Ιωάννης ΣτουρνάραςΑύξηση κεφαλαίου ή ταμείο σταθερότητας από τις τράπεζες

Να πιέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κι αν οι μέτοχοι δεν το πράξουν να τις εξωθήσει να προσφύγουν άμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προέτρεψε την κυβέρνηση ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ιω.Στουρνάρας. Ακόμη τόνισε πως απαιτείται δεκαετές σχέδιο για την ανάπτυξη, πρότεινε αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και τόνισε με έμφαση ότι πρέπει να αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τα επόμενα δύο χρόνια. Με κάθε μονάδα που κόβεις από το ΠΔΕ Επενδύσεων κόβεις από το ΑΕΠ πέντε μονάδες, εξήγησε.

Να πιέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κι αν οι μέτοχοι δεν το πράξουν να τις εξωθήσει να προσφύγουν άμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προέτρεψε την κυβέρνηση ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιω.Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

«Είμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο δεν κοιτάς την εικόνα σου. Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν άμεσα ότι έκανε η Εθνική Τράπεζα. Τα στρες τεστ ήταν αστεία. Οι αγορές γελούσαν» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας σχετικά με την συμβολή του ΙΟΒΕ στην ανάπτυξη της έρευνας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα είπε πως απαιτείται δεκαετές σχέδιο το οποίο θα βασίζεται στον περιορισμό του ελλείμματος και παράλληλα στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και πρότεινε την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου τονίζοντας παράλληλα πως το Μνημόνιο δεν αποτελεί μακροχρόνιο σχέδιο.

Ο κ. Στουρνάρας πρότεινε την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τα επόμενα δύο χρόνια, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων τουλάχιστον κατά 50 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια και την καλύτερη οργάνωση του Δημοσίου και διοίκηση με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Κατά την εισήγησή του επικέντρωσε στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα στα πλαίσια του Μνημονίου, θέτοντας τρία ζητήματα αιχμής: το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων, τις ιδιωτικές επενδύσεις και την οργάνωση και καλύτερη διοίκηση του κράτους.

Ως προς το πρώτο σκέλος ο κ. Στουρνάρας είπε πως από τις τέσσερις μονάδες ύφεσης οι δύο οφείλονται στην μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, «ένα εργαλείο που αδικήθηκε τον προηγούμενο χρόνο» και τόνισε ότι πρέπει το 2011 και 2012 να αυξηθεί οπωσδήποτε.

Ενημέρωσε ότι μελέτη του ΙΟΒΕ, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες δείχνει ότι για κάθε μονάδα που κόβεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κόβεις το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν πέντε μονάδες.

«Αυτό δείχνει ότι όχι μόνον δεν πρέπει να ξαναγίνει του χρόνου αυτό που έγινε φέτος, αλλά να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» είπε και επικαλούμενος το γεγονός ότι 300 δισ ευρώ του ΚΠΣ δεν έχουν απορροφηθεί πρότεινε η χώρα μας και η τρόικα να ζητήσουμε από την ΕΕ χρονική ανακατανομή προς τα μπρος του συγχρηματοδοτούμενου κομματιού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Να φέρουμε μπροστά κοινοτικά χρήματα το 2011 και το 2012 για να μπορέσουμε να πάρουμε και παραπάνω εθνικά χρήματα χωρίς να αυξηθεί το έλλειμμα» διευκρίνισε.

Αναφορικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε πως το ΙΟΒΕ υπολόγισε ότι στα επόμενα τρία χρόνια, πάνω από 50 δισ. μπορούν να επενδυθούν σε επενδύσεις που είναι τραπεζικά χρηματοδοτούμενες, στις κατασκευές δρόμων, στην πράσινη ενέργεια, στην διαχείριση απορριμμάτων, στην διαχείριση υδάτινων πόρων και σε ξενοδοχειακές υποδομές.

Ως προς τις τελευταίες, στις οποίες υπάρχει το εμπόδιο της χωροθέτησης, η πρόταση του ΙΟΒΕ θα είναι να καταργηθούν οι έως τώρα διαδικασίες και μόνο με μία άδεια που θα καλύπτει και αρχαιολογικό και δασικό να μπορεί να προχωρήσει στην επένδυση.

Ο κ. Στουρνάρας εισηγείται ακόμη στο κράτος να ζητήσει βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσουμε – όπως είπε – να υπερνικήσουμε το πρόβλημα οργάνωσης και διοίκησης που έχουμε, σε συνδυασμό με το τεράστιο καθήκον να αποφύγουμε την χρεοκοπία και ξαναβάλουμε τη χώρα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Ενημέρωσε ότι πολλές επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να διαθέσουν στελέχη τα οποία θα οργανώσουν αμισθί για λογαριασμό του Δημοσίου έργα όπως είναι η μηχανογράφηση νοσοκομείων, η μηχανογράφηση εφοριών, η σύνδεση του Γενικού Λογιστηρίου με όλους τους τομείς της γενικής κυβέρνησης κ.α.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων απέρριψε την λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους ζητώντας να «μην ακούει κανείς τον Ρουμπινί γιατί είναι Κασσάνδρα» και εξηγώντας πως θα ήταν καταστροφική ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «το επόμενο πεντάλεπτο θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα. Δεν είμαστε αυτάρκης ούτε σε τρόφιμα. Θα πεινούσαμε».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ περιγράφοντας την κατάσταση της χώρας είπε ότι πέσαμε στο γκρεμό κι απλά μας έβαλαν ένα σεντόνι κι εξήγησε «όχι γιατί μας αγαπούν αλλά γιατί θα κατέρρεε η Ευρωζώνη».

Τέλος, τάχθηκε κατά της Εξεταστικής για την Οικονομία με την λογική ότι «αν βυθιστούμε αύτανδροι δεν έχει αξία να βρούμε τους δολοφόνους. Πρέπει να σωθούμε πρώτα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.