News Alert Υποτονικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τα μάτια στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά με οριακή άνοδο 0,16% στις 1.487,39 μονάδες, ενώ το υποτινικό κλίμα περιόρισε την αξία των συναλλαγών στα 67,65 εκατ. ευρώ, καθώς τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στην κρίσιμη για την ενότητα της ευρωζώνης συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά με οριακή άνοδο 0,16% στις 1.487,39 μονάδες, ενώ το υποτινικό κλίμα περιόρισε την αξία των συναλλαγών στα 67,65 εκατ. ευρώ, καθώς τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στην κρίσιμη για την ενότητα της ευρωζώνης συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Καθώς εξάλλου εντείνονται οι πιέσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, για να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά τους, την ώρα που το αυξημένο κόστος δανεισμού στην τελευταία δημοπρασία της Ισπανίας για το 2010 επηρεάζει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι τυχόν αδυναμία την Ένωσης να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα για την κρίση στο ευρώ θα εκληφθεί αρνητικά από τις αγορές.

Σύμφωνα με τα σημεία ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso στη σύνοδο κορυφής και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, ο επικεφαλής της Κομισιόν θεωρεί πως ένας από τους λόγους της κρίσης είναι ότι οι αγορές δεν έχουν εκτιμήσει σωστά το ρίσκο στην ευρωζώνη και πως λειτουργούν σαν αγέλη.

Οι πρόσφατες υποτονικές συνεδριάσεις με χαμηλούς τζίρους, συχνή εναλλαγή προσήμων και παλινδρόμηση γύρω από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων δεν έχουν αποκλείσει σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές μία ανοδική κίνηση των ελληνικών μετοχών απόρροια και της αναγκαίας ωραιοποιήσεις για ορισμένους των χαρτοφυλακίων ενόψει του τέλους του έτους.

Θετικά μηνύματα από τη σύνοδο κορυφής για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν προβλήματα και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα ίσως να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο για το ανοδικό σενάριο των ελληνικών μετοχών, εκτίμησε η Merit χρηματιστηριακή.

Αντίθετα, όπως εκτιμά, τη στιγμή που δεν αναμένονται σημαντικά γεγονότα στο εγχώριο περιβάλλον μέσα στο μήνα, αρνητικές ειδήσεις από τη σύνοδο μπορούν να αποτελέσουν καθοδικό καταλύτη και να οδηγήσουν σε μια επιστροφή για μια ακόμη φορά στην περιοχή των 1400-1450 μονάδων. Παράλληλα, ο πρώτος μήνας του νέου έτους περιλαμβάνει δυο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών που αναμένεται να αντλήσουν σημαντική ρευστότητα από την αγορά, ενώ αναμένεται ένας αγώνας δρόμου από το κυβερνητικό επιτελείο για βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της δόσης του δανείου.

Τα μακροοικονομικά ρίσκα αναμένεται να επισκιάσουν τα θεμελιώδη των τραπεζών, σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, η οποία σε ανάλυσή της για τον κλάδο προχώρησε σε μείωση των τιμών στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Οι προοπτικές χρηματοδότησης, τις οποίες αναμένει ότι θα παραμείνουν πολύ σφιχτές το 2011 και η επιδείνωση της ποιότητας των ενεργητικών επηρεάζουν τον κλάδο. Στα θετικά, αναμένεται κάποια στήριξη από τις διεθνείς δραστηριότητες των τραπεζών, καθώς και από τα μέτρα μείωσης του κόστους, ενώ συνολικά η σύγκριση με το πολύ κακό 2010 θα είναι ευνοϊκή σε επίπεδο μεγεθών.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος θα παραμείνει ευάλωτος στις μακροοικονομικές εξελίξεις, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα, καθώς και σε εκτιμήσεις όπως αυτής της Citigroup, η οποία θεωρεί ότι το ρίσκο του «κουρέματος» στις τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι υπαρκτό με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζών που αποτελούν και την «ατμομηχανή» του ΧΑ.

Εν τω μεταξύ χθες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,18%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,02% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης 0,81%. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+2,01%), της ΔΕΗ (+1,50%), της Ελλάκτωρ (+1,41%), της Alpha Bank (+1,37%), της Atebank (+1,27%) και των ΕΛΠΕ (+1,22%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-2,88%), της Κύπρου (-1,42%) και της Motor Oil (-1,30%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες του Εμπορίου (+3,72%), των Μέσων Ενημέρωσης(+1,99%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,23%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-2,88%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,80%).

Συνολικά 66 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 73 πτωτικά και 64 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΝΕΛ+14,29%, Τζιρακιάν Προφίλ(κ) +10,00%, Γενική +9,69% και Ζάμπα +9,63% και την μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές: ΑΤΤΙ-ΚΑΤ -11,11%, Ακρίτας -9,09%, Ξυλεμπορία (πο) -8,33% και Δούρος -8,05%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.