Υπερσυγκεντρωτισμό και παρεμβάσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν συνάδουν ούτε με την πολιτική της κυβέρνησης για διαφάνεια, ούτε με τους νόμους αποδίδει ο άρτι παραιτηθείς γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Αχ. Μητσός στον υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο. Ο κ. Μητσός, μιλώντας στο «Βήμα», μετά την παραίτησή του και εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, εκφράζει σοβαρές ενστάσεις προς την πολιτική που ακολουθεί ο υφυπουργός Παιδείας, διαφωνεί κάθετα με τις τοποθετήσεις που απαξιώνουν τα πανεπιστήμια και υποστηρίζει ότι είναι τελείως αναποτελεσματικές ενόψει των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.
«Η λογική της απαξίωσης των πάντων δεν βοηθάει κανέναν»,δηλώνει ο κ. Μητσός. «Η έννοια ότι μάλλον είναι όλοι κλέφτες, είναι για πέταμα και είναι μηδενικά δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων». «Εάν ακολουθείς αυτή την πολιτική απλά τους συσπειρώνεις εναντίον σου.
Και δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Στα πανεπιστήμια της χώρας υπάρχουν θύλακες αριστείας που πρέπει να τους ενισχύσεις. Εχει κανένα νόημα να θέλεις να γκρεμίσεις τα πάντα;» αναρωτιέται ο πρώην γενικός γραμματέας έρευνας του υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Μητσός βρέθηκε τις ημέρες των εορτών… εκτός υπουργείου Παιδείας, καθώς αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του ως γενικός γραμματείας έρευνας και τεχνολογίας. Εστειλε επιστολή παραίτησης στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην οποία και ανέφερε ότι δεν μπορεί να μείνει άλλο. «Στην παραίτησή µου οδηγήθηκα λόγω διάστασης απόψεων µε τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο ως προς τα θέµατα της αρµοδιότητάς µου. Η παραίτησή µου αυτή δεν αναιρεί φυσικά την ιδιαίτερα θετική γνώµη µου για την κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Παιδείας, ούτε και τα προσωπικά µου αισθήµατα βαθιάς εκτίµησης και φιλίας προς το πρόσωπό σου», αναφέρει στην επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας ο κ. Μητσός.
Τι υπάρχει στο παρασκήνιο; Ο κ. Μητσός, πανεπιστημιακός με ακτινοβολία στη χώρα αλλά και το εξωτερικό, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη του χώρου της έρευνας και τεχνολογίας όταν «πέρασε» στο υπουργείο Παιδείας και ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια σύνδεσης ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. «Ξεκίνησα χωρίς να έχω κανένα προσωπικό όφελος πέραν της αίσθησης ότι βοηθάω τον τόπο», δηλώνει ο κ. Μητσός μιλώντας στο «Βήμα». «Διαπίστωσα σύντομα την αδυναμία συνεργασίας με τον κ. Πανάρετο» συνεχίζει. «Οι διαφωνίες μας ήταν συνεχείς. Υπήρχαν και ειδικά θέματα συνεργασίας, αλλά το κύριο πρόβλημα μου είναι η υπερβολική συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων προκηρύξεων ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και άλλων σχετικών θεμάτων στο γραφείο του ώστε να τις ελέγχει ο ίδιος», λέει ο πρώην γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας. Αναφέρεται στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε στα ΑΕΙ με την αλλαγή των όρων αξιολόγησης στα τεράστια ερευνητικά προγράμματα «Θαλής» και «Ηράκλειτος» που προκάλεσε καθυστερήσεις στη χρηµατοδότηση τους αλλά και προβλήματα στις σχέσεις του υπουργείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας. «Δεν δέχομαι αυτό που έγινε με τον «Θαλή» και τον «Ηράκλειτο» να γίνεται με όλες τις προκηρύξεις της έρευνας» λέει ο κ. Μητσός. «Καθυστερούν όλα για απίθανα μεγάλο χρονικό διάστημα Δεν νομίζω ότι είναι σωστή διαδικασία, δεν γίνεται αντί να περνούν όλα αυτά τα θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προωθούνται γρήγορα και να μην καθυστερεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, να συγκεντρώνονται όλα στο γραφείο του υφυπουργού», συνεχίζει.
«Η πολιτική αυτή δεν βοηθάει κανέναν,δεν βοηθάει την διαφάνεια, δεν είναι σύμφωνη με τους νόμους», αναφέρει. Προσθέτει ότι ενώ ο χώρος της έρευνας υποχρηματοδοτούνταν συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια, εφέτος είχε μια κινητήρια δύναμη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία και τελικά καθυστερούν απίστευτα, οι όροι αλλάζουν διαρκώς και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα περιμένει, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά. Στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στην υπουργό κυρία Διαμαντοπούλου, ο κ. Μητσός δηλώνει ότι η απόφαση του είναι αμετάκλητη. Η κυρία Διαμαντοπούλου από την πλευρά της αποδέχτηκε την παραίτηση του γραμματέας της για θέματα έρευνας και τον ευχαρίστησε «για τη µέχρι σήµερα παρουσία και προσφορά του».