Μπορεί οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Αlpha Βank να βρίσκονται στα «χαρακώματα» μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι το εγχείρημα έχει λήξει. Τραπεζικοί κύκλοι, πηγές της κεντρικής τράπεζας αλλά και παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτη» την αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, ικανών να επανασυνδεθούν με τις αγορές και να εκμεταλλευθούν τις συνέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη συνένωση των δικτύων των τραπεζών. Και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της συνένωσης της Εθνικής με την Αlpha Βank, παραμένουν ανοιχτά.
Η εκτίμησή τους αυτή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην πίεση που ασκείται προς αυτή την κατεύθυνση και θα ασκηθεί με μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες από την τρόικα των δανειστών του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). «Η απειλή ακόμη και απώλειας ελέγχου των επιχειρήσεών τους ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων που έχτισαν με κόπο και χρήμα τα προηγούμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα αναγκάσει τους τραπεζίτες να έλθουν πιο κοντά» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απ.Ταμβακάκης έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια και αναμένουν κινήσεις εκ μέρους του, ενώ από την πλευρά της Αlpha Βank η θέση της αποφασιστικής αναδιάρθρωσης και εκλογίκευσης των λειτουργιών των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που διατυπώθηκε στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της τράπεζας ερμηνεύεται ότι ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γ. Κωστόπουλος αφήνει περιθώρια αναδιάταξης στον κλάδο το επόμενο χρονικό διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι από εδώ και στο εξής ο τραπεζικός κλάδος μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της τρόικας. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει άμεσα να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την απεξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και την επιστροφή τους στη διατραπεζική αγορά.
Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές στο κόστος λειτουργίας τους μέσω μείωσης των μισθολογικών δαπανών, κλεισίματος καταστημάτων, ακόμη και απολύσεων προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται σε τακτική βάση να δημοσιοποιούν την εξέλιξη των μεγεθών τους, η οποία θα τίθεται υπόψη της Κομισιόν, της Ευρωτράπεζας και του ΔΝΤ, που θα αξιολογούν τις επιδόσεις τους.
Ταυτόχρονα, κάθε τρεις μήνες η ελληνική νομισματική αρχή θα διενεργεί ασκήσεις προσημείωσης ακραίων συνθηκών, ώστε να ελέγχονται οι αντοχές του συστήματος. Κρίσιμη παράμετρος στα συγκεκριμένα τεστ, όπως και στα επερχόμενα ευρωπαϊκά που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα είναι ο βαθμός χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και η δυνατότητα αντικατάστασης της συγκεκριμένης ρευστότητας από άλλες πηγές. Αν δεν υπάρχει προοπτική μεσοπρόθεσμης απεμπλοκής από το Ευρωσύστημα, δεν αποκλείεται να ζητηθούν από την τρόικα πρόσθετα μέτρα με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση του συστήματος, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, η οποία αποτελεί «διαβατήριο» για την απρόσκοπτη δανειοδότησή του. Αυτή τη στιγμή το «άνοιγμα» των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ διαμορφώνεται στα 95 δισ. ευρώ περίπου με την παροχή εγγυήσεων ύψους 137 δισ. ευρώ. Σε δημόσιες δηλώσεις τους οι τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα, αν και διέψευσαν κάθε φήμη περί συζητήσεων ή επαφών, χαρακτήρισαν αναγκαίες τις συγχωνεύσεις για την έξοδο από την κρίση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Νανόπουλος σημείωσε ότι η διοίκηση της τράπεζας παρακολουθεί τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι οι συνενώσεις τραπεζικών ομίλων μπορεί να αποβούν επωφελείς τόσο για την οικονομία όσο και για τους μετόχους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς κρίση, θα υπήρχε ανάγκη συγχωνεύσεων λόγω της έντασης του ανταγωνισμού. Ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά παραγγελία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα, με πολύ μελετημένο τρόπο. Θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση για να είναι οι συγχωνεύσεις επιτυχημένες» εξήγησε σχετικά. Ερωτηθείς για το ποια σχήματα είναι τα ιδανικά, απάντησε ότι «είτε μικρές είτε μεγάλες τράπεζες,σημασία έχει τι συνέργειες δημιουργούνται και πόσο σημαντικές είναι αυτές».
Η συγχώνευση μεταξύ δύο εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων οδηγεί στη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος με μερίδιο αγοράς από 27% ως 33% στα δάνεια και από 24% ως 37% στις καταθέσεις.Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος,πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα στις χορηγήσεις είναι η Εθνική με 19% και ακολουθούν οι Εurobank και Αlpha Βank με περίπου 15% και η Τράπεζα Πειραιώς με 12%.Από την άλλη πλευρά,στις καταθέσεις πρώτη είναι η Εθνική Τράπεζα με 23%,ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν η Εurobank και η Αlpha Βank με 14% και η Τράπεζα Πειραιώς με 10%.
Πλέον τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να προσκομίζουν σε τακτική βάση αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των μεγεθών τους, ενώ ανά τρίμηνο θα διενεργούνται στρες τεστ για τον έλεγχο της κατάστασής τους.
Πρόκειται για ένα μέσο σημαντικής πίεσης προς τις τράπεζες,οι οποίες ανά πάσα στιγμή θα βρίσκονται εκτεθειμένες στην τρόικα.
Αναλυτικότερα,οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρούν στη δημοσιοποίηση των παρακάτω δεδομένων:
– Στοιχεία για τους δείκτες ρευστότητας. – Στοιχεία για την εξέλιξη της εξωτερικής χρηματοδότησης χορηγούμενης από τις ελληνικές τράπεζες προς τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.
– Στοιχεία ενεργητικού και παθητικού.
– Στοιχεία για τις εξωτερικές χρηματοδοτικές ροές για το τραπεζικό σύστημα,τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα,συμπεριλαμβανομένων επίσης των αναμενόμενων εξελίξεων για τους επόμενους 12 μήνες. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συντάσσει:
– Εκθεση για την εξέλιξη των δεικτών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
– Εκθεση για τα αποτελέσματα των τακτικών τριμηνιαίων τεστ αξιολόγησης φερεγγυότητας υπό ακραίες συνθήκες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πιέσεις της τρόικας για συγχωνεύσεις
Μπορεί οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Αlpha Βank να βρίσκονται στα «χαρακώματα» μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι το εγχείρημα έχει λήξει. Τραπεζικοί κύκλοι, πηγές της κεντρικής τράπεζας αλλά και παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτη» την αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, ικανών να επανασυνδεθούν με τις αγορές και να εκμεταλλευθούν τις συνέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη συνένωση των δικτύων των τραπεζών.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.