Για ποιους αγόραζε η Μorgan Stanley

Το κρίσιμο ερώτημα για λογαριασμό τίνος αγόραζε η Μorgan Stanley μετοχές της Αlpha Βank κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Αlpha, αλλά και την περίοδο της προετοιμασίας της πρότασης που κατέθεσε η Εθνική, καλούνται να απαντήσουν τώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αν.Γαβριηλίδης και ο εισαγγελέας Αθηνών κ. Ισ.Ντογιάκος, οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση. Από τις πράξεις της αμερικανικής τράπεζας επί των ...

Το κρίσιμο ερώτημα για λογαριασμό τίνος αγόραζε η Μorgan Stanley μετοχές της Αlpha Βank κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Αlpha, αλλά και την περίοδο της προετοιμασίας της πρότασης που κατέθεσε η Εθνική, καλούνται να απαντήσουν τώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αν.Γαβριηλίδης και ο εισαγγελέας Αθηνών κ. Ισ.Ντογιάκος, οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση.
Από τις πράξεις της αμερικανικής τράπεζας επί των μετοχών της Αlpha Βank το χρονικό διάστημα που προετοιμαζόταν το deal και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών προκύπτει μείζον θέμα, καθώς η Μorgan Stanley ενεργούσε ταυτόχρονα και ως σύμβουλος της Εθνικής. Εκ της θέσεώς της δεν επιτρέπεται να κάνει πράξεις έστω και ως θεματοφύλακας για λογαριασμό πελατών της, όπως ισχυρίζεται.
Ως εκ τούτου, οι Αρχές καλούνται να απαντήσουν αν η Μorgan Stanley έκανε κατάχρηση της θέσης της ως συμβούλου της Εθνικής και αν έχει υποπέσει στο αδίκημα της εσωτερικής πληροφόρησης, το οποίο θεωρείται μείζον αδίκημα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δη στα αμερικανικά δικαστήρια, τα οποία η Μorgan Stanley και θυγατρικές της εταιρείες έχουν απασχολήσει επανειλημμένως στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις.
Διερευνήσιμο είναι εξάλλου το ερώτημα αν η Μorgan Stanley κατείχε ή όχι το 5,1% της Αlpha Βank, όπως αρχικά ανακοίνωσε και στη συνέχεια ανακάλεσε, υποστηρίζοντας ότι είχε κάνει λάθος στο μέτρημα! Διότι αν δεν το κατείχε, εν γνώσει της παραπλάνησε τους χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές της Αlpha Βank και να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, θεωρώντας ότι πίσω από την επενδυτική τράπεζα βρίσκεται κάποιος ενδιαφερόμενος για την Αlpha, πιθανότατα η Εθνική, που θα επιχειρούσε μια εξαγορά.
Θα πρέπει να εξεταστούν επίσης οι κινήσεις της αμερικανικής τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν επενδυτικών εταιρειών, οι οποίες έλαβαν χώρα μετά την ανακοίνωση για αύξηση του ποσοστού της στην Αlpha Βank. Αν δηλαδή τη στιγμή που η μετοχή της Αlpha Βank κινούνταν ανοδικά, η Μorgan Stanley μείωνε τη θέση της στην τράπεζα προκειμένου να εισπράξει κέρδη.
Οι εποπτικές αρχές και ο εισαγγελέας πρέπει να αναζητήσουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθούν οι κινήσεις των επενδυτικών τραπεζών μέσω του τεράστιου πλέγματος θυγατρικών εταιρειών που ελέγχουν για να χάνονται τα ίχνη των πράξεών τους. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ζητήσουν τη συνδρομή των αμερικανικών και βρετανικών εποπτικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση, από τις ανακοινώσεις της Μorgan Stanley προκύπτει ότι όντως η αμερικανική τράπεζα αγόρασε μετοχές για λογαριασμό της. Μπορεί να ήταν λίγες, όμως αγόρασε. Και ως εκ τούτου το ζήτημα κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης, το οποίο θεωρείται μείζον αδίκημα στις διεθνείς αγορές, παραμένει. Σημειώνεται δε ότι και στο παρελθόν ο αμερικανικός οίκος έχει αναμειχθεί σε υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης. Και φυσικά ο έλεγχος για το κτίσιμο των θέσεων της Μorgan Stanley θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ καιρό πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών στις 15 Ιανουαρίου, καθώς η προετοιμασία για ένα deal μεταξύ των δύο μεγάλων τραπεζών απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσιοποίησή του. Αλλωστε η Μorgan Stanley ενεργούσε ως σύμβουλος της Εθνικής από το περασμένο καλοκαίρι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η τράπεζα, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρος ενός σχεδίου ανάπτυξης της τράπεζας που περιελάμβανε και τη συγχώνευση με την Αlpha Βank.
