Δ.Ρέππα, Πολιτισμού κ. Π.Γερουλάνο, Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη. Κύριο αντικείμενο των συνεδριάσεων αυτών ήταν, σύμφωνα με τις λίγες πληροφορίες που έγιναν γνωστές, τα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της απόπειρας εκκίνησης κάποιας αναπτυξιακής δραστηριότητας, αλλά και το καυτό θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Η σύνθεση αυτή (με την εξαίρεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης) αντιστοιχεί σε ένα θεσμοθετημένο πλέον κυβερνητικό όργανο, υπό την επωνυμία Διυπουργική Επιτροπή Ανάπτυξης. Εχει συσταθεί με απόφαση του Πρωθυπουργού, η οποία δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου στο ΦΕΚ με αρ. φ. 439, και επικεφαλής της είναι τυπικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος (ο οποίος ωστόσο απουσίασε στο εξωτερικό την προηγούμενη εβδομάδα και ως εκ τούτου δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις).
Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων, μέσω ψηφοφορίας των μελών της.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.