Μικρός γεννάται σήμερον

Ο Μελ Χιόρ ήταν απορροφημένος στο εργαστήριό του έχοντας εισχωρήσει στον πυρήνα ενός υγιούς κυττάρου που δεχόταν την επίθεση ενός καρκινικού όγκου. Ετσι δεν άκουσε τον ήχο του μηνύματος Τwitter που έφθασε στο κινητό του τηλέφωνο. Οταν όμως ξαφνικά άρχισε να ακούγεται από το laptop του η μουσική του «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Ρίχαρντ Στράους, ο ερευνητής τινάχτηκε, πέταξε τον 3-D εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας που φορούσε και έσπευσε στον υπολογιστή του. Ο Μελ Χιόρ ...

24 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 18.00

Ο Μελ Χιόρ ήταν απορροφημένος στο εργαστήριό του έχοντας εισχωρήσει στον πυρήνα ενός υγιούς κυττάρου που δεχόταν την επίθεση ενός καρκινικού όγκου. Ετσι δεν άκουσε τον ήχο του μηνύματος Τwitter που έφθασε στο κινητό του τηλέφωνο. Οταν όμως ξαφνικά άρχισε να ακούγεται από το laptop του η μουσική του «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Ρίχαρντ Στράους, ο ερευνητής τινάχτηκε, πέταξε τον 3-D εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας που φορούσε και έσπευσε στον υπολογιστή του. Ο Μελ Χιόρ είχε βάλει το soundtrack της «Οδύσσειας του Διαστήματος» που ήταν η αγαπημένη ταινία του ως τον ήχο για τα μηνύματα συναγερμού τα οποία δεν ήταν απλώς υψίστης σημασίας αλλά ζητήματα ζωής και θανάτου.

Οταν είδε το μήνυμα, το πρόσωπο του πήρε μια έκφραση ενθουσιασμού αλλά και αγωνίας. Το μήνυμα περιείχε μόνο νούμερα και χαρακτήρες. Ηταν φυσικά κάποιος κώδικας που απαιτούσε αποκρυπτογράφηση. Ο Μελ Χιόρ έβγαλε τον ξύλινο σταυρό που φορούσε και τράβηξε την κάτω πλευρά του που λειτουργούσε ως θήκη. Αποκαλύφθηκε η άκρη ενός USΒ την οποία τοποθέτησε στο laptop. Αμέσως τα νούμερα και τα γράμματα άρχισαν να μεταλλάσσονται καταλήγοντας σε έναν αριθμό που παρέπεμπε στις ποθητές συντεταγμένες, καθώς και σε ένα συνημμένο σχεδιάγραμμα.

Εκείνη τη στιγμή στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίστηκαν δύο παράθυρα. Στο ένα βρισκόταν ο Γκας Παρ και στο άλλο ο Βαλ Τάσαρ. Ο Μελ Χιόρ τούς ρώτησε αν είχαν κάνει ό,τι και εκείνος. Απάντησαν θετικά. Στα χέρια τους είχαν τις συντεταγμένες μιας τοποθεσίας, σπασμένες για λόγους ασφαλείας σε τρία κομμάτια. Ο καθένας είχε από ένα κομμάτι.

«Ραντεβού στην πίστα σε δύο ώρες» είπε ο Μελ Χιόρ.

