Η εμφάνιση της ομάδας «Π80» την περασμένη Πέμπτη ήταν μια μακρόσυρτη εκδήλωση τεσσάρων ωρών στη διάρκεια της οποίας μέλη της ΠΑΣΠ της δεκαετίας του ΄80 βρήκαν την ευκαιρία να συναντηθούν για ένα ποτό. Οι συνωμοσιολογικές διαστάσεις που παρ΄ ολίγον να λάβει το γεγονός εξαιτίας της παρουσίας του κ. Ι. Ραγκούση, αλλά και της περίεργης φύσης του αριθμού
π, με τα άπειρα δεκαδικά ψηφία, εξατμίστηκαν στο αλκοόλ και στην εξουθενωτική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις οκτώ το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Μολονότι λοιπόν δεν ιδρύθηκε η «στοά Ραγκούση», ο υπουργός Εσωτερικών αξιοποίησε την ευκαιρία για μια τοποθέτηση, η οποία πρόσθεσε λάδι στο λυχνάρι της εκλογολογίας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Ι. Ραγκούσης – έπειτα από την προβολή ενός σύντομου (και μάλλον άσχετου) βίντεο με τον σλοβένο φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ, ο οποίος τοποθετήθηκε στο ζήτημα της διεκδίκησης του Κέντρου από πολιτικές δυνάμεις της Ακρας Δεξιάς και ενός σταδιακά ομογενοποιούμενου μορφώματος των Συντηρητικών και των Σοσιαλιστών- έθεσε τρία ερωτήματα: Αυτό που ζούμε είναι το πρόβλημα ή η λύση; Αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έπαιρνε αυτές τις αποφάσεις ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Και τέλος, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι σύγκρουση ή υποταγή;

«Στην πορεία που ακολουθούμε το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Η Ελλάδα θα κερδίσει τον πόλεμο.Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει με ευθύγραμμο τρόπο και αν η ελληνική κοινωνία αντέξει μέχρι τέλους» είπε και πρόσθεσε άλλο ένα ερώτημα: «Αν μας πει κάποιος “έτσι όπως πάτε θα πέσετε”, όπως με ρωτούν στην Πάρο, τι απαντάμε; Ο Πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί δεν θα πάρουμε άλλες αποφάσεις από αυτές που πήραμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας έχουμε ανάγκη, αλλά ο δρόμος που πορευόμαστε είναι ο μόνος που θα βοηθήσει το πολιτικό σύστημα,τον λαό και την κοινωνία να φτάσουν στο τέλος της προσπάθειας που ξεκίνησε”» .

Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ήταν ο τελευταίος ομιλητής, δεν εξάντλησε τα πέντε λεπτά που είχε στη διάθεσή του και το θορυβώδες ως εκείνη τη στιγμή ακροατήριο τον άκουσε σε απόλυτη σιωπή. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ερμηνείες των όσων είπε: «Προετοιμάζει το κλίμα για εκλογές ή για το ενδεχόμενο ήττας το 2013;». Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν περίπου 500 άτομα για να παρακολουθήσουν πεντάλεπτες τοποθετήσεις έπειτα από την προβολή βίντεο, μια ιδέα που οι διοργανωτές «ξεσήκωσαν» όπως λένε από τα υπουργικά συμβούλια του κ. Γ. Παπανδρέου. Στο κοινό βρέθηκαν οι κκ. Μ. Οθωνας, Π. Οικονόμου , Λ. Μίχος, Δ. Καρύδης, Στ. Τζουμάκας, Δ. Στεφάνου και ο καθηγητής Γ. Σωτηρέλης.

Οι εκδρομείς του ΄80

Ο πυρήνας της «Π80» είναι πάνωκάτω η παρέα του κ. Ραγκούση στην ΠΑΣΠ της δεκαετίας του ΄80: Πέτρος Σφηκάκης, υπεύθυνος του τομέα Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, Γιάννης Τσαμουργκέλης, Δημήτρης Κατσαντώνης , Γιάννης Πίτσος. Στον ευρύτερο κύκλο τής παρέας ήταν και ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης. «Το “Π80” δεν αποτελεί εσωκομματική τάση και δεν έχουμε σελέμπριτι του ΠαΣοΚ στα μέλη μας.Είναι το αποτέλεσμα μιας ανάγκης προσωπικής·να βρεθούμε και πάλι μαζίόσοι τη δεκαετία του ΄80 συναντηθήκαμε στο φοιτητικό και στο σπουδαστικό κίνημα,στις συνδικαλιστικές ή στις τοπικές οργανώσεις,σε όλα εκείνα τα “Π” που μας σημάδεψαν ΠΑΣΠ,ΠαΣοΚ,πανεπιστήμιο,πολιτική, προοδευτική παράταξη», εξηγεί ο κ. Σφηκάκης.

