«Πέρυσι ήταν η εποχή της συναίνεσης»

Επιφυλακτικός για τη μεθαυριανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» στέλνει μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι τη συναίνεση την αρνήθηκε και την τορπίλισε το ΠαΣοΚ, και δίνοντας το στίγμα του για μια πιο επιθετική πολιτική ξεκαθαρίζει ότι τώρα είναι η ώρα της αλλαγής των όρων του μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε και τονίζει ότι δεν υπάρχει βάση αξιοπιστίας στη σχέση του με τον Πρωθυπουργό, αποδίδοντας την ευθύνη γι΄ αυτό στον κ. Παπανδρέου. Δεν πιστεύει στα σενάρια ακυβερνησίας και με τη φράση «είμαστε υπέρ των καθαρών κυβερνητικών λύσεων» επιχειρεί να σταματήσει τη συζήτηση για το τι θα πράξει η ΝΔ αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες εκλογές.

– Κύριε πρόεδρε, ποιο θα είναι το στίγμα σας στη μεθαυριανή συνάντησή σας με τον Πρωθυπουργό;

«Εγώ μιλάω για επανεκκίνηση της οικονομίας με ανάπτυξη και αξιοπρέπεια. Για ποιον λόγο καλεί τα κόμματα, θα το δούμε την Τρίτη».

– Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα τώρα.Είστε έτοιμος να δώσετε στήριξη στην κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση;

«Και πέρυσι ήθελαν οι πολίτες αποτελέσματα. Και εμείς τότε προσφέραμε στήριξη στην κυβέρνηση. Αλλά η κυβέρνηση δεν εμφάνισε “αποτελέσματα”. Πήγε και υπέγραψε το μνημόνιο χωρίς να ξέρει τι υπογράφει και χωρίς να διαπραγματευθεί το παραμικρό. Πέρυσι ήταν η εποχή της συναίνεσης. Το ΠαΣοΚ την αρνήθηκε και την τορπίλισε. Τώρα είναι η ώρα αλλαγής των όρων του μνημονίου».

– Πώς υποστηρίζετε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, όταν εξελίσσεται μια ολόκληρη επιχείρηση πίεσης προς τη χώρα, από την οποία δεν προκύπτει καμία πιθανότητα μεταβολής;

«Εχω μιλήσει για δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου για να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα από τις δεσμεύσεις του. Γιατί η πολιτική αυτή δεν δουλεύει. Αυτό το ομολογούν πια οι πάντες. Και έχει δυσμενείς επιπτώσεις, πολύ δυσμενέστερες απ΄ ό,τι προέβλεπαν οι εμπνευστές του. Για παράδειγμα, η ύφεση έφθασε το 6,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2010, έναντι πρόβλεψης για 4% για όλο το 2010. Είναι η χειρότερη ύφεση που περνά η χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και σε ένταση και σε διάρκεια… Και ο πληθωρισμός έκλεισε γύρω στο 5%, έναντι πρόβλεψης για 1,9%. Και, βέβαια, η μείωση του ελλείμματος ήταν πολύ μικρότερη, λόγω της πολύ μεγαλύτερης ύφεσης… Επιπλέον, με την κρίση στα καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών σε μια ήδη “κορεσμένη” κοινωνία. Και θα ήταν ολέθριο σφάλμα να δημιουργηθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα, μια κοινωνία της μεσογειακής Ευρώπης, σε μια τέτοια συγκυρία. Τέλος, εμείς υποστηρίζουμε την αποφασιστική μείωση του ελλείμματος και την αποκατάσταση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Αλλά πιστεύουμε ότι ο τρόπος που ακολουθείται είναι λάθος. Θέλουμε να ρίξουμε τον πυρετό της ελληνικής οικονομίας. Οχι να την πνίξουμε. Και για αυτή μας τη θέση βρίσκουμε “ευήκοα ώτα”. Αλλωστε οι εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μάς ευνοούν. Και μελλοντικά θα μας ευνοήσουν ακόμη περισσότερο».

Σε ποια πεδία θα θέλατε να αλλάξουν οι όροι του μνημονίου;

«Συνολική απάντηση θα πάρετε για όλα στην επικαιροποίηση του προγράμματός μας, αυτού που ονομάσαμε “Ζάππειο-ΙΙ”. Πολύ ενδεικτικά μπορώ να σας πω για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να επωφεληθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα και να ανασάνει η οικονομία. Που τώρα ασφυκτιά. Ετσι θα μπορούσαμε να εισπράξουμε περισσότερα απ΄ ό,τι εισπράττουμε σήμερα με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές».

Θα τιμήσετε τους όρους του μνημονίου αν γίνετε κυβέρνηση;

«Στρατηγική μας είναι να φύγουμε από το μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα. Ομως, για όσα χρήματα έχουμε ήδη δανειστεί, όπως έχω πει από τον περασμένο Μάιο, δεν πρόκειται να φανούμε ασυνεπείς».