Το ταξίδι
Οι τρεις ερευνητές έκλεισαν τους υπολογιστές, πάτησαν έναν κωδικό στην ηλεκτρονική κλειδαριά που βρισκόταν σε μια μικρή ντουλάπα δίπλα στο γραφείο τους και έβγαλαν από μέσα ένα μικρό ταξιδιωτικό σακίδιο. Το πήραν, βγήκαν στον δρόμο και κατευθύνθηκαν προς τον κεντρικό σταθμό τρένων στη Μελβούρνη. Εβγαλαν εισιτήριο για το τρένο maglev και επιβιβάστηκαν ο καθένας σε διαφορετικό βαγόνι. Το τρένο που κινείται αιωρούμενο σε μαγνητικά πεδία ώστε να αναπτύσσει τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα χωρίς να κάνει καθόλου θόρυβο οδήγησε τους τρεις ερευνητές στον προορισμό τους εντός του χρονοδιαγράμματος. Βγαίνοντας από τον σταθμό, τρία «Λαγωνικά» (Βloodhounds) περίμεναν τους ερευνητές. Ο κάθε ερευνητής μπήκε στο Βloodhound που τον περίμενε και ξεκίνησε. Τo υπερηχητικό αυτοκίνητο που πιάνει τα 1.700

χλμ./ώρα διέσχισε ακαριαία την αυστραλιανή έρημο και οδήγησε τους ερευνητές σε ένα περιφραγμένο εργοτάξιο που βρισκόταν σε μια περιοχή πυκνής βλάστησης. Εισήλθαν στο εργοτάξιο και περίμεναν μέσα σε μεγάλο υπόστεγο. Υστερα από λίγη ώρα το πάτωμα στο κέντρο του υπόστεγου άρχισε να υποχωρεί και από κάτω άρχισε να ανεβαίνει ένα μεγάλο μεταλλικό βέλος. Ηταν το Χ-51Α, ένα σκάφος εφοδιασμένο με πειραματικό στροβιλοκινητήρα τύπου «scramjet» (αυλοωθητής υπερηχητικής καύσης) που τρέχει με ταχύτητα 6 Μach. Οι τρεις ερευνητές εισήλθαν στο σκάφος και ύστερα από περίπου 30 λεπτά έβγαιναν από αυτό πατώντας το έδαφος μιας απομονωμένης περιοχής στην έρημο του Ισραήλ. Αυτή τη φορά δεν μπήκαν σε χωριστά οχήματα αλλά εισήλθαν στο Βoss, ένα SUV Chevy Τahoe που κατασκεύασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Carnegie Μellon στις ΗΠΑ. Για λόγους ασφαλείας έπρεπε να μην έρθουν σε επαφή με κανέναν, έτσι το τζιπ που είχε κερδίσει το ράλι αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων ήταν η ιδανική λύση. Οι τρεις ερευνητές πληκτρολόγησαν στον υπολογιστή του τζιπ τις συντεταγμένες και αυτό ξεκίνησε την πορεία του έχοντας συνδεθεί με τον πιο προηγμένο δορυφόρο μετάδοσης δεδομένων εντοπισμού θέσης (GΡS) ώστε να βρει την πιο ασφαλή αλλά και γρήγορη διαδρομή για τον συγκεκριμένο προορισμό. Η ώρα έδειχνε 23.30 όταν το τζιπ σταμάτησε στους πρόποδες ενός λοφίσκου πάνω στον οποίο βρισκόταν μια κωμόπολη.

Η αναζήτηση
Οι τρεις ερευνητές κατέβηκαν και ο Γκας Παρ έβγαλε μια συσκευή και άρχισε να κοιτάζει χάρτες.

«Πού βρισκόμαστε;».

«Στους αραβικούς χάρτες καταγράφεται ως Μπέιτ-Λαχμ, αλλά βλέπω ότι παλαιότερα ονομαζόταν Βηθλεέμ».

«Πρέπει να βρούμε γρήγορα το ακριβές σημείο».

