Το Πεκίνο αυξάνει τα επιτόκια

Η νομισματική πολιτική της Κίνας θα γίνεται όλο και πιο «σφιχτή» το 2011, προβλέπουν οι ειδικοί. Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να συγκρατήσει τις φούσκες των περιουσιακών στοιχείων και κυρίως στην αγορά ακινήτων και να περιορίσει τις ανατιμήσεις των αγαθών, που αν συνεχιστούν κινδυνεύουν να προκαλέσουν μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, ακόμη και κοινωνική αναταραχή.

Τη δεύτερη μέσα σε διάστημα δυόμιση μηνών κίνηση περιορισμού της ρευστότητας στην κινεζική αγορά (και οικονομία) έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Ανήμερα τα Χριστούγεννα η επονομαζόμενη «Τράπεζα του Λαού της Κίνας» ανακοίνωσε την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του γουάν. Στόχος της είναι βεβαίως να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, που «έτρεχε» με ετήσιο ρυθμό 5,1% το Νοέμβριο.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να συγκρατήσει τις φούσκες των περιουσιακών στοιχείων και κυρίως στην αγορά ακινήτων και να περιορίσει τις ανατιμήσεις των αγαθών, που αν συνεχιστούν κινδυνεύουν να προκαλέσουν μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, ακόμη και κοινωνική αναταραχή. Ως γνωστόν, από τα τέλη του 2008 η κυβέρνηση του Πεκίνου με επαναλαμβανόμενες ενέσεις ρευστότητας είχε προσπαθήσει να προστατεύσει την οικονομία της Κίνας από την παγκόσμια οικονομική κρίση – και η αλήθεια είναι ότι η χώρα ξεπέρασε την κρίση αβρόχοις ποσί.

Το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο είναι σήμερα στην Κίνα 5,81%. Σε επίπεδο σαφώς χαμηλότερο από το 7,47% που είχε φθάσει προτού την πρώτη μείωση, που είχε κάνει η Κεντρική Τράπεζα στα τέλη του 2008 για να στηρίξει τη ρευστότητα στην κινεζική οικονομία. Το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε στο 2,75%. Από την αρχή του 2010 το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε έξι «κινήσεις» για τον περιορισμό της ρευστότητας και οι ειδικοί θεωρούν ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας ανοδικής πορείας των επιτοκίων του γουάν – είναι άλλωστε πάγια και πιεστικά τα αιτήματα της Δύσης και δη της Ουάσιγκτον για να ανατιμηθεί το κινεζικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, του γεν και των άλλων νομισμάτων. Η Morgan Stanley θεωρεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2011 το Πεκίνο θα προχωρήσει σε τρεις ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ η JPMorgan προβλέπει «μόνο» δύο αυξήσεις.

Το σφίξιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας και του δανεισμού έχει πυροδοτήσει μιαν αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και κυρίως του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι θα περιοριστεί η ζήτηση για πρώτες ύλες και για ενέργεια από τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι εν πολλοίς χάρη στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής του Πεκίνου, τα κέρδη των κινεζικών επιχειρήσεων (στο βιομηχανικό τομέα) αυξήθηκαν κατά 49,4% τους πρώτους 11 μήνες του 2010, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 – όταν δηλαδή η παγκόσμια κρίση βρισκόταν στο «απόγειό» της, αν μπορεί να ειπωθεί αυτό… – το ποσοστό αύξησης των κερδών ήταν μόλις 7,8%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.