Στο πατρικό του σπίτι στην οδό Μουρούζη, λίγα μέτρα από τα παλαιά γραφεία της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης, ο κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε να συγκαλέσει μια «μυστική» σύσκεψη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενόψει της παρουσίασης του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος, του λεγόμενου και «Ζάππειο ΙΙ», φώναξε το απόγευμα της Τετάρτης, μια ολιγομελή ομάδα συνεργατών του.
Στη «μυστική» σύναξη της οδού Μουρούζη, εκεί που ο κ. Σαμαράς κατά καιρούς συναντά διάφορα πρόσωπα, θέλοντας να αποφύγει τη δημοσιότητα, συζητήθηκαν επί αρκετή ώρα αρκετά σημεία για το τελικό πλαίσιο του «γαλάζιου» οικονομικού προγράμματος.
Παρόντες, ήταν, μεταξύ άλλων, οι στενοί του σύμβουλοι, ο λογογράφος του κ. Χρυσ. Λαζαρίδης, ο καθηγητής Μακροοικονομίας κ. Ι. Μουρμούρας, ενώ επανεμφανίστηκε και μετά από πολύ καιρό, ο επί 30 χρόνια φίλος του κ. Σαμαρά, ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) κ. Θ. Βάρδας.
Στη σύσκεψη έγινε και εκτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και επισημάνθηκε ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν εκτροχιαστεί και έγινε μεγάλη συζήτηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Μεταξύ των αναφορών που έγιναν, σημειώθηκε ότι το έλλειμμα του 2010 θα είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό που έχει εκτιμηθεί, τα έσοδα του πρώτου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα από αυτά που έχουν προϋπολογισθεί, η ύφεση και ο πληθωρισμός είναι εκτός των στόχων, η ανεργία για το 2011 θα ξεπεράσει το 15%, κ.α.
Η οικονομική ομάδα του κ. Σαμαρά, ανέφερε, ότι όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης «έπεσαν έξω» και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αυτό θα το πει και στην τοποθέτησή του στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπου θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτησή του για τα λουκέτα και την ακρίβεια.
Ο χρόνος παρουσίασης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «γαλάζιες» προτάσεις είναι σχεδόν έτοιμες και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αναφέρουν, ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. θα είναι ρεαλιστικό και δεν θα υπάρχουν πυροτεχνήματα.
«Δεν θα είναι απλά επικαιροποιημένο, αλλά θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις που θα εκπλήξουν» αναφέρει τακτικός συνομιλητής του.
Ο κ. Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των προτάσεων της Ν.Δ, αλλά έχει δεχθεί εισήγηση να παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα την Παρασκευή 6 Μαϊου. Τη συγκεκριμένη ημέρα, συμπληρώνεται ένα έτος από την ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του μνημονίου που είχε εισαχθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος νομοσχεδίου.
«Είναι η καλύτερη ημέρα με τον κατάλληλο πολιτικό συμβολισμό» αναφέρει στέλεχος της Ν.Δ. που θεωρεί ότι η 6η Μαϊου είναι μια ημερομηνία ορόσημο που θα πρέπει να γίνει η αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα του κόμματος.
«Την 6η Μαϊου ο Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα στη μέγγενη του ΔΝΤ. Εμείς, μια άλλη 6η Μαϊου, θα πρέπει να σημάνουμε την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας» λέει σταθερός υποστηρικτής του κ. Σαμαρά.
Το πλαίσιο των προτάσεων
Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να εξαγγείλει στο Zάππειο τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά το πρότυπο της Iρλανδίας και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να έχει να αντιμετωπίσει δεσμεύσεις περί εναρμόνισης της φορολογίας των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το κεντρικό σύνθημα θα είναι πιθανότατα η «επανεκκίνηση» της οικονομίας και θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε αναφορά στο μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες. Θα επιμείνουν στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που κατά τους υπολογισμούς του «γαλάζιου» επιτελείου, ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ σε αντικειμενική αξία
Θα υπάρχει αναφορά στην ανάγκη τολμηρών αποκρατικοποιήσεων, στην προώθηση των συμβάσεων παραχώρησεις για περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, στην στην άρση του καμποτάζ, κ.α.
Επίσης, εκτός από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα υπάρχει αντικειμενικοποίηση της φορολογικής βάσης, η σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου για πρώτη κατοικία με 2% για 10 έτη, η πενταετή κατάργηση πόθεν έσχες για κατοικία (γενικά), οι συμψηφισμοί οφειλών από και προς το δημόσιο, κ.α.
Επιθετικές αποκρατικοποιήσεις θέλει ο Μητσοτάκης
Υπέρμαχος των επιθετικών αποκρατικοποιήσεων εμφανίζεται ο τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης, που ανέφερε (Ρ/Σ Βήμα 99,5), ότι η αξιωματική αντιπολίτευση με το «Ζάππειο ΙΙ», θα αποσαφηνίσει με μεγάλη λεπτομέρεια τις θέσεις της.
«Θα πει δηλαδή, ποιες δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποκρατικοποιηθούν και σε ποιο βαθμό» είπε και συνέχισε στην ίδια γραμμή, λέγοντας: «Επί της αρχής, όμως, η Ν.Δ. είναι υπέρμαχη ενός πιο επιθετικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Από την άλλη θεωρώ πως ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι πρακτικά δύσκολο να επιτευχθεί με βάσει τα υφιστάμενα προβλήματα της οικονομίας».
Το πιο ενδιαφέρον όμως ο κ. Μητσοτάκης το είπε στο τέλος, όταν ουσιαστικά επιβεβαίωσε ουσιαστικά την έντονη συζήτηση που είχαν οι τομεάρχες της Ν.Δ. στην προ εβδομάδας σύσκεψη με τον γ.γ. της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλα.
Αν και προσεκτικός ο κ. Μητσοτάκης, αφού είπε ότι έγινε συζήτηση, προτίμησε τη φράση, «τα εν οίκω μη εν δήμω», έριξε το «καρφί» του, λέγοντας: «Δεν είμαστε συντεταγμένος λόχος, και δόξα τω θεώ, μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας».
«Μέσα στην αξιοποίηση είναι και η πώληση» λέει ο Παπαθανασίου
Δεν αποκλείει ακόμα και την πώληση της δημόσιας περιουσίας ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ι. Παπαθανασίου. «Η αξιοποίηση της περιουσίας, είτε λέγεται ακίνητη, είτε λέγεται ΔΕΚΟ, η προσωπική μου άποψη είναι, ότι ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει» τόνισε (Ρ/Σ Αθήνα 9,84) ο πρώην υπουργός και συνέχισε: «Και, ασφαλώς μέσα στην αξιοποίηση είναι και η πώληση. Όχι το ξεπούλημα. Αλλά δεν μπορεί να λες να αξιοποιηθεί και να αποκλείεις την πώληση».
Το «γαλάζιο» non parer της Ν.Δ.
Σε non paper της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. επισημαίνεται ότι «οι επαναλαμβανόμενες και απέλπιδες προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, για την κυβέρνησή του και για την πορεία της οικονομίας, διαψεύδονται κάθε φόρα με τον ίδιο εκκωφαντικό τρόπο».
Στο κείμενο που έχει την έγκριση του γραμματέα του Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλου, αναφέρονται οι εξής κυβερνητικές παθογένειες: α) οι δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης μονίμως αντιφάσκουν μεταξύ τους, β) η παντελής έλλειψη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και η εικόνα «διάλυσης» που επιδεινώνεται προϊόντος του χρόνου και γ) παρουσιάζονται αισιόδοξες και φιλόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας ενώ τα πραγματικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνιμα τις διαψεύδουν.