Οι Εσθονοί υποδέχονται το ευρώ

Ενώ τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τρίζουν επικίνδυνα καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα βάλλεται πανταχόθεν, η ζώνη των χωρών του ευρώ διευρύνεται με την προσθήκη της Εσθονίας. Η βορειότερη και μικρότερη από τις τρεις βαλτικές δημοκρατίες αποκηρύσσει το εθνικό της νόμισμα, την κορόνα, την ώρα που πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης αναπολούν την εποχή της εθνικής (οικονομικής) ανεξαρτησίας. Κι όμως υπάρχει μια χώρα η οποία προτού ακόμη εισέλθει στην οικογένεια του ευρώ θα μπορούσε να ανακηρυχθεί η πλέον φανατική οπαδός του ευρώ.

Ενώ τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τρίζουν επικίνδυνα καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα βάλλεται πανταχόθεν, η ζώνη των χωρών του ευρώ διευρύνεται με την προσθήκη της Εσθονίας. Η βορειότερη και μικρότερη από τις τρεις βαλτικές δημοκρατίες αποκηρύσσει το εθνικό της νόμισμα, την κορόνα, την ώρα που πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης αναπολούν την εποχή της εθνικής (οικονομικής) ανεξαρτησίας. Κι όμως υπάρχει μια χώρα η οποία προτού ακόμη εισέλθει στην οικογένεια του ευρώ θα μπορούσε να ανακηρυχθεί η πλέον φανατική οπαδός του ευρώ. Η χώρα των 1.400 λιμνών βλέπει την ένταξή της στο ευρώ ως την απαρχή της εξόδου από το τούνελ της ύφεσης στην οποία βυθίστηκε το 2008. Και μπορεί οι κάτοικοι του Ταλίν να αντιμετωπίζουν την απόσυρση της κορόνας με τη συνήθη σε αυτές τις περιπτώσεις μελαγχολία, οι περισσότεροι εξ αυτών όμως εναποθέτουν τις ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας στο νέο έτος και το νέα πολύχρωμα χαρτονομίσματα «της Ευρώπης». Αλλωστε για τους Εσθονούς η ιστορία του εθνικού νομίσματος και συνεκδοχικά της «οικονομικής ανεξαρτησίας» υπήρξε τόσο σύντομη που δεν πρόλαβαν να τη χαρούν. Η Εσθονία υιοθέτησε το δικό της νόμισμα το 1929, μετά την προσάρτησή της όμως στη Σοβιετική Ενωση και ως το 1991 η οικονομία τελούσε υπό την ασπίδα του ρωσικού ρουβλίου.

Πάντως οι πιο πρόσφατες μνήμες από τη μοναχική πορεία είναι τόσο δυσάρεστες που μάλλον διευκολύνουν ψυχολογικά τη μετάβαση στο ευρώ. Η χώρα υπέστη το πρώτο σοβαρό πλήγμα το 1999 ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης της γειτονικής Ρωσίας. Το δεύτερο πλήγμα όμως ήταν και το πιο σοβαρό καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση της εσθονικής οικονομίας κατά 9,4% του ΑΕΠ το 2008 και κατά 14,1% του ΑΕΠ το 2009. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το 2010 κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 1%.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο αντίλογος όσων ισχυρίζονται ότι η Εσθονία δεν είναι Ελλάδα. Πράγματι η Εσθονία έχει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat, μία από τις πιο «υγιείς» οικονομίες. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται μόλις στο 7,2% του ΑΕΠ (2009), ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2010. Βέβαια η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος είναι πιο σκοτεινή καθώς κρύβει ένα ποσοστό ανεργίας που φτάνει το 20% και σκληρά μέτρα λιτότητας που ελάχιστα διαφέρουν από το ελληνικό και το ιρλανδικό μνημόνιο. Μόνη διαφορά, ότι οι Εσθονοί υποδέχθηκαν τις μειώσεις των μισθών τους με εντυπωσιακή «ψυχρότητα» η οποία συνάδει προς τα στερεότυπα που συνοδεύουν κάθε βορειοευρωπαϊκό λαό. Από κάθε άποψη, το Ταλίν δεν είναι Αθήνα.

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
* Πληθυσμός:

1,34 εκατ. * Πρωτεύουσα: Ταλίν * Κύριες ομιλούμενες γλώσσες: εσθονική και ρωσική * ΑΕΠ:

14.060 δολάρια (στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2009)

* Βασικά εξαγώγιμα προϊόντα: μηχανήματα, υφάσματα,ξυλεία

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.