Ο ακρογωνιαίος λίθος του Προγράμματος Σταθερότητας είναι η μείωση του χρέους.Για να γίνει καλύτερη διαχείρισή του,ήδη ζητούνται και άλλα πρόσθετα μέτρα. Εσείς,από την άλλη,ετοιμάζετε το «Ζάππειο-ΙΙ». Τι διαφορετικό θα πείτε,από τη στιγμή που απαιτούνται νέες θυσίες;Γιατί αρνείστε τη συναίνεση;

«Αυτό που μόλις είπατε, ότι “ακρογωνιαίος λίθος” σταθεροποίησης είναι η μείωση του χρέους, εμείς το λέγαμε πέρυσι και μας χλεύαζαν! Και ήταν ένας από τους λόγους που καταψηφίσαμε το μνημόνιο. Και τώρα όλοι συμφωνούν ότι είχαμε δίκιο… Πρόσθετες οριζόντιες περικοπές και φοροεπιδρομές δεν αποδίδουν. Χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας (για να μειωθεί η ύφεση και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα). Χρειάζεται ακόμη στοχευμένη μείωση της δημόσιας σπατάλης (όχι οριζόντιες περικοπές). Και χρειάζεται αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να μειωθεί απευθείας το χρέος. Το είπαμε πέρυσι. Το “ανακάλυψαν” εφέτος. Αλλά ακόμη μπερδεύουν την “αξιοποίηση” με την “εκποίηση”… Αυτά όλα δεν είναι “πρόσθετες θυσίες”. Είναι άλλο μείγμα πολιτικής: να αξιοποιήσουμε ανενεργά περιουσιακά στοιχεία και να βάλουμε την οικονομία να δουλέψει. Μια οικονομία και μια κοινωνία αντέχουν θυσίες μέχρις ενός ορίου. Εδώ έχει ξεπεραστεί το όριο προ πολλού. Και οι θυσίες δεν αποδίδουν. Χρειάζεται οικονομική λύση. Η συνταγή “ό,τι μου φαίνεται πως περισσεύει το κόβω” δεν είναι οικονομική λύση. Είναι λύση… Προκρούστη!».

«Δεν θα συνεχίσω το αυτομαστίγωμα»

– Εχετε επικοινωνία με τον κ. Καραμανλή; Μιλάτε επί της ουσίας; Του τηλεφωνήσατε να του πείτε «Κώστα, θέλω τη συμβολή σου»;

«Οπως έχω πει επανειλημμένα, οι σχέσεις μου με τον πρώην πρωθυπουργό είναι πολύ καλές και παραμένουν αδιατάρακτες».

– Αποτελεί για εσάς «βαρίδι» η διακυβέρνηση Καραμανλή;

«Εχω κάνει την αυτοκριτική του κόμματός μας πολλές φορές. Και σε τέτοιον βαθμό που κανένα κόμμα δεν έχει τολμήσει στο παρελθόν. Δεν σκοπεύω να συνεχίσω το αυτομαστίγωμα της παράταξης, δίνοντας άλλοθι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Εμείς ξεκινήσαμε ήδη μια νέα πορεία και κοιτάμε μόνο μπροστά. Αυτό ενδιαφέρει περισσότερο την κοινωνία. Είμαι προσηλωμένος στο αύριο.
Αρνούμαι να ζω στο χθες».

– Θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ή τον προτιμάτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

«Αυτά είναι ανύπαρκτα ερωτήματα…».

– Εχετε μια μακροχρόνια φιλία με τον Πρωθυπουργό. Ποια είναι η σχέση σας σήμερα; Τι γνώμη έχετε για αυτόν; Τον εμπιστεύεστε;

«Η προσωπική μας σχέση είναι πάντα καλή. Η γνώμη μου για την πρωθυπουργία του είναι αυτό που λέω δημόσια σε κάθε ευκαιρία: Η κυβέρνησή του απέτυχε. Μια σχέση εμπιστοσύνης στηρίζεται στην αξιοπιστία, ακόμη και όταν διαφωνείς με τον αντίπαλό σου.
Τέτοια βάση αξιοπιστίας δεν υπάρχει, με ευθύνη του κ. Παπανδρέου».

– Επιμένετε να αρνείστε την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους;

«Ασφαλώς και επιμένω! Οι συνέπειές της θα διαλύσουν και τις τράπεζες και την οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να βγει από τις διεθνείς αγορές για χρόνια. Και θα ανέβαινε το κόστος του μελλοντικού δανεισμού της».

