ΣΕΤΕ Προβλέπει τουριστική ανάκαμψη το 2011 υπό προϋποθέσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι κατά το 2010 παρατηρήθηκε αλλαγή νοοτροπίας, κυρίως λόγω της κρίσης που εκφράστηκε με τη μείωση της ζήτησης και τις λιγότερες θέσεις απασχόλησης, ενώ άγγιξε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που κατανόησαν τη σημασία του τουρισμού

Στα 3,3 δις ευρώ υπολογίζεται η απώλεια στα άμεσα τουριστικά έσοδα της χώρας την τελευταία διετία, ποσοστό που αγγίζει το 18% περίπου και αντιστοιχεί σχεδόν στο 3% του ΑΕΠ, ενώ σε αφίξεις η πτώση ανήλθε σχεδόν στο 7,5% για το ίδιο διάστημα. Το 2011 εκτιμάται ότι θα αποτελέσει χρονιά ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι η αλλαγή τρόπου προσέγγισης του τομέα από την κυβέρνηση, υπογράμμισαν ο πρόεδρος και ο Α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.κ. Ν. Αγγελόπουλος και Α. Ανδρεάδης σε συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου την Τρίτη. Οπως σημειώθηκε θετική εξέλιξη αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, ωστόσο αναγκαία θεωρείται η εφαρμογή της στο σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, ενώ ζητούμενο παραμένει η κατάρτιση καιυλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή και τουριστική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι κατά το 2010 παρατηρήθηκε αλλαγή νοοτροπίας, κυρίως λόγω της κρίσης που εκφράστηκε με τη μείωση της ζήτησης και τις λιγότερες θέσεις απασχόλησης, ενώ άγγιξε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που κατανόησαν τη σημασία του τουρισμού. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του World Travel and Tourism Council, (WTTC) η απασχόληση στον τουρισμό της χώρας το 2009 μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με το 2008. Ο κ. Αγγελόπουλος επανέλαβε το αίτημα για αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί «βερμπαλιστική διαστροφή των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά μια στρατηγική και ουσιαστική επιλογή». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρουαζιέρα, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στα όσα προτείνει η πολιτεία για το 2012, ωστόσο το 2011 «έχει σχεδόν χαθεί». Κάνοντας ειδική αναφορά στον νέο επενδυτικό νόμο, επισήμανε τη διαφωνία του ΣΕΤΕ με την οριζόντια αντιμετώπιση όλων των τομέων της οικονομίας, «καθώς δεν διασφαλίζεται ο επιδιωκόμενος στόχος του προσανατολισμού των επενδύσεων κατά προτεραιότητα σε εξωστρεφείς τομείς» που ταυτόχρονα αυξάνουν την απασχόληση. Παράλληλα ανέδειξε το πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, «η λύση του οποίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για ελάχιστη επενδυτική δραστηριότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων», υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση για το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης) θα μπορούσε να δώσει διεξόδους στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και την καθυστέρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

Από την πλευρά του ο Α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στην τουριστική κίνηση του 2010, το οποίο κλείνει σχεδόν με τις ίδιες αφίξεις του 2009 (μείωση 0,5%), τονίζοντας όμως τη σημαντική μείωση (7%) στα έσοδα. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2011 μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού καθώς τα πρώτα στοιχεία από τις ξένες αγορές είναι θετικά, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ κάνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό πακέτο, θέτοντας παράλληλα συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται σε ό,τι αφορά την προσφορά, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η μετάταξη διαφόρων ειδικοτήτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά σε χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ανάλογα με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες. Αντίστοιχα στη ζήτηση, μαζί με την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων, χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση τη στοχευμένη προβολή, κυρίως μέσω του διαδικτύου και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΤΕ ετοιμάζει πρόταση συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου εργαλείου μάρκετινγκ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.