Ο νέος διοικητής των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, Καναδός αντιστράτηγος Σαρλ Μπουσάρ αντέδρασε άμεσα στην είδηση αυτή και προειδοποίησε ότι όποιος επιτίθεται σε πολίτες θα ήταν «ασύνετο» να συνεχίσει και «θα πρέπει να πάψει», ενώ δήλωσε ότι θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς του επίσκοπου Μαρτινέλι.
Ο Μπουσάρ δήλωσε ότι το Η μεταβίβαση της ηγεσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ έχει πολύ αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την επιλογή των στόχων, η οποία γίνεται πολύ προσεκτικά και τόνισε ότι ενώ γνώριζε την έκθεση του Βατικανού για το συγκεκριμένο περιστατικό, εάν αυτό συνέβη θα πρέπει να ήταν πριν το ΝΑΤΟ αναλάβει την ηγεσία όλων των αεροπορικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, δηλαδή το πρωί της Πέμπτης. «Γνωρίζω την υπόθεση και λαμβάνω πολύ σοβαρά αυτά τα ζητήματα, αλλά η αποστολή μας ξεκίνησε σήμερα.», δήλωσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν ήδη αναπτύξει περισσότερα από 100 μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη για να επιβλέπουν την εφαρμογή της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και να προλαμβάνουν επιθέσεις σε αμάχους.
Η ανάληψη των ηνίων των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ συνέβη σε μία φάση του πολέμου που τα πράγματα είναι αμφίρροπα μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν σχεδόν ανατρέψει την «πρόοδο» των ανταρτών από τότε που ξεκίνησαν οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί. Οι απώλειες των εδαφών που μέχρι πρότινος είχαν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί έχει αυξήσει τις εκκλήσεις στην διεθνή κοινότητα να τους παράσχει οπλισμό.
Μιλώντας στην Στοκχόλμη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η συμμαχία δεν στηρίζει τους βρετανικούς και αμερικανικούς ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει τον εξοπλισμό των ανταρτών με όπλα.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης σε έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες μεταξύ κυβερνητικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
«Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση των νεκρών, αρκετές πηγές αναφέρουν ότι περίπου 1.000 έχουν σκοτωθεί πολλά περισσότερα έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποία μάλιστα εξέφρασε «αποτροπιασμό για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βασανιστηρίων και εκτελέσεων χωρίς δίκη, παράνομων συλλήψεων και κρατήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης σε απόλυτη απομόνωση, και της άρνησης ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας», από πλευράς των κανταφικών δυνάμεων.