Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα παραμένει οξύ και διαρκώς επηρεαζόμενο από το οποιοδήποτε δυσμενές δημοσίευμα και την όποια φήμη που διατρέχει την εγχώρια ή τις διεθνείς αγορές. Τις τελευταίες ημέρες κατεγράφη και πάλι επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές για την Ελλάδα, τόσο από τις επαπειλούμενες υποβαθμίσεις της οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης όσο και από τις διάσπαρτες φήμες και πληροφορίες για υποτιθέμενη επίσπευση της επιμήκυνσης και αναδιάρθρωσης του συνόλου του ελληνικού χρέους. Επιτάθηκε μάλιστα το πρόβλημα και εκδηλώθηκε με καθίζηση στις τιμές των ελληνικών μετοχών και με τη διεύρυνση των spreads, της διαφοράς δηλαδή των επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους. Ωστόσο όσα είδαν το φως της δημοσιότητας απέχουν πολύ της πραγματικότητας. Ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους δεν έχει τεθεί ούτε συζητηθεί επισήμως.
Οπως και το θέμα της επιμήκυνσης του μεγάλου δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας δεν έχει κριθεί και πολύ περισσότερο βεβαίως δεν έχει κριθεί, ούτε καν συζητηθεί, εκείνο της επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνόλου του χρέους. Αυτό που έχει ειπωθεί και μεταδίδεται ως υπόσχεση είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προκρίνει εσωτερικά στα όργανά του την επιμήκυνση του δανείου της τρόικας.
Πιθανώς εκεί κάποιοι με τη συνήθη ευκολία που χαρακτηρίζει τους εξοικειωμένους σε θέματα κρατικών χρεών εμπειρογνώμονες να έχουν μιλήσει και για το ενδεχόμενο ευχερέστερης αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, αν προηγηθεί το βήμα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του μεγάλου δανείου. Στην Ευρώπη αντιθέτως, η οποία προσφέρει και τα δύο τρίτα του δανεισμού προς την Ελλάδα, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών, ούτε καν η επιμήκυνση δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως. Στη σύνοδο κορυφής, κατά τη συζήτηση των όρων παροχής των δανείων προς την Ιρλανδία, έγινε αναφορά στην ανάγκη ανάλογης χρονικής προσαρμογής του χρόνου του δανείου προς την Ελλάδα. Ωστόσο απόφαση δεν υπάρχει και πιθανώς δεν θα υπάρξει πριν από την αξιολόγηση των διαρθρωτικών μέτρων που τώρα λαμβάνει η κυβέρνησή μας εν όψει της τέταρτης και κρισιμότερης δόσης του δανείου της τρόικας.
Υπό αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε συζήτηση και ιδιαιτέρως οποιαδήποτε διακίνηση σεναρίων από κύκλους της πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των χρεών μας μοιάζει επιπόλαιη, για να μην πούμε ανεύθυνη. Είναι πολύ σοβαρά θέματα αυτά της διαχείρισης των χρεών μας για να λυθούν στον αέρα και στα γρήγορα. Και επίσης είναι πολύ ευαίσθητα για να μεταδίδονται με ευκολία. Οφείλουν άπαντες να γνωρίζουν και πρώτοι οι πολιτικοί μας που διακινούν σχετικά σενάρια, θετικά ή αρνητικά, ότι κάποιοι κερδίζουν χρήματα από τη καλλιέργεια και μόνο φημών. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είναι ανυπόστατες.