Με πτώση 3,22% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.449,79 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 3,22%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,24 εκατ. ευρώ.

ΟΓενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.449,79 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 3,22%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,24 εκατ. ευρώ.

Με τις ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να εντείνονται καθώς η Moody’s, απειλεί με υποβάθμιση έξι ελληνικές τράπεζες, το Δήμο Αθηναίων και μια σειρά από ελληνικές τιτλοποιήσεις, έπειτα από την απόφασή της να θέσει υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εύλογο ήταν οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το αρνητικό κλίμα επέτειναν επίσης το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας και από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, το γεγονός ότι ένας στους τρεις θεσμικούς επενδυτές σε έρευνα της Barclays Capital εκτιμά ότι τουλάχιστον μια χώρα της ευρωζώνης θα κηρύξει χρεοστάσιο ή αναδιάρθρωση χρεών το 2011, αλλά και οι δηλώσεις του Άντριου Μποζομγουέρθ, στελέχους της Pimco στην εφημερίδα Welt του Βερολίνου που θεωρεί απαραίτητη την έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη έστω και προσωρινά. Δεν πιστεύει πως οι χώρες αυτές θα καταφέρουν στο πλαίσιο ενός νομισματικού μηχανισμού, όπως είναι το ευρώ, να αναπτυχθούν και να επιτύχουν την εξυγίανση των οικονομικών τους.

Εν μέσω λοιπόν περιορισμένου όγκου συναλλαγών, καθώς πλησιάζει και το κλείσιμο του έτους, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται ισχυρές πιέσεις, αφού όπως επισημαίνει και η Moody’s, η πιστοληπτική ικανότητα μιας κυβέρνησης αποτελεί βασικό παράγοντα στην εκτίμηση της ικανότητας της χώρας να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, ο γενικός δείκτης του ΧΑ υποχώρησε χθες 3,22% στις 1.449,79 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 73,708 εκατ. ευρώ.

Όσο οι φόβοι υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας παραμένουν στο προσκήνιο, τόσο η ανασφάλεια θα καθορίζει τα δρώμενα στο ελληνικό χρηματιστήριο, υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς. Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά στο ΧΑ, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Υγείας -8,09%, των Τραπεζών -5,03% και των Τηλεπικοινωνιών -4,19%. Όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με πτώση και τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Atebank (-9,64% της Eurobank (-7,02%), του Τ.Τ (-6,16%), της Alpha Bank (-5,86% της Κύπρου (-5,80%), ενώ η Εθνική έκλεισε κάτω από τα 6,50 ευρώ, με απώλειες 4,71%.

Συνολικά 32 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 135 πτωτικά και 36 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΑΝΕΚ(κο) +16,67%, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ+12,50%, Καρέλια +9,72% και Εβροφάρμα +9,52%, ενώ την μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές: Ιmperio-12,50%, Vell Group -11,76%, ΑΕΓΕΚ(κο) -11,54% και Unibios -11,11%.

Σημειώνεται ότι η Moody’s έχει θέσει υπό επιτήρηση τις αξιολογήσεις των Εθνικής Τράπεζας, Εurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, Αγροτικής Τράπεζας και Τράπεζα Αττικής. Επιπροσθέτως ο δείκτης χρηματοοικονομικής ισχύος (BFSRs) των Εθνικής, Εurobank και Alpha τίθεται υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση, λόγω της μεγάλης έκθεσης σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, και της αυξημένης αβεβαιότητας για την δυνατότητα της κυβέρνησης να μείωση το χρέος σε διατηρήσιμα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο περίοδο. Η πιθανή υποβάθμιση αφορά σειρά καλυμμένων ομολόγων στεγαστικής πίστης των Alpha, Eurobank, Eθνικής, Μarfin Egnatia.

Αρνητικά λειτουργεί στην αγορά και η μεγάλη υποβάθμιση των τιμών στόχου για τις ελληνικές τράπεζες απο την Bank of America Merrill Lynch για την Alpha Bank στα 5,4 ευρώ (απο 8,1 ευρώ), για την Eurobank στα 3,6 ευρώ (από τα 6,4 ευρώ), για την Εθνική στα 7,2 ευρώ (από τα 11,3 ευρώ) και για την Πειραιώς στα 3,4 ευρώ (από τα 6,1 ευρώ). Συντείνει δε ουδέτερη θέση (απο αγορά) για τις μετοχές της Alpha και της Εθνικής, και μείωση θέσεων (από ουδέτερη θέση) για τους τίτλους των Eurobank και Πειραιώς.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες θα συνεχίζουν να επηρεάσουν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και το 2011 εκτίμά και η HSBC. Το ζήτημα της ρευστότητας θα συνεχίσει να αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις, συνδυαζόμενη, μεταξύ άλλων, με μία ασθενική πιστωτική επέκταση και σταθερά υψηλό κόστος καταθέσεων στη λιανική.

Παράλληλα, η ανησυχία για πιθανές εξελίξεις σε επίπεδο δημοσίου χρέους, ίσως απαιτούσε κεφαλαιακές «ενέσεις», ενώ η «διαρροή» των καταθέσεων και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν παράγοντες προβληματισμού. Σε αυτό το πλαίσιο συστήνει αυξημένη θέση μόνο στην τράπεζα Κύπρου, ενώ ουδέτερη θέση διατηρεί για τους τίτλους της Alpha Bank και της Eurobank και μειωμένη θέση στους τίτλους των Marfin Popular και Τράπεζα Πειραιώς.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια
Στο Λονδίνο ο δείκτηςFTSE σημειώνει άνοδο κατά 0,53%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτηςDAX ενισχύεται κατά 1,02%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 1,04%.

Με απώλειες 87,42 μονάδων, ποσοστό 0,85%, έκλεισε στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei φθάνοντας στις 10.216,41 μονάδες.

Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου βρίσκεται στα 1,31170 δολάρια ενώ το ελληνικό 10ετές κρατικό ομόλογο διαπραγματεύεται στις908 μονάδες βάσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.