Η διεθνής οικονομία θα κρίνει την Ελλάδα

Εντείνεται η πίεση για την κυβέρνηση στις αρχές του νέου έτους, καθώς από τη μία πλευρά μεγαλώνει η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα ένα ενδεχόμενο ντόμινο υποβαθμίσεων και από την άλλη κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Την ίδια στιγμή επείγει η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βάσει δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι των δανειστών. Με αυτές τις εξελίξεις στον ορίζοντα, η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ασχολήθηκε διεξοδικά με περισσότερα από 10 νομοσχέδια, ενώ ο κ.

Εντείνεται η πίεση για την κυβέρνηση στις αρχές του νέου έτους, καθώς από τη μία πλευρά μεγαλώνει η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα ένα ενδεχόμενο ντόμινο υποβαθμίσεων και από την άλλη κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Την ίδια στιγμή επείγει η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βάσει δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Με αυτές τις εξελίξεις στον ορίζοντα, η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ασχολήθηκε διεξοδικά με περισσότερα από 10 νομοσχέδια, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της και θα προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Τα πρώτα μεγάλα μέτωπα του νέου έτους είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν κρύβει την ανησυχία του για το πρώτο διάστημα του νέου έτους. Σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έδειξε ότι το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης είναι πλέον στραμμένο κυρίως στις αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας πως αν δεν υπάρξει μια συνολικότερη λύση του προβλήματος η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ έντονες πιέσεις, παρ΄ ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι οι υποβαθμίσεις συνιστούν σημαντική απειλή για την οικονομία. Είπε σχετικά ότι ένα κύμα υποβαθμίσεων θα δημιουργήσει πρόβλημα στις τράπεζες, κάποιες από τις οποίες θα υποστούν μεγάλες πιέσεις. Συμπλήρωσε πάντως ο υπουργός Οικονομικών ότι υπάρχει το «μαξιλάρι» των 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, το οποίο θα μπορούσε να απορροφήσει κάποιους κραδασμούς.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα έλθει στη Βουλή περί τις 15 Ιανουαρίου και σε αυτό δεν θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς, οι οποίες θα ενταχθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, λίγες ημέρες νωρίτερα.

Γ. Παπανδρέου: «Μην αναζητείτε αποδιοπομπαίους τράγους»
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Τόνισε ότι «χρειάζεται προσπάθεια και συνεχείς διορθωτικές κινήσεις» και ότι «η δικαιολογημένη ανησυχία, απογοήτευση ή και οργή των πολιτών δεν πρέπει να οδηγήσει σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά να γίνει δύναμη αλλαγής». Η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε και ως έκφραση πολιτικής στήριξης προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει δεχθεί επιθέσεις από βουλευτές και υπουργούς τις τελευταίες εβδομάδες. «Τίποτε δεν χαρίζεται» είπε με έμφαση ο Πρωθυπουργός και τόνισε εν αναμονή της νέας χρονιάς: «Το 2011 προχωράμε με μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν».

Νέα κόντρα Ρέππα – Μπιρμπίλη
Σ το πλαίσιο των πολύωρων χθεσινών συζητήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο τριβές υπήρξαν κάποια στιγμή μεταξύ της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και του υπουργού Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος έφερε εισήγηση για σχέδιο νόμου που τροποποιεί το σύστημα εκπόνησης μελετών, εκτέλεσης δημοσίων έργων και ορίζει τη σύσταση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Εργων. «Να μην υπάρχουν εξαιρέσεις» φέρεται να ζήτησε η κυρία Μπιρμπίλη, στην οποία ο υπουργός Υποδομών απάντησε ότι τις περισσότερες φορές από το δικό της γραφείο προβάλλονται ενστάσεις και ζητούνται περιβαλλοντικές εξαιρέσεις σε δημόσια έργα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν μελέτες και εκτελέσεις έργων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.