Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία βρίσκονται σήμερα, Τετάρτη, δάσκαλοι και καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.
Εντός της ημέρας θα δημοσιοποιήσει το τελικό σχέδιο για το Νέο Λύκειο το υπουργείο Παιδείας.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών βρίσκονται οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Τριαντάφυλλος Οικονόμου είπε: «Λέμε »όχι» στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων γιατί δεν γίνονται με παιδαγωγικά κριτήρια».
Το σχέδιο για το Νέο Λύκειο, που αναμένεται να παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, προβλέπει σαρωτικές αλλαγές που θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά.
Οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι οι εξής:
Η Α’ Λυκείου θα είναι τάξη γενικής παιδείας και θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου. Δεν θα υπάρχουν επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις και θα διατηρηθεί ο βασικός κορμός των σημερινών υποχρεωτικών μαθημάτων. Τα μαθήματα επιλογής θα κατατάσσονται σε ομάδες, τις οποίες θα επιλέγουν οι μαθητές, ενώ θα υπάρχουν και ώρες για δραστηριότητες ως μαθήματα επιλογής.
Στη Β’ Λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις: η θετική (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία κτλ.) και η θεωρητική (Γλώσσα, Φιλολογία, Ιστορία κτλ.). Και εδώ θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής και δραστηριότητες.
Στη Γ’ Λυκείου εισάγεται μία τρίτη επιστημονική κατεύθυνση. Παραμένουν η θετική και η θεωρητική κατεύθυνση. Διαχωρίζονται, όμως, οι ανθρωπιστικές επιστήμες και εισάγεται μία νέα, τρίτη κατεύθυνση που αφορά τους υποψηφίους για Νομικές Σχολές, Κοινωνιολογικές, Κοινωνικές Επιστήμες, Παιδαγωγικές Σχολές. Ρόλο-κλειδί για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν οι ερευνητικές εργασίες, τις οποίες θα εκπονούν και θα παραδίδουν οι μαθητές ανά τετράμηνο.