Οι νέοι δεν κοιτούν χρήματα, κοινωνικό «στάτους» ή επιτυχίες. Θεωρούν σημαντικότερο αγαθό στη ζωή τους τη φιλία, διαλέγουν τους φίλους τους χωρίς ταμπού και στερεότυπα και κατά τη διάρκεια της εφηβείας σταματούν να μιλούν με τους γονείς και την οικογένειά τους και εξομολογούνται τα προβλήματα τους μόνο στους «κολλητούς» τους.
Οπως αποκαλύπτει έρευνα που έκανε ο διευθυντής γυμνασίου στην περιοχή Καλλιθέας κ. Ν. Αναστασάτος και η εκπαιδευτικός κυρία Λίνα Κεχαγιά, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη άνεση να κουβεντιάσουν με τους φίλους τους, με τους οποίους και έχουν κοινά ενδιαφέροντα, και αρχίζουν να «απομακρύνονται» από τους γονείς τους. Ως βασικά κριτήρια δε στην επιλογή των φίλων τους αναφέρουν δύο: την αλληλοκατανόηση και τη δυνατότητα να βασιστούν πάνω τους.
«Ευαισθησίες και ιδανικά»
Η έρευνα του κ. Αναστασάτου και της κυρίας Κεχαγιά έγινε στο 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας. Οπως λέει μάλιστα σχετικά ο ίδιος ο κ. Αναστασάτος «οι σημερινοί νέοι έχουν ευαισθησίες και ιδανικά, ενώ σε αντίθεση με το παρελθόν είναι πολύ περισσότερο απελευθερωμένοι και δεν τους διακατέχουν προκαταλήψεις, όπως για παράδειγμα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα από τα οποία προέρχονται ή οι επιδόσεις τους στο σχολείο για να έχουν κάποιον φίλο».
Οπως προκύπτει από την έρευνα:
– Τα κριτήρια των μαθητών για μια φιλία είναι: α) η δυνατότητα να βασιστούν στον άλλο και β) η κατανόηση και η άνεση να μιλούν χωρίς κίνδυνο παρεξήγησης. Δεν θεωρούν επίσης ιδιαίτερα σημαντική τη γνώμη των γονιών τους για τους φίλους τους.
– Επτά στους δέκα ερωτηθέντες (αγόρια) θέλουν οι φίλοι τους να τους καλύπτουν σε τυχόν παράπτωμα. Αυτό το κριτήριο για τα κορίτσια θεωρείται ασήμαντο.
– Τρεις στους δέκα απάντησαν ότι έχουν μεγάλη παρέα, ενώ έξι στους δέκα δήλωσαν ότι η παρέα τους είναι μεικτή. Οι μισοί μαθητές από εκείνους που απάντησαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι έχουν πολλές και διαφορετικές παρέες και η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος αναφέρει ότι ο «κολλητός» τους ανήκει στο ίδιο φύλο.
– Αγόρια και κορίτσια συζητούν με φίλους τούς ερωτικούς προβληματισμούς τους, τα μυστικά και τα προβλήματά τους (κάτι που δεν κάνουν με τους γονείς τους), ακούνε μουσική στο δωμάτιό τους ή διαβάζουν μαζί τα μαθήματά τους.
– Πώς διασκεδάζουν οι νέοι και οι νέες; Οκτώ με δέκα απάντησαν ότι πηγαίνουν σινεμά, κάνουν αθλητισμό… φάρσες και βόλτες τα βράδια. Οπως είναι αναμενόμενο, τα αγόρια προτιμούν το ποδόσφαιρο και την τηλεόραση ενώ τα κορίτσια, τα μαγαζιά, τα ψώνια και τη… μόδα.
– Οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως κάνουν ό,τι αποφασίσει η παρέα και επηρεάζονται από τους φίλους τους. Μόνο ένα στα δέκα παιδιά δηλώνει ότι μπορεί να ζήσει χωρίς φίλους.
– Σχεδόν καθολικά θετική είναι η απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.
– Τέλος δύο στους δέκα μαθητές δηλώνουν ότι τους αρέσει να απομονώνονται και κυρίως ότι νιώθουν συχνά μοναξιά.