– Ως κόμμα δηλώνετε πανέτοιμοι για πρόωρες εκλογές και λέτε ότι τις περιμένετε.Γιατί δεν τις ζητάτε; Μήπωςτελικά τις φοβάστε;

«Γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε σύγχυση και παράλυση. Πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση στην οικονομία. Σκεφτείτε να πυροδοτούσαμε εμείς και την εκλογολογία… Θα μου πείτε ότι η εκλογολογία έχει ήδη αρχίσει. Πιθανώς, αλλά όχι εξαιτίας μας. Εμείς δεν θα γίνουμε μέρος του προβλήματος της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας. Οταν θα έλθει η ώρα και εφόσον θα το θελήσει ο ελληνικός λαός».

Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε,μόλις ενάμιση χρόνο μετά τη συντριπτική ήττα σας και με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη θυμός στην κοινωνία για τη ΝΔ;

«Ναι, είμαστε. Γιατί εμείς τολμήσαμε τη ρήξη μας με το παρελθόν. Και φύγαμε μπροστά. Το ΠαΣοΚ, αντίθετα, βυθίζεται στο χειρότερο παρελθόν του… Εμείς κάναμε τολμηρή αυτοκριτική, καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις και δείξαμε πρωτοφανή υπευθυνότητα… Ακούσατε ποτέ να τάζουμε στους πάντες τα πάντα; Είδατε ποτέ να κατεβάζουμε εμείς τον κόσμο στους δρόμους, όπως έκανε το ΠαΣοΚ τότε, ακόμη και για πράγματα που σήμερα πασχίζει να τα περάσει; Οι πολίτες τις διαφορές αυτές τις βλέπουν. Γι΄ αυτό και εγκαταλείπουν μαζικά το ΠαΣοΚ. Ομως θεωρώ φυσιολογικό να στέκονται, προς στιγμήν, προτού ανοί ξουν το βήμα τους προς τη ΝΔ. Η κατάρρευση της κυβερνητικής πολιτικής και η φθορά του ΠαΣοΚ ήλθαν τόσο ραγδαία που αιφνιδίασαν πολλούς. Εκεί ακριβώς επικεντρώνουμε τη δική μας στρατηγική: με τις θέσεις, τις προτάσεις και τη συμπεριφορά μας, να μετατρέψουμε την αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι στο ΠαΣοΚ σε κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της ΝΔ. Σε αυτόν τον στόχο είμαστε ήδη πολύ κοντά».

Ας υποθέσουμε ότι γίνονται εκλογές και δεν υπάρχει κυβερνητική αυτοδυναμία.Τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

«Είμαστε υπέρ των καθαρών κυβερνητικών λύσεων, γιατί έχουμε πρόγραμμα και θέλουμε να το εφαρμόσουμε. Στο ακέραιο! Οχι τμηματικά, ούτε περιπτωσιακά, ούτε σταδιακά… Μόνον έτσι μπορεί να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της. Οταν θα κυβερνήσουμε, αυτό θα μας απασχολεί και όχι πώς να… μοιράσουμε υπουργεία εξουσίας και άλλοθι αποτυχίας. Μην ανησυχείτε όμως και μη δίνετε σημασία σε όσους ποντάρουν σε σενάρια ακυβερνησίας. Ο ελληνικός λαός έχει ξυπνήσει και δεν παγιδεύεται».

– Ποια είναι η πρόσφορη αιτία για να καταθέσετε πρόταση μομφής, αν δεν ζητήσετε πρόωρες εκλογές;

«Οταν και εάν κρίνουμε ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο, θα το κάνουμε. Η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ έχει αποδείξει πως χρησιμοποιεί τα αντιπολιτευτικά όπλα της πολύ πιο υπεύθυνα απ΄ ό,τι έκανε το ΠαΣοΚ».

– Πώς μέσα από αυτή την αντίθεσή σας στο μνημόνιομπορεί να ικανοποιηθούν οι φιλελεύθερες αρχές του κόμματός σας;

«Το ερώτημα τίθεται ακριβώς αντίστροφα… Φιλελεύθερος είναι αυτός που λέει όχι στην υπερφορολόγηση, ναι στην αναπτυξιακή διέξοδο και όχι στον υπερδανεισμό. Το μνημόνιο έφερε υπερφορολόγηση, έφερε ύφεση μακράς διαρκείας και οδηγεί στον υπερδανεισμό. Πώς μπορείς να λες ότι είσαι “φιλελεύθερος” και να το υποστηρίζεις; Ομως, όχι μόνον οι φιλελεύθεροι πολίτες, αλλά ο κάθε Ελληνας ζητάει πίσω την αξιοπρέπειά του. Αυτήν την αξιοπρέπεια εγώ και η παράταξή μου θα την αποκαταστήσουμε».

Πολλοί σάς κατηγορούν ότι με τη στάση σας σε πολλά νομοσχέδια δεν υπερασπίζεστε την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ,μιλάτε για λαϊκό κόμμα και έρχεστε αντιμέτωπος με μεγάλο τμήμα της αστικής τάξης.

