Τα ηχητικά κύματα των υποβρύχιων ραντάρ τρομοκρατούν τις φάλαινες, με αποτέλεσμα να τις οδηγούν στην ακτή όπου στη συνέχεια πεθαίνουν, εκτιμά τώρα νέα μελέτη από τη Σκωτία.
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου St Andrews διερεύνησαν τις επιπτώσεις διαφόρων υποθαλάσσιων ηχητικών κυμάτων στη συμπεριφορά ρυγχοφαλαινών.
Αρχικά τοποθέτησαν σε κήτη ηλεκτρονική σήμανση, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν τις αντιδράσεις τους και στη συνέχεια αναπαρήγαγαν ηχητικά κύματα υποβρύχιων ραντάρ.
«Διαπιστώσαμε ότι οι φάλαινες αντιδρούν στον συγκεκριμένο ήχο και μάλιστα όταν αυτός βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι πιστευόταν έως σήμερα» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ίαν Μπόιντ.
«Σταματήσαμε να εκθέτουμε τα ζώα στον ήχο των ραντάρ προτού οι επιπτώσεις φτάσουν σε επικίνδυνο σημείο, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ότι οι φάλαινες κινούνταν γρήγορα για να ξεφύγουν από αυτόν. Πιστεύουμε ότι για κάποιο άγνωστο λόγο, κάποιες φορές αποπροσανατολίζονται και καταλήγουν στην ακτή όπου και πεθαίνουν» εξηγεί.
«Είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ του θανάτου των φαλαινών και της διεξάγωγης ναυτικών ασκήσεων. Με τη νέα μελέτη δείξαμε ότι η σύνδεση αυτή όντως ισχύει» υπογραμμίζει ο καθηγητής Μπόιντ.
Η ανθρώπινη ηχορρύπανση απειλεί τα κήτη
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «PLoS One», οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι και άλλοι ήχοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα κήτη, ενώ έχουν παρατηρηθεί ποικίλες αντιδράσεις στα ηχητικά ερεθίσματα ανάλογα με τα διαφορετικά είδη φαλαινών ή δελφινιών.
«Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθούν οι ενοχλήσεις που προκαλούν τα ραντάρ και οδηγούν τις φάλαινες στην ακτή. Πέραν αυτού όμως, είμαι εξίσου προβληματισμένος και για τα γενικότερα επίπεδα θορύβου τα οποία αποτελούν »προϊόν» ανθρώπινης παρέμβασης. Για παράδειγμα τα πλοία, η εξερεύνηση του βυθού για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, μέχρι και η λειτουργία μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας μέσα στη θάλασσα προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα στις ρυγχοφάλαινες και σε άλλα ευαίσθητα είδη» καταλήγει ο ειδικός.