Οι τρεις ερευνητές ένωσαν τα κομμάτια του σχεδιαγράμματος που είχε ο καθένας μαζί του. Το ολοκληρωμένο σχεδιάγραμμα πήρε ο Βαλ Τάσαρ και έβγαλε από το δικό του σακίδιο έναν ψηφιακό μεταφραστή όμοιο με αυτούς που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ. Οι τρεις ερευνητές έτρεξαν σε ένα βενζινάδικο που βρι σκόταν απέναντι από εκεί όπου είχαν σταματήσει. Ο Βαλ Τάσαρ έδειξε στον υπάλληλο του βενζινάδικου το σχεδιάγραμμα και με τη βοήθεια του μεταφραστή προσπάθησε να μάθει προς τα πού έπρεπε να πάνε. Ο υπάλληλος τους είπε ότι το σχεδιάγραμμα έδειχνε έναν ναό που βρισκόταν στην άλλη άκρη της πόλης. Οι τρεις ερευνητές έβγαλαν έναν πάκο δολάρια και τα έδωσαν στον υπάλληλο ζητώντας του να τους δώσει το αυτοκίνητό του για να πάνε ως εκεί. Χρησιμοποιώντας 2-3 φορές ακόμη τον ψηφιακό μεταφραστή για να πάρουν οδηγίες από τους ντόπιους, κατάφεραν ύστερα από 15 λεπτά να φθάσουν στον ναό. Βγήκαν από το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν προς τα εκεί. Πίσω από το παρεκκλήσι, μια μυστική κρύπτη οδηγούσε σε ένα εργαστήριο τελευταίας τεχνολογίας. Με τη βοήθεια του κωδικού οι ερευνητές εισχώρησαν σε μια αίθουσα χειρουργείου. Είδαν 4-5 άτομα να βρίσκονται γύρω από μια γυναίκα που ετοιμαζόταν να γεννήσει και να προσπαθούν να βοηθήσουν στον τοκετό. Τη στιγμή που στα ψηφιακά ρολόγια των τριών ερευνητών η ώρα έγραψε 24.00 το μωρό έκανε την εμφάνισή του. Οι ερευνητές κατέγραφαν τα πάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα και οι εικόνες μεταδίδονταν σε ένα ειδικό forum που είχε δημιουργηθεί στο Ιnternet γι΄ αυτόν τον σκοπό.

Η ζωή
Φυσικά το μωρό δεν γνώριζε ότι οι γονείς του είχαν λάβει μέρος σε μια μυστική έρευνα γονιδιακών πειραμάτων και το ίδιο ήταν ουσιαστικά προϊόν γενετικής τροποποίησης. Οι ερευνητές πλησίασαν το μωρό και με επιδέξιες κινήσεις αφαίρεσαν τον ομφάλιο λώρο και τον τοποθέτησαν σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα. Σε έναν άλλον έβαλαν δείγματα από τον πλακούντα. Λίγη ώρα αργότερα βρίσκονταν σε ένα προηγμένο τεχνολογικά εργαστήριο όπου μηχανήματα πραγματοποιούσαν χιλιάδες αναλύσεις σε χρόνο dt. Ο Μελ Χιόρ σήκωσε τα μάτια του από τον υπολογιστή του στον οποίο έφθαναν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και κούνησε το κεφάλι του καταφατικά στους υπόλοιπους. Είχαν στα χέρια τους το γενετικό υλικό που θα τους βοηθούσε να νικήσουν τον καρκίνο. Με τις κυτταρικές σειρές που θα προέκυπταν από τα βλαστικά κύτταρα του μωρού, η ανοσία του στον καρκίνο έμελλε να θεραπεύσει εκατομμύρια ανθρώπους.

ΥΓ.:Οπως λένε και στις ταινίες, κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις που αναφέρονται στην ιστορία μας είναι απολύτως συμπτωματικές, όμως όλα τα συστήματα,οι τεχνολογίες,τα οχήματα και τα ονόματά τους είναι απολύτως πραγματικά…

ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΤΡΕΝΑ

Τα τρένα μαγνητικής ανύψωσης (maglev) κινούνται αιωρούμενα με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων.Επειδή δεν ακουμπούν στο έδαφος έχουν ελάχιστη αντίσταση και θόρυβο και φυσικά πολύ υψηλές ταχύτητες.Τα τρένα maglev μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες 500 με 550 χλμ./ώρα,ταχύτητες που αναπτύσσουν και τα αεροπλάνα καταναλώνοντας όμως τη διπλάσια ποσότητα ενέργειας.Αχανείς χώρες όπως η Κίνα και η Αυστραλία έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν στα μαγνητικά τρένα,ενώ η Ιαπωνία έχει το πλέον ανεπτυγμένο δίκτυο και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα κάλυψης όλων των σημαντικών πόλεων.Στις ΗΠΑ έχει αποφασιστεί η χρήση των μαγνητικών τρένων στη δυτική ακτή της χώρας και συγκεκριμένα σε μια γραμμή που θα ξεκινάει από το Λος Αντζελες,αλλά το κόστος τριπλασιάστηκε από το αρχικό πλάνο και είναι πιθανό η κατασκευή της γραμμής να καθυστερήσει.

ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σε μια από τις κορυφαίες εκθέσεις αεροναυπηγικής,το διεθνές Αirshow του Farnborough στην Αγγλία,παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι ένα αντίγραφο σε κανονικές διαστάσεις του Βloodhound (SSC).Πρόκειται για ένα υπερηχητικό αυτοκίνητο που είναι το αποτέλεσμα τριών ετών αεροδυναμικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι στην Ουαλλία σε συνεργασία με τη ΜathWorks και την ΕΡSRC. Η μηχανή του «Λαγωνικού» είναι ένας συνδυασμός υβριδικού πυραύλου και μηχανής τζετ από μαχητικό αεροπλάνο Εurofighter-Typhoon και στις δοκιμές κατάφερε να πιάσει ταχύτητες που αγγίζουν τα 1.700 χλμ./ώρα.Το αμάξωμά του αποτελείται από ένα κράμα μετάλλων.Ενα τέτοιο αυτοκίνητο θα μπορούσε να καλύψει την απόσταση Αθήνα- Θεσσαλονίκη σε ένα 20λεπτο.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ 6 ΜACH

Το πειραματικό αεροσκάφος Χ-51Α της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοπ οίησε το καλοκαίρι πτήση τριών λεπτών με ταχύτητα 6 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήχου, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ χρονικής διάρκειας πτήσης σε αυτέ ς τις ταχύτητες. Το Χ-51Α ήταν εφοδιασμένο με πειραμα τικό στροβιλοκινητήρα τύπ ου «scramjet» (αυλοωθητής υπερηχητικής καύσης), ο οποίος προσφέρει τελικές ταχύ τητες που ως σήμερα μόνο οι πυραυλοκινητήρες μπορούσα ν να προσφέρουν. Για να λειτουργήσουν οι scramjet πρέπει πρώτα να επιταχύνοντ αι με πυραύλους και να πετούν ψηλά στην ατμόσφαιρα πολύ πάνω από τα επίπεδα που πετούν τα υπόλοιπα αεροσκάφη. Το Χ-51Α συνδέθηκε κάτω από το δεξί φτερό ενός βομβαρδιστικ ού Β-52 Stratofortress, αποδεσμεύθηκε σε μεγάλο ύψος και πέταξε αυτόνομα για 200 δευτερόλεπτα προτού αρχίσει να επιβραδύν ει. Το προηγούμενο ρεκόρ χρόνου πτήσης για κινητήρα scramjet ήταν 12 δευτερό λεπτα.Αλλοι πειραματικ οί scramjet που έχουν δοκιμαστεί από τη ΝΑSΑ και την κυβέρνηση της Αυστραλίας έχουν πετύχει για λίγα δευτερόλεπτα ταχύτητ α δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου.Οι scramjet κινητήρες προορίζο νται για μελλοντική χρήση σε διαστημικά,σε πολεμικ ά και σε εμπορικά αεροσκ άφη,ακόμη και σε επιβα τικά τζετ.Θεωρητικώς θα κάλυπταν την απόσταση Αμερικής- Ευρώπης σε περίπου 30 λεπτά.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΤΖΙΠ

