Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τον σεισμό της Κρήτης

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι έλληνες σεισμολόγοι καθώς θεωρούν ότι ο κίνδυνος από τη δόνηση των 6,2 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους του Νότιου Αιγαίου έχει ξεπεραστεί. Οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής στη Θεσσαλονίκη εντάσσουν τον σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Ανατολικής Κρήτης, στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Η δόνηση εντοπίστηκε σε βάθος 80 χιλιομέτρων και όπως λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους έχουν λίγους ή καθόλου μετασεισμούς. «Οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Δεν είναι περίεργο ότι είχαμε ισχυρή δόνηση ενδιάμεσου βάθους στην περιοχή. Είχε σημειωθεί και τον Ιανουάριο του 2002, λίγο βορειότερα, σεισμός 6,3 Ρίχτερ», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη, κυρίως στο Νομό Λασιθίου αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή της Σητείας σημειώθηκαν μικρές ζημιές όπως σπάσιμο υαλοπινάκων, πτώσεις σοβάδων κ.ά. «Είναι αλήθεια ότι είχε καιρό να κάνει ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα. Το 2008 είχαμε τέσσερις πολύ ισχυρούς σεισμούς _ 6,2 τον Ιανουάριο στο Λεωνίδιο, 6,9 τον Φεβρουάριο στη Μεθώνη, 6,4 τον Ιούνιο στην Αχαΐα και 6,4 τον Ιούλιο στο θαλάσσιο χώρο της Ρόδου. Αυτοί οι αλλεπάλληλοι σεισμοί είχαν απελευθερώσει μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας. Συνεπώς ήταν φυσικό να παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς σεισμούς με μεγάλα μεγέθη», καταλήγει ο σεισμολόγος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.