Νέα Δημοκρατία Τα «κλειστά επαγγέλματα» ο νέος πονοκέφαλος της Ρηγίλλης

Υπό την ισχυρή πίεση των «γαλάζιων» συνδικαλιστών που έχουν την πρωτοκαθεδρία στα σωματεία και τους επιστημονικούς συλλόγους που θίγονται από το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», προσπαθεί να ισορροπήσει η Ρηγίλλης.

Υπό την ισχυρή πίεση των «γαλάζιων» συνδικαλιστών που έχουν την πρωτοκαθεδρία στα σωματεία και τους επιστημονικούς συλλόγους που θίγονται από το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», προσπαθεί να ισορροπήσει η Ρηγίλλης. Η Ν.Δ. αν και αναμένεται, με βάσει τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου, όταν αυτό θα κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, ετοιμάζεται να θέσει μια σειρά ενστάσεων για επιμέρους διατάξεις, καθώς οι αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές της είναι μεγάλες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δυο αντικρουόμενων πλευρών στο εσωτερικό του κόμματός του: από τη μια είναι οι εκπρόσωποι της λαϊκής δεξιάς και από την άλλη οι φιλελεύθεροι, τους οποίους τους χωρίζει…« πολιτική άβυσσος». Και αυτό, διότι υπάρχουν βαθύτατες διαφωνίες στην ιδεολογική προσέγγιση πολλών ζητημάτων και εν προκειμένω στο θέμα των «κλειστών επαγγελμάτων».

Ο γραμματέας Συνδικαλισμού της Ν.Δ. κ. Ι. Μανώλης επιμένει ότι όλα τα «κλειστά επαγγέλματα» δεν είναι το ίδιο, ενώ άλλοι συνδικαλιστές διεμήνυσαν στη Ρηγίλλης, ότι έχουν πολλές ενστάσεις, με σημείο αιχμής την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής. Στην άλλη… όχθη, ο τομεάρχης κ. Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί επιβεβλημένη την ψήφιση του νομοσχεδίου, σε πρώτη φάση επί της αρχής, ενώ μαζί του συμφωνούν και άλλοι, όπως π.χ. ο κ. Κ. Χατζηδάκης, που εκτιμούν ότι ήδη έχει καθυστερήσει.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές, όπως και ο κ. Γερ. Γιακουμάτος, που επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν στις προγραμματικές διακηρύξεις της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλοι σημειώνουν, ότι υπήρχε και στο «γαλάζιο» πρόγραμμα.

Ξεκάθαρη στάση δεν υπάρχει από τη Ν.Δ. μέχρι στιγμής σε ότι αφορά διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, π.χ. τι θα πράξει με τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους φαρμακοποιούς, κ.α. και αυτό που με σιγουριά μπορεί να σημειώσει κανείς, είναι πως υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο με «γαλάζιους» συνδικαλιστές που πιέζουν για μια σκληρή στάση, ώστε να μην χάσουν κεκτημένα.

Είναι ενδεικτική η στάση της βουλευτού της Ν.Δ. και δικηγόρου κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ (τομεάρχης Παιδείας) που δίνει και το κλίμα που επικρατεί στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα όσον αφορά τους νομικούς. «Οι δικηγόροι είναι μία τάξη η οποία θίγεται άμεσα και καίρια. Θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά, οι δικηγόροι, αν θα πρέπει να ψηφίσουμε μια τέτοια διάταξη. Αυτό δεν σημαίνει συντεχνιακή αντίληψη, σημαίνει διασφάλιση, προς το αίσθημα δικαίου» είχε πει προβληματίζοντας πολλούς στη Ρηγίλλης.

Η γραμμή που εκπορεύεται από τη Ρηγίλλης, είναι σαφής: «Το γεγονός ότι λέμε ναι κατ’ αρχήν δεν σημαίνει ότι δίνουμε και λευκή επιταγή στην κυβέρνηση». Παράλληλα θυμίζουν και την κίνηση του κ. Σαμαρά να καλέσει από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, να κάνει διάλογο ο ίδιος προσωπικά με τους εκπροσώπους των κλειστών επαγγελμάτων, εκτιμώντας, προφανώς, ότι κάποιες από τις ενστάσεις τους είναι δίκαιες και θα έπρεπε να εισακουστούν.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στη Ν.Δ. είναι και η δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος, κ. Π. Παναγιωτόπουλου που διατηρεί επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση. «Ο Πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών. Πριν από οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Παπανδρέου οφείλει να κάνει ο ίδιος απευθείας διάλογο με κάθε κλάδο και κάθε επαγγελματική κατηγορία χωριστά» τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το σημαντικό είναι ότι η Ν.Δ. ζητά από την να λάβει απολύτως υπ’ όψιν της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας, αφού όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη, «δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο».

Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας, που υπερασπίζονταν με σθένος οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, ήταν που στάθηκαν εμπόδιο στις κυβερνήσεις Καραμανλή να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα».

Σε αυτό εστιάζει την κριτική της προς τη Ν.Δ. και η κυβέρνηση και είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, που τόνισε: «Θα ήταν ευπρόσδεκτες οι συμβουλές της ΝΔ για την αντιμετώπιση του μεγάλου και σοβαρότατου, για την κοινωνία και την οικονομία θέματος των κλειστών επαγγελμάτων, εάν επί έξι χρόνια που κυβερνούσαν τη χώρα το είχαν προσεγγίσει έστω και ακροθιγώς».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.