Ο ρομαντισμός όμως δεν αποτελεί χαρακτηριστικό του ΠαΣοΚ. Μόλις διαφημίστηκε η εκδήλωση «Game over- Η Ελλάδα στην 4η Δημοκρατία» ξεκίνησε η καχυποψία: «Ο Ραγκούσης φτιάχνει ομάδα στήριξης» , «Προσπαθεί να ανοίξει περπατησιά δελφίνου και να ετοιμαστεί για μελλοντικές εξελίξεις», σχολίαζαν διάφοροι παράγοντες. «Ο Γιάννης ήταν “παρών” σε όλες τις εκδηλώσεις μας ως δήμαρχος Πάρου και τώρα ως υπουργός.Δεν είμαστε μια ομάδα στήριξης του Ραγκούση, αλλά ένα δίκτυο 200-300 ατόμων οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική» απαντούν τα μέλη της «Π80». Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να δείξει ότι δεν είχε καμία σχέση με τη διοργάνωση της εκδήλωσης. «Το πιο σημαντικό είναι ότι βρεθήκαμε ξανά και αυτό το οφείλουμε στον Γιάννη,τον Δημήτρη,τον Πέτρο…» είπε. «Υπάρχει δυσκολία να καταλάβουν τι μας συνδέει·γιατί ερχόμαστε ξανά και ξανά» πρόσθεσε, αλλά ούτε ο ίδιος το εξήγησε.

Ο νέος κύκλος
Κινητήριος δύναμη για τα μέλη της «Π80» δεν είναι η νοσταλγία, αλλά «η αίσθηση ότι ένας νέος κύκλος αρχίζει…Την ώρα που όλοι μιλούν αμήχανα για το τέλος της μεταπολίτευσης, η“Π80” πιστεύει ότι ήλθε η ώρα να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς την 4η Ελληνική Δημοκρατία» αυτοσυστήνονται.

«Στα κόμματα δεν υπάρχει διάλογος όπου μπορεί κάποιος να εκφράσει τις απόψεις του, ούτε ένα πλαίσιο πιο ελεύθερης συζήτησης» παραδέχεται ο κ. Σφηκάκης, μια ομολογία που ηχεί παράξενη όταν ακούγεται από τα χείλη του υπεύθυνου του τομέα Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ. Πάντως, στο βήμα που έδωσε η «Π80» ακούστηκαν αιχμηρές απόψεις. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας μιλώντας για την κρίση επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση κάνει τις σωστές κινήσεις «όλα γίνονται με αργό τρόπο και με υπουργούς που δεν τα πιστεύουν». Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης αναφέρθηκε στη «δικονομική ηθική δύο ταχυτήτων» που εμφανίζει η Δικαιοσύνη. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Θ.Καρούνος ανάλυσε πώς το Διαδίκτυο αμφισβητεί τα ιεραρχικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων και τις παραδοσιακές κομματικές δομές. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Σ. Κάτσικας επέστησε την προσοχή να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία αναμόρφωσης της Παιδείας αναφέροντας ως παράδειγμα τον προηγούμενο νόμο της ΝΔ «ο οποίος ψηφίστηκε και αποσύρθηκε γιατί κανένας στα πανεπιστήμια δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενό του». Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης: η οικονομολόγος Αντιγόνη Λυμπεράκη , ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής Γ. Τσακίρης, η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη, ο καθηγητής Ι. Πανούσης , ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης , ο συγγραφέας Χρ.Χωμενίδης, η νομικός Λίλιαν Μήτρου και ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.

ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΡΕΥΜΑΤΑ,ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ
Ο χρόνος θα δείξει αν η Π80 θα μετατραπεί σε ρεύμα μέσα στο ΠαΣοΚ ή αν η επίδρασή της θα περιοριστεί στην καινούργια σελίδα που άνοιξε στο Facebook.Στο ΠαΣοΚ ωστόσο όλοι μοιάζουν να ψάχνουν ένα βήμα ελεύθερου διαλόγου.Οι βουλευτές εκφράζουν την κριτική τους με τις ερωτήσεις που καταθέτουν και με ομάδες που συντίθενται επ΄ ευκαιρία μεγάλων θεμάτων.

Παραδείγματος χάριν ερωτήσεις για το Ασφαλιστικό,για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,για τον ΕΛΓΑ κ.ά.υπέγραψαν βουλευτές όπως οι Π.

Κουκουλόπουλος,Β. Γερανίδης,Κ.Σπηλιόπουλος, Τόνια Αντωνίου,Σούλα Μερεντίτη,Οδ.

Κωνσταντινόπουλος,Μιχ.Κατρίνης,Χρ.

Κατσούρας. Οι κκ. Γ. Φλωρίδης,Ν.Αλευράς και Κ. Καρτάλης έχουν επιλέξει την τακτική των δημοσίων παρεμβάσεων με άρθρα και ερωτήσεις στους υπουργούς,με συγκεκριμένες προτάσεις.Η ομάδα των εκσυγχρονιστών,παρ΄ ότι θεωρείται ότι έχει συρρικνωθεί βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και ετοιμάζει δυναμική εμφάνιση στο Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.Η πιο οργανωμένη ομάδα όμως παραμένει η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει την αιχμηρή ρητορική κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αν και η προσωπική του φιλία του με τον κ. Μ.

Καρχιμάκη τον έχει φέρει πιο κοντά στο κόμμα.