Τσιπάκι «απογειώνει» τους υπολογιστές

Oμάδα ερευνητών από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ κατασκεύασε ένα τσιπάκι το οποίο όπως υποστηρίζει μπορεί να κάνει έναν συμβατικό υπολογιστή (ένα κοινό ΡC) να λειτουργεί 20 φορές ταχύτερα και πιο αποδοτικά απ΄ ό,τι σήμερα. Τα ΡC έχουν επεξεργαστές με μάξιμουμ 16 πυρήνες για να εκτελούν τις εργασίες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο Lowell στη Μασαχουσέτη κατασκεύασαν το FΡGΑ (Field Ρrogrammable Gate Αrray), ένα τσιπ που ενσωματώνει 1.000 πυρήνες! ...

ΛΟΝΔΙΝΟ Oμάδα ερευνητών από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ κατασκεύασε ένα τσιπάκι το οποίο όπως υποστηρίζει μπορεί να κάνει έναν συμβατικό υπολογιστή (ένα κοινό ΡC) να λειτουργεί 20 φορές ταχύτερα και πιο αποδοτικά απ΄ ό,τι σήμερα. Τα ΡC έχουν επεξεργαστές με μάξιμουμ 16 πυρήνες για να εκτελούν τις εργασίες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο Lowell στη Μασαχουσέτη κατασκεύασαν το FΡGΑ (Field Ρrogrammable Gate Αrray), ένα τσιπ που ενσωματώνει 1.000 πυρήνες! Επιπλέον το νέο τσιπ είναι και οικολογικό αφού, αν και πολύ πιο ισχυρό από αυτά που χρησιμοποιούνται στους σημερινούς υπολογιστές, απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, η υπάρχουσα τεχνολογία δεν επιτρέπει την άμεση χρησιμοποίηση του σούπερ τσιπ στα ΡC ως αυτόνομη μονάδα αλλά είναι βέβαιο ότι μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Ιntel και η ΑRΜ θα ρίξουν σύντομα στην αγορά νέα τσιπάκια που θα συνδυάζουν την υπάρχουσα τεχνολογία με αυτή του νέου τσιπ αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τους συμβατικούς υπολογιστές.

«Η τεχνολογία αλλά και οι αρχές λειτουργίας πάνω στις οποίες βασίσαμε τη δημιουργία του τσιπ δεν ήταν άγνωστες αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί τρόπος να γίνει χρήση τους στη βιομηχανία των υπολογιστών. Εμείς καταφέραμε να βρούμε τρόπο να φτιάξουμε ένα τσιπ που όχι μόνο βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις ενός ΡC αλλά που ταυτόχρονα είναι και φιλικό προς το περιβάλλον. Το τσιπ αλλά και γενικότερα η τεχνική πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία του θα οδηγήσει πιθανότατα όχι μόνο στη δημιουργία πιο εξελιγμένων και γρήγορων υπολογιστών τα επόμενα χρόνια αλλά και διαφόρων άλλων ηλεκτρονικών συσκευών καθημερινής χρήσης όπως οι τηλεοράσεις ή ακόμη και πιο περίπλοκων συστημάτων όπως τηλεπικοινωνιακά δίκτυα» σημειώνουν οι ερευνητές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.