Ποιος δεν θέλει να δει πολλά λεφτά μαζεμένα; Ιδού η ευκαιρία, μόνον που στην προκειμένη περίπτωση είναι συλλεκτικά νομίσματα και χαρτονομίσματα, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδας. Ένα νέο μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο νέο κτίριο τηςΤράπεζας, στην οδό Αμερικής και για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε χθες από τον διοικητή της κ. Γιώργο Προβόπουλο. Όλα τανομίσματα από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους το1928, από τον Φοίνικα του Καποδίστρια δηλαδή, όλα τα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος από την ίδρυσή της το 1927 ως τα σημερινά ευρώ βρίσκονται εδώ. Και όχι μόνον αυτά αλλά και ορισμένα πολύτιμα αρχαία νομίσματα που ανήκουν στις συλλογές της Τράπεζας. Όπως το σπανιότατο νόμισμα από ήλεκτρο (μείγμα χρυσού και αργύρου) του 5ου π.Χ. αιώνα από την Μικρά Ασία που απεικονίζει μία σφίγγα.
Περισσότερα από 600 νομίσματα και 250 τραπεζογραμμάτια παρουσιάζονται στους εξαιρετικούς εκθεσιακούς χώρους. Και μέσα από αυτά ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να παρακολουθήσει και την ιστορία της χώρας καθώς ορισμένα χαρτονομίσματα είναι «σημαδεμένα» λόγω της ιστορικότητάς τους. Οπως εκείνα της πτώχευσης του ελληνικού κράτους μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή ή το άκρον άωτον του πληθωρισμού, ένα χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών που εκδόθηκε το 1944 αμέσως μετά από την απελευθέρωση.
Για τους νοσταλγούς της δραχμής εξάλλου όλα τα προπλάσματα και όλες οι μήτρες των δραχμών βρίσκονται εδώ σε παράθεση (διαψεύδοντας και τις διαδόσεις, που προ καιρού ήθελαν να κόβονται πάλι δραχμές στο Νομισματοκοπείο…).
Ο επισκέπτης όμως, μπορεί ακόμη να δει εργαλεία και μηχανές, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία παραγωγής τραπεζογραμματίων και νομισμάτων. Μακέτες, χαλκογραφικές εκτυπώσεις, εκτυπωτικές πλάκες, μήτρες πρωτότυπες & εργασίας, προπλάσματα και άλλα ακόμη αντικείμενα, το σύνολο πάνω από 300,που σχετίζονται με τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής νομισμάτων και τραπεζογραμματίων εκτίθενται επίσης στο μουσείο. Ανάμεσά τους οι δημιουργίες του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες αποτελούν εκτός από σημαντικά ιστορικά τεκμήρια και έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.
Το μουσείο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης, στο πρώτο εκ των οποίων ο επισκέπτης ακολουθώντας το νήμα της παρουσίασης, αναζητεί τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί την εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής, μαθαίνει για τη νομισματική πολιτική της χώρας, καθώς και για την εξέλιξη του θεσμού των κεντρικών τραπεζών και την πορεία προς την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση. Ακολουθούν στο δεύτερο επίπεδο τα εκθέματα με τα νομίσματα, τα χαρτονομίσματα, τα αναμνηστικά νομίσματα δραχμών, τα ευρώ κλπ.
Τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του μουσείου τόνισε πάντως ιδιαίτερα ο διοικητής της Τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλος στο χαιρετισμό του επισημαίνοντας την δυνατότητα ενημέρωσης, ιδίως των νέων, σε θέματα όπως είναιη σταθερότητα των τιμών και η κεντρική τράπεζα καθώς και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι τραπεζικές εργασίες. Συμπληρώνοντας, η υποδιοικητής της Τράπεζας κυρία Ελένη Δενδρινού-Λουρή ανέφερε μάλιστα, ότι ο αριθμός των μαθητών από Λύκεια της χώρας, που θα επισκεφθούν το Μουσείο τους επόμενους μήνες, αναμένεται να ξεπεράσει τις 6.000.
Tο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένο, αναβαθμισμένο τεχνολογικά με ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές πολυμέσων διαδραστικού χαρακτήρα και με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων μουσειολογικών πρακτικών.
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αμερικής 3, τηλ: 210.320.3555, – 5305, – 5306. Η είσοδος είναι ελεύθερη.