Φιντέλ Κάστρο

Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έπειτα από μια μακρά περίοδο απομόνωσης ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο επέστρεψε δριμύτερος στην πολιτική επικαιρότητα. Εδωσε το καλοκαίρι το «παρών» όχι μόνο στη σύνοδο του κουβανικού κοινοβουλίου, αλλά και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ συναντάται συχνά, παρουσία φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, με νέους, εργάτες και ξένους ηγέτες που επισκέπτονται την Αβάνα. Μετά την ανακοίνωση της αρρώστιας του το 2006, ο Κάστρο «εξαφανίστηκε».

Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έπειτα από μια μακρά περίοδο απομόνωσης ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο επέστρεψε δριμύτερος στην πολιτική επικαιρότητα. Εδωσε το καλοκαίρι το «παρών» όχι μόνο στη σύνοδο του κουβανικού κοινοβουλίου, αλλά και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ συναντάται συχνά, παρουσία φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, με νέους, εργάτες και ξένους ηγέτες που επισκέπτονται την Αβάνα.

Μετά την ανακοίνωση της αρρώστιας του το 2006, ο Κάστρο «εξαφανίστηκε». Εμφανιζόταν μόνο περιστασιακά σε φωτογραφίες. Ωστόσο, από τις 7 Ιουλίου 2010 έκανε μια σειρά δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις, προκαλώντας ευρείες εκτιμήσεις πως επιθυμεί να είναι και πάλι πιο ενεργός στην πολιτική ζωή της Κούβας.

Ο ίδιος το διαψεύδει. «Οι νεότεροι πρέπει να αναλάβουν τις τύχες της επανάστασης» λέει. Και όταν ανακοινώθηκε ότι περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν (σε μια χώρα όπου και οι κουρείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι) ο κομαντάντε Φιντέλ δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ο ασθενής Κάστρο «αναστήθηκε», αλλά ο καστρισμός αργοπεθαίνει στην Κούβα της φτώχειας, της μαύρης αγοράς και της εκπόρνευσης στον βωμό του τουρισμού.

Φορώντας τη γνωστή στολή εκστρατείας, ο γηραιός ηγέτης εμφανίστηκε αρχικά στις 7 Ιουλίου σε μια τελετή στην Αρτεμίσα, μια περιοχή 60 χλμ. από την Αβάνα, προκειμένου να τιμήσει τους νεαρούς αντάρτες της πόλης οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα, την 26η Ιουλίου του 1953, στο Σαντιάγο. Η επίθεση είχε αποτύχει, αλλά θεωρείται η απαρχή της επανάστασης του 1959.

Λίγες ημέρες μετά εμφανίστηκε σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα μιλώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που αποτελεί την πρώτη του δημόσια τηλεοπτική παρέμβαση τα τελευταία τρία χρόνια. Φορώντας ένα αθλητικό μπουφάν και καρό πουκάμισο, ο 84χρονος Κάστρο μίλησε με άνεση και έδειχνε σε καλή κατάσταση, παρά τις φήμες που τον ήθελαν ετοιμοθάνατο.

Ακολούθησε μια ακόμη πιο «δραστική» κίνηση: στις 7 Αυγούστου μίλησε στην κουβανική βουλή για τον ενδεχόμενο κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Φορώντας μακρυμάνικο χακί στρατιωτικό πουκάμισο χωρίς διακριτικά, ο Κάστρο έγινε δεκτός με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και κραυγές «Βίβα Φιντέλ» σε απευθείας μετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση.

Ορθιος στο βήμα, ο Κάστρο προειδοποίησε την ανθρωπότητα ότι ο Αρμαγεδδών μπορεί να προκύψει αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατάξει επίθεση στο Ιράν ενώ η Τεχεράνη αντιστέκεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

«Ο πυρηνικός κίνδυνος απειλεί την ανθρωπότητα», τόνισε, προσθέτοντας πως «κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να ονειρευόμαστε ότι είναι ακόμη πιθανό το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει, να περάσει τις δύσκολες δοκιμασίες που μας περιμένουν στο προσεχές μέλλον».

Στη διάρκεια της 12λεπτης ομιλίας του ο Κάστρο ζήτησε επίσης να επιτραπεί στη σύζυγο του Χεράρντο Χερνάντες, ενός από τους πέντε κουβανούς κατασκόπους που έχουν καταδικαστεί στις ΗΠΑ, να τον επισκεφθεί.

Είναι φανερό ότι ο περήφανος λαός της Κούβας βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο, καθώς το γερασμένο κομμουνιστικό καθεστώς αδυνατεί να βρει νέους δρόμους για την ανάπτυξη και τη δημοκρατία, να αντιμετωπίσει τη νέα διεθνή κρίση, αλλά και να ανανεώσει τα πολιτικά πρόσωπα αναδεικνύοντας μια νέα γενιά ηγετών. Νέος Κάστρο δεν έχει γεννηθεί στην Κούβα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.