News AlertΣτα χαμηλά 12ετίας οι αξίες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο γενικός δείκτης απώλεσε 2,77% στις 1.404,20 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 57,86 εκατ. ευρώ και τις τράπεζες να χάνουν 3,17%.

Ενώ οι μετοχές παγκοσμίως ακολουθούν πτωτική τροχιά, ύστερα από την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών και η εορταστική ραστώνη πίεσαν τις αξίες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες να δέχονται νέες πιέσεις μετά και τη νέα διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων.

«Η περίοδος των εορτών αλλά και η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη περιορίζει σημαντικά την αξία των συναλλαγών», ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές, σημειώνοντας πάντως πως «με τόσο μικρό τζίρο δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τα δρώμενα στο ΧΑ».

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών συντείνει στην άποψη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και οι τραπεζικές μετοχές που αποτελούν και την «ατμομηχανή» του θα εξακολουθήσουν μεσοπρόθεσμα να κινούνται στον ρυθμό της αγοράς του ελληνικού κρατικού χρέους. Το ΧΑ μάλιστα όπως λέγεται, θα ξεφύγει από τη δίνη της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην οποία παραμένει εγκλωβισμένο, μόνο όταν οι αγορές πειστούν πως οι ακολουθούμενες πολιτικές συνεισφέρουν στον περιορισμό του ελλείμματος και οδηγούν όχι μόνο στη μείωση αλλά και στον ουσιαστικό έλεγχο της δυναμικής του χρέους της Ελλάδας.

Ο γενικός δείκτης απώλεσε 2,77% στις 1.404,20 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 57,86 εκατ. ευρώ και τις τράπεζες να χάνουν 3,17%. Η κινεζική κεντρική τράπεζα αύξησε απρόσμενα το περασμένο Σάββατο το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,81% για να περιορίσει τον πληθωρισμό, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια κίνηση στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Ήταν η δεύτερη αύξηση τους τελευταίους δύο μήνες, και σε συνδυασμό με νέους περιορισμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων οδήγησε σε αισθητές απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Οι τράπεζες υποφέρουν μετά την αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα αλλά και την πιθανή ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης», ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές.

Οι εγχώριες τράπεζες πιέστηκαν αισθητά χωρίς όμως μεγάλο όγκο συναλλαγών καθώς πολλοί επενδυτές λείπουν σε διακοπές, σημείωσαν κάποιοι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Στην εγχώρια αγορά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με πτώση 3,51%, της Alpha Bank με απώλειες 3,72% ενώ η EFG Eurobank υποχώρησε 2,6%. Η τελευταία προχώρησε σε συμφωνία με το International Finance Corporation (IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank Group), που προβλέπει την παροχή από το IFC στις θυγατρικές τράπεζες του ομίλου Eurobank EFG στην Ρουμανία και τη Σερβία ποσού 125 εκατ. δολαρίων για την παροχή χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες αυτές.

Η μετοχή του ΟΤΕ απώλεσε 1,42% μετά τα νέα ότι ο οργανισμός είναι διατεθειμένος να πωλήσει το μειοψηφικό ποσοστό του στην Telekom Srbija, ενώ η Deutsche Telekom σύμφωνα με συνέντευξή στη γερμανική έκδοση των Financial Times του μέλους του ΔΣ του ομίλου Γκίντο Κέρκχοφ, προχωρά σε μείωση μισθών και αλλαγές στο προσωπικό της ελληνικής θυγατρικής της, καθώς όπως ανέφερε «το κόστος προσωπικού αποτελεί συνολικά το 37% του τζίρου του ΟΤΕ, την ώρα που το αντίστοιχο κόστος για την Deutsche Telekom κινείται στο 20%», προσθέτοντας ότι ο γερμανικός όμιλος ήδη συζητά για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση και τα συνδικάτα.

Η ΔΕΗ σημείωσε πτώση 2,99%, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη επανέλαβε σε συνέντευξή της στα Νέα τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση τίθεται υπέρ της ανταλλαγής ενέργειας της ΔΕΗ με άλλες χώρες, αντί για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της εταιρίας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Την ίδια ώρα, η αυστριακή Verbund, ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή της να αποσυρθεί από την Ελληνική αγορά για στρατηγικού λόγους. Στην απόφαση της Verbund, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παίκτης στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, έπαιξαν ρόλο σύμφωνα με την Marfin Analysis, εκτός από τις αρνητικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, οι αβεβαιότητες στην ρύθμιση της αγοράς αλλά και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από ιδιώτες προμηθευτές αλλά και την ΔΕΗ που αναδιαρθρώνει τα τιμολόγιά της από το 2011.

Με απώλειες έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (-10,15%), της Υγείας (-7,04%) και των Τροφίμων (-4,29%).

Συνολικά 26 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 136 πτωτικά και 44 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Spider- Πέτσιος +16,67%, Κεραμεία Αλλατίνη +8,33%, Δούρος +7,95% και Sato +7,14% και την μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές: Νεώριο -18,99%, Moda Bango -18,18%, Altec -14,29% και ΔΟΛ -14,29%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.