Το Βoss,ένα τροποποιημένο τζιπ SUVChevy Tahoe που εφοδιάστηκε με υπολογιστές και ειδικά συστήματα από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Carnegie Μellon,ανακηρύχθηκε νικητής σε αγώνα δρόμου για ρομποτικά αυτοκίνητα εφαρμόζοντας σχεδόν αλάνθαστα τους κανόνες του ΚΟΚ σε μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων στην Καλιφόρνια.Το Βoss κέρδισε το έπαθλο των δύο εκατ.δολαρίων στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να έχει αντικαταστήσει τους οδηγούς με ρομπότ στο ένα τρίτο των στρατιωτικών οχημάτων ανεφοδιασμού ως το 2015,έτσι ώστε να περιορίζονται οι ανθρώπινες απώλειες στο πεδίο της μάχης.Είχαν προηγηθεί δύο διαγωνισμοί σε συνθήκες πίστας,αλλά στον διαγωνισμό που κέρδισε το Βoss η κούρσα μεταφέρθηκε σε μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια που προσομοίαζε το αστικό περιβάλλον κυκλοφορίας.Το Βoss όπως και τα υπόλοιπα ρομποτικά οχήματα ήταν εξοπλισμένο με σειρήνες,κάμερες,ραντάρ,περιστρεφόμενα αποστασιόμετρα λέιζερ και προηγμένο λογισμικό.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ

Τα πρώτα μοντέλα αυτών των συσκευών έκαναν μαζικά την εμφάνισή τους στα χέρια των αμερικανών στρατιωτών όταν έγινε η επίθεση στο Ιράκ μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.Οι στρατιώτες ήθελαν να έχουν άμεση επικοινωνία με τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες βρίσκονταν.Από τότε η τεχνολογία έφυγε από τα στρατιωτικά εργαστήρια και βγήκε στην αγορά.Σήμερα κυκλοφορούν πολλά συστήματα ηλεκτρονικής μετάφρασης που βελτιώνονται συνεχώς τεχνολογικά και εργονομικά. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν συσκευές στο μέγεθος παλάμης,ο ενσωματωμένος ομιλητής των οποίων μπορεί να μεταφράζει λέξεις, φράσεις και ολόκληρες προτάσεις σε περισσότερες από δέκα γλώσσες.Για περισσότερη ευκολία στον χρήστη πολλές από αυτές έχουν ενσωματωμένες φράσεις και προτάσεις που συνήθως χρησιμοποιεί κάποιος όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό και το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο κάτοχος είναι να τις επιλέξει.Για παράδειγμα,ο Νyrius Global Εntourage11 περιέχει περισσότερες από 7.500 «έτοιμες» προτάσεις χωρισμένες σε οκτώ κατηγορίες.

ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ!
Προφανώς πρόκειται για επιστημονική φαντασία,καθώς ηθικοί λόγοι μάς απαγορεύουν να παρέμβουμε στο ανθρώπινο γενετικό υλικό.Ακόμη όμως και αν η γενετική παρέμβαση σε ανθρώπους ήταν ηθικά αποδεκτή,δεν διαθέτουμε τις γνώσεις που θα μας επέτρεπαν να δημιουργήσουμε ένα πλάσμα θωρακισμένο αφενός από τον καρκίνο,αφετέρου ικανό να σώσει την ανθρωπότητα από αυτή την πολυπρόσωπη νόσο.Αν υποτεθεί όμως ότι υπάρχει ένα τέτοιο πλάσμα,προικισμένο από τα γονίδιά του να αναστέλλει τη δημιουργία όγκων (στη βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές ασθενών των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα πέτυχε χωρίς εξωγενή βοήθεια να σκοτώσει τους καρκινικούς όγκους),τότε από τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου του θα μπορούσαμε να παρασκευάσουμε εμβόλια που θα ενίσχυαν το ανοσοποιητικό σύστημα όσων το είχαν ανάγκη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.