Νέοι ορίζοντες για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων ανοίγονται χάρη στα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Genetics».
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη με τη συνεργασία 150 και πλέον ερευνητών από πολλές χώρες (από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ως τη Βρετανία και την Ισλανδία) και θεωρείται η μεγαλύτερη στο είδος της, συνδέει 13 νέες περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος με την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Παράλληλα επιβεβαιώνει τη σύνδεση με τη νόσο δέκα ακόμη περιοχών που είχαν εντοπισθεί από προηγούμενες μελέτες.
Πολλές από τις νέες περιοχές δεν φαίνονται να σχετίζονται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, υποδεικνύοντας άγνωστους ως τώρα μηχανισμούς των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 14 μελέτες που στόχο είχαν να ανζητήσουν μικρές παραλλαγές της αλληλουχίας του DNA σε όλη την έκταση του γονιδιώματος. Για να μελετήσουν το γενετικό υπόβαθρο της στεφανιαίας νόσου, οι ειδικοί εξέτασαν το πλήρες γενετικό προφίλ περισσότερων από 22.000 ανδρών και γυναικών ευρωπαϊκής καταγωγής με στεφανιαία νόσο ή ιστορικό εμφράγματος και 60.000 υγιών ατόμων _ αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος από αυτόν που έχει εξεταστεί στη μεγαλύτερη αντίστοιχη μελέτη ως σήμερα.
«Ολη τη ζωή μου περίμενα να δω τα ονόματα αυτών των γονιδίων» δήλωσε ο Τόμας Κουέρτεμους, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας ο οποίος μετείχε στην έρευνα. «Οι νέες ανακαλύψεις θα επιτρέψουν στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα τις αιτίες εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε σημαντικές νέες φαρμακευτικές θεραπείες για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος».