ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Επί δεκαετίες η Ουγγαρία ήταν μία από τις πιο δημοκρατικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στην πρωτοπορία φιλελεύθερων πολιτικών και οικονομικών αλλαγών που επιτάχυναν την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ. Μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, ήταν από τις πρώτες που εντάχθηκαν στους πυλώνες της Δύσης, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική και αρχίζει να θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα. Η Ουγγαρία, που αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, έχει γίνει το μαύρο πρόβατο στις Βρυξέλλες, όπου πολλοί αναρωτιούνται δημοσίως αν η κυβέρνηση του λαϊκιστή δεξιού Βίκτορ Ορμπαν, που περιστέλλει την ελευθερία των ΜΜΕ και κινείται προς την επιβολή ενός μονοκομματικού συστήματος, είναι κατάλληλη να γίνει, έστω και για έξι μήνες, το δημόσιο πρόσωπο της ενωμένης Ευρώπης.
«Τι μπορεί να πει ο Ορμπαν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στη Λευκορωσία, στη Ρωσία ή στην Κίνα όταν φιμώνει τον Τύπο στη χώρα του; Ούτε μια κουβέντα» γράφει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau». Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, συστήνεται μια Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης, η ΝΜΗΗ, που θα εποπτεύει τη δημόσια τηλεόραση, το ραδιόφωνο αλλά και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, το σύνολο των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.
Με συνταγματική τροπολογία, η κυβέρνηση Ορμπαν έδωσε υπερεξουσίες στη νέα Αρχή, της οποίας η πρόεδρος θα μπορεί, χωρίς οποιονδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα, ακόμη και 1 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση παραβάσεών τους.
Η επικεφαλής της ΝΜΗΗ, Αναμαρία Σαλάι, έχει διοριστεί προσωπικά από τον πρωθυπουργό με συμβόλαιο εννέα ετών, και το διοικητικό συμβούλιο το απαρτίζουν αποκλειστικά εκπρόσωποι του εθνικιστικού κόμματός του.
Η κυβέρνηση έχει ήδη περιορίσει τη δικαιοδοσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και προετοιμάζει την έξωση του επικεφαλής της παραδοσιακώς ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να ελέγχει τη δημοσιονομική πολιτική.
Το σχόλιο δεν προκαλεί έκπληξη. Ο Ορμπαν ήταν που είχε πει ότι «δεν θα πρέπει να προσαρμοστεί η Ουγγαρία στην ΕΕ, αλλά η ΕΕ στην Ουγγαρία», όταν ήταν πρωθυπουργός, στην πρώτη του θητεία, πριν από 11 χρόνια, σε μια εποχή που η Ουγγαρία δεν είχε ακόμη ενταχθεί στην ΕΕ.
Ο Ορμπαν εξελέγη πανηγυρικά πρωθυπουργός πριν από επτά μήνες, κατατροπώνοντας τη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να επιβάλει, με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που διαθέτει, ένα μονοκομματικό σύστημα, ιδίως αφότου δήλωσε εφέτος ότι «την Ουγγαρία πρέπει να την κυβερνά ένα μεγάλο κυβερνών κόμμα, μία κεντρικώς ελεγχόμενη πολιτική εξουσία ικανή να αντιμετωπίσει τα εθνικά θέματα χωρίς περισπασμούς».