ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Τα τελευταία. Αφήνουμε πίσω μας το 2010 και μαζί μερικά καλά βιβλία. Από αυτά που πέρασαν χωρίς τυμπανοκρουσίες, κάποια που δεν πρόλαβαν καν να συζητηθούν, τους αξίζει μια μικρή αναφορά. Εν αρχή η ποίηση. Εφέτος γνωρίσαμε σε δύο εκδοχές την περίφημη (πολλοί ορκίζονται στο όνομά της) Ανν Σέξτον. Η μία συλλογή τιτλοφορείται «Ερωτικά ποιήματα» (μτφρ. Ευτυχία Παναγιώτου, Μελάνι) και η δεύτερη απλώς «Ποιήματα» (μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου, Ρrinta). Μανιοκαταθλιπτική, «δαιμονισμένη μάγισσα» αυτοχαρακτηριζόταν, είναι μαζί με τη Σίλβια Πλαθ το μεγάλο δίδυμο της γεωγραφίας της ψυχής.

Τα τελευταία. Αφήνουμε πίσω μας το 2010 και μαζί μερικά καλά βιβλία. Από αυτά που πέρασαν χωρίς τυμπανοκρουσίες, κάποια που δεν πρόλαβαν καν να συζητηθούν, τους αξίζει μια μικρή αναφορά. Εν αρχή η ποίηση. Εφέτος γνωρίσαμε σε δύο εκδοχές την περίφημη (πολλοί ορκίζονται στο όνομά της) Ανν Σέξτον. Η μία συλλογή τιτλοφορείται «Ερωτικά ποιήματα» (μτφρ. Ευτυχία Παναγιώτου, Μελάνι) και η δεύτερη απλώς «Ποιήματα» (μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου, Ρrinta). Μανιοκαταθλιπτική, «δαιμονισμένη μάγισσα» αυτοχαρακτηριζόταν, είναι μαζί με τη Σίλβια Πλαθ το μεγάλο δίδυμο της γεωγραφίας της ψυχής. Ο Δανιήλ Χαρμς (Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουνατσόφ) ανακαλύφθηκε τελευταία αφού έζησε όλη του τη ζωή κυνηγημένος από το σταλινικό καθεστώς. Βιοποριζόταν με συνεργασίες σε παιδικά περιοδικά. Στο «Γαλάζιο τετράδιο» (μτφρ. Ροδούλα Παππά, Νεφέλη) έχουμε τα περισσότερα κείμενά του, πεζά, ποιήματα, επιστολές. Ενας άγνωστος ποιητικός κόσμος.

Οι εκδόσεις alphatrust τα τελευταία χρόνια εκδίδουν σπάνια συλλεκτικά έργα, μαρτυρίες ή αυτοβιογραφίες σπουδαίων αλλά άγνωστων Ελλήνων. Πέρυσι μας έδωσαν την αυτοβιογραφία του Κ. Ι. Φ. Ιωαννίδη, ενός κυνηγού που μετεξελίχθηκε σε θηροφύλακα, και εφέτος από τον δρα Ρίχαρντ Λέβινσον η βιογραφία του μυστηριώδους έλληνα σερ Μπαζίλ Ζαχάροφ (μτφρ. Ισμήνη-Λουίζα Ταμβακάκη). Επιχειρηματίας που στέκει δίπλα στους Ροκφέλερ, στους Κρουπ και στον Νομπέλ, ενέπνευσε (μάλλον αρνητικά) τον Μ. Σο, τον Εζρα Πάουντ, τον Ορσον Γουέλς και τον Τόμας Πίντσον.

Επρεπε να έχει κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια, εκδόθηκε μόλις προχθές. Είναι η «Ιστορία της Αρχαίας Τέχνης» του Johann Joachim Winckelmanm (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, Gutenberg).

Στα σύγχρονα τώρα: αναζητήστε το «Ο μαύρος κύκνος» (μτφρ. Αντ. Παπαγιαννίδης, Φερενίκη) του Νassim Νicholas Τaleb, πολυτάλαντου καθηγητή, επιχειρηματία, ανθρώπου των γραμμάτων και flaneur- περιπλανώμενου στοχαστή. Μια σειρά σκέψεων επί παντός του επιστητού για το κατά πόσον μπορούμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας, την τύχη μας, τον κόσμο μας. Εχετε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό τα, ελαφρώς ακατανόητα στην πρώτη ματιά, γκραφίτι επάνω στις λευκές επιφάνειες των πρώην διαφημιστικών ταμπλό; Τα έχει κάνει η ομάδα GΡΟ. Αφήστε τα καλοτυπωμένα λευκώματα και αναζητήστε το αλμπουμάκι με τίτλο «GΡΟ is the Law» (Μεταίχμιο) για να μπείτε στον κόσμο της GΡΟ που είναι ασπρόμαυρος και ενοχλητικός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.