Ενδιαφέρον άλλωστε παρουσιάζει η συστηματική αγορά των μετοχών της Αlpha Βank τις οποίες πωλούσε τον περασμένο Νοέμβριο ολλανδικό ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο ήλεγχε περί το 1,5% της τράπεζας.
«Ε ρευνούμε τις συναλλαγές και αν προκύψουν πράγματι παρατυπίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα λειτουργήσει ανάλογα» αναφέρουν στο «Βήμα» κύκλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις της υπόθεσης με τις μετοχές της Αlpha Βank που απέκτησε η Μorgan Stanley, η οποία όμως τυγχάνει σύμβουλος της Εθνικής. «Οι παρεμβάσεις μας λειτούργησαν καταλυτικά ώστε να διορθωθεί η όποια παρατυπία στην ιστορία αυτή,ενώ στόχος της επιτροπής είναι να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση ώστε αν αποδειχθούν μη νόμιμες πράξεις να αποδοθούν και οι ανάλογες ευθύνες » καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.
Από την άλλη πλευρά, γνώστες του τρόπου λειτουργίας των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών αποδίδουν το όποιο «λάθος» στις διαφορές του τρόπου λειτουργίας των κεφαλαιαγορών, καθώς στην Ελλάδα η εκκαθάριση γίνεται μέχρι τελικού επενδυτή, ενώ στις μεγάλες διεθνείς αγορές ισχύουν οι συλλογικοί λογαριασμοί (omnibus accounts), δηλαδή επιτρέπεται να τηρούνται σε μερίδα επενδυτή αξίες με δικαιούχους περισσότερους επενδυτές.
Η δημοσιοποίηση της απόκτησης ποσοστού 5,109% της Αlpha Βank από τη Μorgan Stanley, η οποία κατά την ελληνική τράπεζα διενεργήθηκε αυτόκλητα (unsolicited), δίχως, ως είθισται στις περιπτώσεις ενδιαφερόμενων θεσμικών επενδυτών, να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση ή επικοινωνία με τον εκδότη και η συνακόλουθη αναδίπλωση της αμερικανικής τράπεζας, η οποία μέσω των Μorgan Stanley and Co. Ιnternational Ρlc. και Μorgan Stanley and Co. Ιnc. Νew Υork δήλωσε ότι το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της Αlpha Βank υποχώρησε κάτω του 5%, δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά σε μερίδα της αγοράς.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επεσήμανε πάντως στη Μorgan Stanley ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις υποβολής γνωστοποιήσεων και ως εκ τούτου ζήτησε την άμεση ανάκλησή τους, αφού η Μorgan Stanley και η Μorgan Stanley and Co. Ιnternational Ρlc. ενεργούν ως θεματοφύλακες για λογαριασμό των πελατών και δεν έχουν διακριτική ευχέρεια συναλλαγών χωρίς γραπτές εντολές που χορηγούνται από τους πελάτες.
«Δεν κάναμε κάτι παράτυπο» αναφέρουν κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην αμερικανική τράπεζα, ενώ γνώστες του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον της φήμης της όποιας Μorgan Stanley να προβεί σε κάτι παράτυπο σε τέτοιου εύρους επενδυτικές υπηρεσίες. «Αν συνέβαινε κάτι παράτυπο,να είστε σίγουροι ότι θα επενέβαινε άμεσα η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς» καταλήγουν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.