Κάθε χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου, παράγοντες, παίκτες, φίλοι και η τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού τιμούν την μνήμη των 21 άτυχων φιλάθλων που έχασαν την ζωή τους το 1981.
Ο Ολυμπιακός των Σαργκάνη, Γαλάκου, Αναστόπουλου και Νικολούδη, αντιμετωπίζει στο στάδιο Καραϊσκάκη την ΑΕΚ των Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς και Μαύρου στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής.
Οι «ερυθρόλευκοι» συντρίβουν 6-0 τους μεγάλους αντιπάλους τους με 3 γκολ του Γαλάκου και από ένα των Κουσουλάκη, Ορφανού και Βαμβακούλα.
Οι 35.450 οπαδοί του Ολυμπιακού είναι παραπάνω από ενθουσιασμένοι μετά την νίκη της ομάδας τους. Για αυτό και ανυπομονούν να βγουν από το γήπεδο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θέλουν να κατευθυνθούν στην Θύρα 1 για να αποθεώσουν τα ινδάλματα τους.
Ένας φίλαθλος θυμάται:
«Το επιβλητικό 6-0 επί της ΑΕΚ, αυτή η τρέλα του ότι για μία ακόμη απολαμβάναμε τον Ολυμπιακό μας έτσι όπως ο καθένας μας τον έχει πλάσει στα όνειρά του, το αδιαχώρητο στην κερκίδα της Θύρας 7 και η επιθυμία για να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα αποδυτήρια για ν’ αποθεώσουν τα ινδάλματά τους (συν την αδιαφορία και την απερισκεψία των υπευθύνων),οδήγησαν στο να συμβεί η μεγαλύτερη τραγωδία στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Κάποιος γλιστράει σ’ ένα μαξιλαράκι και κυλάει από τα σκαλιά ως την πόρτα, που για κάποιους ήταν κλειστή και για άλλους μισάνοιχτη. Η αποσυμφόρηση του χώρου είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα αυτοί που ακολουθούν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του 18χρονου τότε Ηλία Λύτρα που έπεσε από τους πρώτους στα σκαλοπάτια της Θύρας 7 και τραυματίστηκε. «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε άρχισαν να πέφτουν πάνω μας ένας, δύο, τρεις, δέκα, εκατό..».
«Δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος που να μη συγκλονίστηκε από αυτή την τραγωδία, που να μη δάκρυσε ακούγοντας τους σπαραγμούς των μανάδων», περιγράφει φίλαθλος-μάρτυρας του Ολυμπιακού.
Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 21, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο. Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκούσε για την περίθαλψη των τραυματιών και γίνονται εκκλήσεις για ιατρικές ενισχύσεις και αίμα.
Αργότερα, στο Τζάνειο καταφθάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ενημερώνουν διαρκώς τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η θύρα 7
Ακριβής ημερομηνία για την ίδρυση της θύρας7 δεν υπάρχει. Εικάζεται, όμως, ότι στις αρχές της δεκαετίας του 70’ μετακόμισαν οι τότε σκληροπυρηνικοί στη συγκεκριμένη θύρα, από τη θύρα 13 όπου μαζεύονταν λόγω του φτηνού εισιτηρίου.
«Χωρίς οργάνωση (έξω από το γήπεδο),για να βρει κάποιος εισιτήριο έπρεπε να στηθεί ώρες ατέλειωτες σε μεγάλες ουρές στα ταμεία και να…παρακάλαγε τον θεό να μην έχουν τελειώσει τα εισιτήρια όταν θα έφτανε η σειρά του μπροστά από το γκισέ. Και δεν μιλάμε για παιχνίδια ντέρμπι…Μιλάμε απλά για ένα παιχνίδι, με οποιονδήποτε αντίπαλο, είτε λεγόταν Πανσερραϊκος, είτε Φωστήρας, είτε Ομόνοια Κύπρου, το θέαμα στις κερκίδες του γηπέδου ήταν το ίδιο κάθε Κυριακή μεσημέρι. Κατάμεστο, όρθιοι, σαν τα τσαμπιά κρεμόντουσαν τότε οι οπαδοί μας».