ΛΟΝΔΙΝΟ

Σε νέα παραληρηματική συνέντευξη σε δυτικά Μέα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Μουαμάρ Καντάφι επιμένει ότι ο λαός της Λιβύης τον αγαπάει και διαψεύδει ότι υπάρχει εξέγερση με στόχο την ανατροπή του.

«Ολος ο λαός μου με αγαπάει. Θα έδιναν την ζωή τους για να με προστατεύσουν», είπε στο BBC, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις να παραιτηθεί.

«Κανένας δεν θα εγκατέλειπε την πατρίδα του», απάντησε κατηγορώντας τους δυτικούς ηγέτες για προδοσία και ανηθικότητα.

Εκτός αυτού, επέμεινε ότι δεν έχει κανένα επίσημο αξίωμα από το οποίο θα μπορούσε να παραιτηθεί: «Είναι τιμητικό. Δεν έχει σχέση με την άσκηση της εξουσίας», είπε.

Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, την οποία παραχώρησε σε εστιατόριο της Τρίπολης με θέα το λιμάνι στην ακτή της Μεσογείου, αρνήθηκε την εξέγερση κατά της 41χρονης κυριαρχίας του. Οι αντάρτες ελέγχουν ήδη την ανατολική Λιβύη και ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Τρίπολη.

Μιλώντας αραβικά και αγγλικά, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι πίσω από τις ταραχές βρίσκεται η αλ – Κάιντα και ότι οι νεαροί που παίρνουν μέρος σε αυτές έχουν πάρει ναρκωτικά. Υπό την επήρειά τους σήκωσαν τα όπλα, αλλά οι οπαδοί του έχουν εντολές να μην απαντήσουν με χρήση βίας, είπε.

Ο Καντάφι κατηγόρησε επίσης τις δυτικές χώρες ότι εγκατέλειψαν την κυβέρνησή του και τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και είπε ότι νιώθει προδομένος από τις ΗΠΑ.

«Με εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε μια συμμαχία με την Δύση για να πολεμήσουμε την αλ – Κάιντα, και τώρα που πολεμάμε τους τρομοκράτες μας έχουν εγκαταλείψει… Ισως θέλουν να καταλάβουν την Λιβύη», είπε στους δημοσιογράφους από το ABC, το BBC και τους Sunday Times.

Χαρακτήρισε τον Μπαράκ Ομπάμα σαν «καλό άνθρωπο», αλλά είπε ότι φαίνεται ότι του έχουν δώσει παραπλανητικές πληροφορίες για την κατάσταση στη Λιβύη.

«Οι δηλώσεις που έχω ακούσει από τον Ομπάμα πρέπει να προέρχονται από κάποιον άλλον. Η Αμερική δεν είναι ο διεθνής χωροφύλακας του κόσμου», είπε.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε ότι η συνέντευξη δείχνει πως ο Καντάφι «πάσχει από παραισθήσεις και είναι ακατάλληλος για ηγέτης της χώρας του».