«Δεν είμαστε καλά! Η ΝΔ ανήκει εδώ και δεκαετίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το ακούσατε αυτό; Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα! Εκεί ανήκουν τα κεντροδεξιά κόμματα όλης της Ευρώπης. Πουθενά δεν αμφισβητείται ότι τα κεντροδεξιά είναι “λαϊκά” κόμματα. Μόνο εδώ ακούγονται τέτοιες… γραφικότητες».

– Υιοθετείτε συμπεριφορές αποδοκιμασίας κατά πολιτικών;

«Θεωρώ προσβλητική και την ερώτηση. Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί, τα έχουμε καταδικάσει επανειλημμένως, τι δεν καταλαβαίνετε; Και γιατί επιμένετε τόσο;».

– Εχει προοπτική νίκης μια παράταξη που είναι διασπασμένη; Πώς απαντάτε στο αίτημα πολλών για επανένωση της Κεντροδεξιάς,διότι αλλιώς δεν υπάρχει προοπτική εξουσίας;

«Τι είναι αυτό που λέτε; Το ΠαΣοΚ στην ψηφοφορία για το μνημόνιο έχασε και διέγραψε τρεις βουλευτές του.Και ύστερα έχασε και άλλον έναν.Σύνολο τέσσερις.
Μιλήσατε ποτέ για “διασπασμένο” ΠαΣοΚ; Γιατί αν φεύγουν τέσσερις βουλευτές του ΠαΣοΚ αυτό δεν είναι πρόβλημα και όταν φεύγουν τέσσερις βουλευτές από τη ΝΔ αυτό είναι τάχα “διάσπαση”; Η Κεντροδεξιά είναι ενωμένη στη βάση της.Και όσο πάει συσπειρώνεται όλο και περισσότερο…
Είμαστε το κόμμα που αρνήθηκε το μνημόνιο,προβλέποντας από την αρχή ότι οδηγεί σε αδιέξοδο.Και είμαστε το κόμμα που πρότεινε εγκαίρως διαφορετικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση.Ασκήσαμε κριτική στην οποία σήμερα συγκλίνουν οι πάντες.Και προτείναμε εναλλακτικό δρόμο τον οποίο αποδέχονται όλο και περισσότεροι. Αυτά έχουν ενώσει την παράταξή μας στη βάση της,απέναντι σε όσους ταυτίστηκαν πρόθυμα με την κυβέρνηση και την προπαγάνδα της και πολέμησαν τη ΝΔ.Αυτή η ενότητα στη βάση είναι αυτό που δίνει προοπτική εξουσίας στο κόμμα μας».

– Ο κ.Κ.Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει τον ΛΑΟΣ «άκρο».Προτιμάτε τη συνεργασία μαζί του ή την αυτοδιάλυσή του;

«Χαρακτηρισμούς δεν κάνω.Ούτε ασχολούμαστε με το τι θα κάνει ένα άλλο κόμμα.Θυμίζουμε όμως ότι το κόμμα αυτό στήριξε το μνημόνιο και πολέμησε τη ΝΔ.
Και δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τις καθημερινές μεταμορφώσεις του».

– Η πόρτα της ΝΔ είναι ανοιχτή για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη,όσους την ακολούθησαν,αλλά και για βουλευτές και στελέχη του ΛΑΟΣ;

«Σας έχω ήδη απαντήσει».

– Ποια είναι η στάση σας για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας;

«Αλλο εκείνο που προτείνουν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Και διαφορετική η πρόταση ΜπαρόζοΡομπάι. Εμείς είμαστε πιο κοντά στο τελευταίο. Που μαζί με το αναπτυξιακό ευρωομόλογο το οποίο προτείνουν προσφέρει ανάσα και στην Ελλάδα.
Αλλά η συζήτηση τώρα αρχίζει να κορυφώνεται.
Και εν πάση περιπτώσει εμείς θέλουμε μια λύση που θα επιτρέπει να βγούμε όλοι από την κρίση. Οχι να διαχωριστούν τα μέλη της Ενωσης σε “καλούς” και “κακούς”. Ούτε να τεθούν όροι που κάποιοι θα είναι αδύνατο να τους τηρήσουν».

– Τι θα κάνετε αν τεθεί θέμα να υπάρξει δέσμευση για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όχι με την τροποποίηση συνταγμάτων, αλλά με νομοθετική ρύθμιση;

«Σας θυμίζω ότι εμείς πρώτοι είχαμε διακηρύξει την ανάγκη ισοσκελισμού του προϋπολογισμού. Τότε κάποιοι μάς ειρωνεύτηκαν. Και τώρα όσοι δεν ήθελαν καν να το ακούσουν, θέλουν να μας το επιβάλουν και ως μόνιμη συνταγματική δέσμευση».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.