Μεταρρύθμιση και στα «προβληματικά» επικουρικά ταμεία

Τα «προβληματικά» επικουρικά ταμεία αποτελούν το επόμενο πεδίο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, έτσι ώστε να απεικονισθεί με απόλυτη ακρίβεια η οικονομική τους κατάσταση σε βάθος χρόνου. «Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 ...

Τα «προβληματικά» επικουρικά ταμεία αποτελούν το επόμενο πεδίο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, έτσι ώστε να απεικονισθεί με απόλυτη ακρίβεια η οικονομική τους κατάσταση σε βάθος χρόνου.

«Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης , σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

Οι αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αποτελούν τις εκκρεμότητες της χώρας απέναντι στις απαιτήσεις του επικαιροποιημένου μνημονίου σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό. Ως την άνοιξη του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί.

Αντιστοίχως, μέχρι τις αρχές του 2011 θα πρέπει και τα ταμεία κύριας ασφάλισης να ολοκληρώσουν τις αναλογιστικές μελέτες τους, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιμετωπίζουν το οικονομικό πρόβλημα των Ταμείων. Αναλυτικά, τα επόμενα «βήματα» της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό σύστημα αφορούν τα εξής:

1 Ταμεία κύριας ασφάλισης. Ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες ως τον Ιανουάριο του 2011 προκειμένου να απεικονισθεί η οικονομική τους κατάσταση. Εφόσον η προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών για συντάξεις υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009- 2060, η κυβέρνηση υποχρεούνταν- βάση το μνημονίου – «να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος». Ωστόσο, το υπουργείο εκτιμά πως όλα τα υφιστάμενα οικονομικά στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι οικονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται- με τα υφιστάμενα μέτρα- και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα ειδικά για τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

2 Επικουρικά ταμεία. Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία την άνοιξη του 2011, και πιθανότατα εντός του 2012, θα σχεδιαστούν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στις παροχές των Ταμείων, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη χορήγηση των συντάξεων, βασιζόμενες σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού. Οι περικοπές των συντάξεων αυτών τοποθετούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο χρονικό διάστημα μετά το 2015 και ως το 2020. «Οι αναπροσαρμογές αυτές θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2015 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου» σημειώνει ο κ. Κουτρουμάνης. Διευκρινίζει μάλιστα ότι στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις παρεχόμενες συντάξεις.

3 Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2011 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με στόχο τη δραστική μείωση των δικαιούχων. Οπως προβλέπεται στο μνημόνιο, η νέα λίστα δεν πρέπει να καλύπτει παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού. Ως εκ τούτου, 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Συγκεκριμένα, σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, θα υπάρξουν οι εξής αλλαγές: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μία πενταετία. Μείωση των αποδοχών από 50 ως και 200 ευρώ τον μήνα, από την περικοπή του σχετικού επιδόματος. Μείωση των συντάξεων- σε δεύτερη φάση- ως και 11%, ως αποτέλεσμα της περικοπής των μισθών. Οι ανατροπές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα αφορούν και τους νυν εργαζόμενους, με εξαίρεση όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.